Hvordan lyssette hjemmet?

Hvordan lyssette hjemmet?

Lys påvirker oss mer enn vi tror, og vi er avhengige av å ha god belysning i alle rom. Det finnes flere typer lamper og lyskilder, for eksempel lysrør, sparepærer og LED. Hvilke av disse lyskildene bør man velge og hva bør man tenke på?

Lyssette hjemmet eller kontoret

Å lyssette et hjem eller kontor er ikke så ulikt fra hvordan man generelt bør tenke. Det gjelder å vinkle lyset slik at det skaper riktig stemning og passer til rommets funksjon. Et rom trenger vanligvis mer lys enn man tror, så man må plassere lyset på riktig sted, og av og til kombinerer mykt og hardt lys.

Grunnleggende lyssetting handler om å velge riktig lys og forskjellige typer lys. Resultatet blir godt lys som fungerer, og som oppleves som funksjonelt og godt. Man må prøve seg frem, for her finnes det ingen fasit.

Før du begynner, kan det være lurt å spørre seg selv hvordan man vil at lyset skal fungere og oppleves i rommet du befinner deg i. Hvor kommer det naturlige lyset fra? Må jeg supplere det naturlige lyset? Hvilken følelse skal lyset skape i det miljøet jeg befinner meg i?

Et lys som kommer inn gjennom et vindu, kan brukes på forskjellige måter, og rommets interiør påvirker lyset i rommet avhengig av hvordan det er innredet med møbler, farger og materialer. Men hva er god lysdesign og lyssetting?

God lyssetting tar utgangspunkt i det naturlige lyset i rommet eller miljøet. Deretter er det viktig at lampene gir lys som supplerer funksjonene man har i rommet. Når man velger riktig lampe og lyskilde, kan man også skape riktig stemning i rommet. Hvis man har en lampe og lyskilde som skaper kontraster i rommet, får man mer stemning og liv. Hvis man også supplerer med god fargetemperatur (Kelvin), altså gir rommet et kaldt eller varmt lys, når man velger lyskilder, forbedrer man atmosfæren enda mer. Lysstyrken (Lumen) har også effekt.

Valg av lamper innendørs

Det man må tenke gjennom når man velger en lampe som skal brukes innendørs, avhenger av hvilken type innendørsbelysning man trenger. Gode lamper gjør rommet komplett og skaper helhet som er viktig for atmosfæren i rommet. Så velg en lampe som passer til den stilen og det interiøret du vil sette ditt preg på, og som du kommer til å trives med i mange år.
Belysning med forskjellige funksjoner – hos oss på Biltema!

Lyset påvirker oss mer enn vi tror. Derfor trenger alle rom belysning som er funksjonell, trivelig og kostnadseffektiv. For å forstå hvilken type belysning du bør bruke, bør du også vite hvilken type belysning du finner hos Biltema.

LED-pærer

LED er et lys som passer perfekt til både effektbelysning og som dekorasjon både i hjemmet og på kontoret. I dag finnes det mange LED-lyspærer som gir et behagelig varmhvitt lys som gir liv til interiøret og innemiljøet.

LED-pærer er den beste formen for sparepærer, og de finnes i mange forskjellige modeller. I motsetning til halogen- og glødepærer, blir ikke LED-pærer varme. Derfor kan de monteres på trange steder, og levetiden kan være opptil 10 ganger lengre. LED-pærer gir også fin fargegjengivelse og god spredning.

I vårt store utvalg finner du E27, E14, GU10, G9 og alle andre typer i forskjellige utforminger. Vi har en rekke forskjellige LED-pærer til hjemmet og miljøet ditt, for eksempel:

• Dekorasjonspærer
• Globepærer
• Kronelyspærer
• Normalpærer
• Mignonpærer
• Rundstrålende pærer
• Rørpærer
• Spesialpærer
• Spotlights
• Stiftpærer

Hvis du vil koble en dimmer til belysningen, finner du naturligvis også dimbare LED-pærer hos Biltema.

Lysrør

For å få så mye lys som mulig i lang tid, er lysrør det vanligste valget. Lysrør genererer en utrolig mengde elektrisk lys over hele verden. Av økonomiske årsaker er derfor lysrør det naturlige valget i de fleste større lokaler, som industri, skoler og kontorer, men de passer også godt på kjøkkenet, i garasjen og i boden. Dette takket være den høye lysstyrken kombinert med det lave energiforbruket. Man sier ofte at et lysrør bruker bare en femtedel av strømmen som en glødepære trenger for å gi like mye lys.

