Ditt varehus
5

Kull- eller gassgrill?

08 juli 2017

Det hjelper lite å ha verdens beste grill hvis du ikke vet hvordan du skal tilberede maten. Om du har gass- eller kullgrill er heller ikke alltid avgjørende for resultatet.

Mange eksperter svarer ”ja takk, begge deler”, når de må velge mellom gassgrill og kullgrill. Begge typene har sine fordeler. En gassgrill blir raskere varm enn en kullgrill, som trenger mer tid før den får riktig temperatur. På den annen side mener mange at en kullgrill er best hvis du skal tilberede store kjøttstykker.

I en del borettslag og blokker er det ikke tillatt med gass eller kullgriller, så der er elektriske griller det eneste alternativet. Men det funker det også!

Må være varm nok
Uansett må grillen ha høy nok temperatur før du begynner å grille. I en kullgrill skal kullene være glødene og grå utvendig før du legger på maten.

Ha på rikelig med opptenningsvæske, slik at du slipper å fylle på mer etter at du har begynt å grille. Du kan også bruke den smarte grillstarteren! Før du tenner på, bør du flytte grillen unna alt annet som kan ta fyr, og ha slukkemiddel tilgjengelig. Fyr skikkelig opp og bruk heller en spruteflaske med vann for å regulere varmen etterpå. Opptenningsvæsken må få tid til å bli helt borte, for ikke å sette dårlig smak på maten.

Mange foretrekker å grille med indirekte varme, noe som kan gi et saftigere resultat. I en gassgrill kan du gjøre det ved å slå av halvparten av brennerne når grillen er varm, og så legge det du skal grille på denne siden. I en kullgrill kan du legge kullene på den ene siden og maten på den andre.

Plasserer du grillmaten i en grillrist med håndtak, er det enkelt å snu og flytte på den underveis i grillingen.

Ikke stek maten svart
Helsemyndighetene advarer mot å hardsteke maten. Da kan det dannes heleseskadelige stoffer. Et tips er å steke kjøttet raskt rett over varmen før det legges over på indirekte varme, gjerne på en folie eller grillbrett. Grill med lokket nede.

Uansett vil du få saftigere resultat hvis du ikke skjærer kjøttet i for små deler, men griller litt større kjøttstykker. Grill gjerne ved lavere temperatur over lengre tid for ekstra mørt kjøtt. Et grilltermometer vil vise når kjøttet er ferdig. Mange grilleksperter anbefaler å marinere grillmaten på forhånd. En god, selvlaget marinade er ofte hemmeligheten bak et godt grillmåltid. Eksperter anbefaler også å pensle kjøttet – også pølsene – med grillolje eller marinade flere ganger under grillingen. Vend gjerne kjøttet flere ganger underveis.

Briketter populært
Istedenfor grillkull kan du bruke briketter. Brikketter gir jevnere varme og holder temperaturen lenger enn trekull. Skal du grille store kjøttstykker, er briketter et godt valg. Et tips er å legge dem i en pyramide når du tenner opp, da går det raskere. Biltema selger faktisk mer briketter enn trekull.

Mange foretrekker kullgrill fordi de synes røyken setter god grillsmak på maten. Andre hevder at røyksmak fra grillkull ikke eksisterer, at kullet er blitt så varmt at det ikke lenger avgir noe av det som kunne gitt smak. Det som skaper smak er når saftene fra kjøttet drypper ned og tar fyr, og det skjer like mye på en gassgrill, sies det.


© 2017 Biltema. Alle rettigheter forbeholdes.

Legg igjen dine kommentarer

 *
 
 
 Jeg ønsker å bli kontaktet.
For at vi skal kunne utvikle vår service og bli enda bedre, er det verdifullt for oss å få synspunkter og forslag fra deg som kunde.