Nå skal du gjøre vårens viktigste jobb

Nå skal du gjøre vårens viktigste jobb

Vinterdekkene skal av, sommer dekkene på. Biltema viser deg hvor enkelt du gjør det selv.

Fristen for å bytte til sommerdekk er første mandag etter 2. påskedag. Unntaket gjelder for Nordland, Troms og Finnmark, hvor fristen er 1. mai.

Få gleder i livet er vel større enn når vi kan ta solbriller på og gjøre bilen klar for vår og sommer. Nå skal straks vinterdekkene av. Her gir vi deg enkle tips til hvordan du gjør dette selv og sparer penger.

For å løsne skruer og bolter anbefaler vi at du bruker muttertrekker til trykkluft.

Dette verktøyet forenkler jobben med å få løs bolter og skruer som gjerne sitter skikkelig fast etter en lang vinter.

Du kan bruke jekken som følger med bilen, men jobben blir både enklere og hyggeligere hvis du kjøper deg en garasjejekk. De finnes i mange versjoner og i flere prisklasser. Et tips: Ikke kjøp en som er for spinkel, det angrer du fort på i etterkant.

Rense og vaske nå

Ved skifte av dekk er det viktig at man strammer boltene og skruene riktig fast. Hverken for mye eller for lite. En momentstav sørger for at du får riktig press på boltene og skruene, og dermed skåner felg for skader.

Merking av dekkene gjør jobben lettere når de skal på igjen til høsten. At dekkene ikke monteres vilkårlig er viktig i forhold til slitasje og sikkerhet. Skriv på baksiden av dekkene hvor de er tatt av bilen.

Og husk: Jobben er ikke avsluttet før du har vasket vinterdekkene og lagret dem. Da kan du klappe deg selv på skulderen. Og det er mye bedre å gjøre dette nå – enn den mørke høstkvelden når du skal sette på vinterdekkene igjen!

For vask anbefaler vi at du bruker felgrens og dekkpolish. Dette vil forlenge levetiden både på dekk og felg, samtidig som det gir et flott utseende når dekkene skal på igjen.

Husk å ettertrekke

Sjekk dekkene for stein og andre fremmedlegemer som kan ødelegge mønster og grep. Ved lagring skal hjulene henges opp eller ligge nede, og det er viktig at de lagres tørt og utenfor sollys. Du kan også stable dem i praktiske stativ som sørger for at dekkene får god lufting og riktig lagring. Dekkposer koster ikke stort og beskytter dekkene ytterligere.

Det er viktig at dekkene har riktig lufttrykk, ellers svekkes sikkerheten. Oversikt over hvor høyt trykk din bil skal ha i dekkene finner du enten på baksiden av tanklokket, i døråpningen eller i instruksjonsboka. De aller fleste bensinstasjoner har også en oversikt over de vanligste biltypene.

Ved å ha din egen kompressor i garasjen kan du til en hver tid betjene dette selv. En kompressor er også kjekk å ha for å blåse rent både skitne dekk og på trommel og bremseskiver før du setter på sommerdekkene.

Trykket i dekkene måler du enkelt med  en luftpåfyller. Husk også ettertrekke alle hjulboltene etter at du har kjørt et par mil. Det er mange skrekkhistorier om de som har glemt å gjøre det, plutselig kan ett av hjulene ramle av. Det ønsker du ikke skal skje med deg!

Dette trenger du

  • Hjulkryss
  • Jekk
  • Hansker
  • Knebeskyttere

…og gjerne også et sitteunderlag og en termokopp til kaffe. Da blir jobben enda hyggeligere!