Det finnes to typer lysrør – fluoriserende lysrør og LED-lysrør. Det fluoriserende er rundstrålende, noe som innebærer at lyset kommer fra hele røret og reflekteres i reflektoren i armaturen for å få god spredning. Reflektoren må rengjøres regelmessig, og lysrørets levetid er kortere enn LED-lysrørene, som er et mer energieffektivt og miljøvennlig alternativ. Hvis du bytter fra fluoriserende til LED, må starteren som sitter i armaturen, byttes ut med LED-starteren som medfølger.

Hos Biltema finner du lysrør i modeller som T5, T8 og forskjellige typer benkbelysning. De finnes i forskjellige lengder, med forskjellig lysstyrke og fargetemperatur (mykt varmhvitt lys eller litt sterkere og kaldere lys), avhengig av hvordan du skal lyssette miljøet.

Hvilken type belysning bør jeg velge for å få riktig lyssetting i miljøet mitt?

Lyset påvirker oss mer enn vi tror. Derfor trenger alle rom belysning som er funksjonell, trivelig og kostnadseffektiv. Lys skaper trygghet, og det bidrar samtidig til en koselig atmosfære. Lys hjelper deg med å gjøre det du vil – når og hvor du vil. Her får du noen kjappe tips til hvilken belysning du bør velge avhengig av hvilket miljø du befinner deg i.

Leselys

Velg en LED-lyskilde med lysstyrke på 430–1000 lumen og en fargetemperatur på 2500–4000 kelvin. Lyset i rommet bør være jevnt og ikke for sterkt. Velg derfor gjerne pærer med god og konstant lysstyrke som lyser opp for eksempel hele rommet eller den delen der du leser eller arbeider.

Baderomsbelysning

Velg en LED-lyskilde, sparepære eller et lysrør som gir god generell belysning på badet. Den bør ha en lysstyrke på 430–800 lumen og en fargetemperatur på 2500–3000 kelvin. Til make up-lys anbefaler vi en lysskilde som gir opptil 4000 kelvin, slik at kontrastene i ansiktet blir mer synlige. Vi anbefaler også at lyskildene kan dimmes.

Belysning i stue og spisestue

LED-lyskilder med lysstyrke på 125–800 lumen med en fargetemperatur på 2500–3000 kelvin. For ekstra godt lys bør du velge en lyskilde med 1000 lumen. I stua bør du velge varmere og mykere lys. Du kan med fordel plassere flere lyspunkter avhengig av om du skal tilpasse lyset for å lese, se på TV, spise eller leke. For å bidra til koselige og romantiske middager eller en kaffepause med levende lys, anbefaler vi at du bruker en dimbar lyskilde. Her anbefaler vi stemningslys i form av halogenpærer, egnede LED-pærer samt sparepærer.

Generell belysning

LED-pærer med lysstyrke på 430–800 lumen og en fargetemperatur på 2500–3000 kelvin. Hvis du trenger sterkere lys i rommet, bør du velge en lyskilde på cirka 1000 lumen. Hvis du har halogenspotter, kan du bytte ut en del av dem som finnes på markedet, til LED-lyspærer. Det finnes også LED-lyskilder som kan dimmes.

Dimbar belysning

Alle halogenpærer kan dimmes. De fleste LED-pærer kan også dimmes. Halogenpærenes lysfarge blir varmere når du dimmer dem, men de fleste LED-pærer har konstant temperatur uavhengig av lysstyrken.

Arbeidsbelysning

Velg LED-pære med kaldhvitt lys opptil 4000 kelvin for å øke kontrasten på det du arbeider med.

Stemningsbelysning

LED-lyspærer med lysstyrke på 125–470 lumen og fargetemperatur på 2500–3000 kelvin.

Kjøkkenbelysning og belysning ved matlaging

Kjøkkenet har blitt et sted der det skjer mye forskjellig som ikke alltid er knyttet til matlaging. Derfor er det viktig å ha god arbeidsbelysning med lyspunkter som kan tennes, slukkes eller dimmes uavhengig av hverandre. Pærenes lysstyrke kan gjerne være 750–1000 lumen med en fargetemperatur på 2700–4000 kelvin.

På flatene i kjøkkenet der selve matlagingen skjer, kan du med fordel velge forskjellige typer pærer, for eksempel LED-pærer, sparepærer, lysrør eller halogenpærer. Pærene bør ha god fargegjengivelse med lysstyrke på 430–800 lumen og fargetemperatur på 2500–3000 kelvin. Pærene kan plasseres slik at de gir lys fra to retninger, slik at du får de beste forutsetningene for å arbeide på kjøkkenet.