Slik ordner du hjulskift selv

Slik ordner du hjulskift selv

Endelig er våren her, og med den følger hjulskift. Biltema viser deg hvordan du trygt skifter til fire sommerdekk.

SE VIDEO: 

Vi kaller det gjerne «Vårens vakreste eventyr». Lite kan måle seg med den gode følelsen av vår i luften, fuglekvitter og hjulskift. Når du endelig vet at vinteren er over og bilen skal få sitt etterlengtede hjulskift.

Hos Biltema har vi alt du trenger for enkel, tygg og riktig hjulskift. Grunnet omstendighetene med Korona har Biltema lansert tjenesten Kjøp&Hent Drive-In. Husk at du kan kjøpe på nett og hente i varehuset, eller få varene utlevert i bagasjerommet på din bil. Koronatider gir utsatt frist for å ta av piggdekkene. Ny frist er nå 1. mai for hele landet.

Dette trenger du

Det første du gjør er å sette på radioen, parkere bilen på godt underlag og med god plass rundt slik at du får arbeidsrom. Finn fram alt verktøyet du trenger og legg dekkene ut der de skal monteres. Dekkskift kan være tungt arbeid - spesielt for ryggen. Derfor er det viktig med god tid, og gjerne kne-puter slik at du kan få en god sittestilling. Biltema anbefaler at du bruker dette til oppgaven: Hansker, hørselvern, kne-puter, garasje-jekk, støttebukker, muttertrekker, kobberpasta, hjulkryss og momentnøkkel. Hvis du tar sikkerheten på største alvor, så setter du støttebukker under når bilen er jekket opp. Pass på at både jekk og støttebukker plasseres der de skal slik at bilen ikke blir skadet. Før du setter på sommerdekkene smører du muttere med kobberpasta for beskyttelse og slik at skruene kommer lettere av til høsten igjen. Smør gjerne litt pasta på hjulnavet også. Når dekkene er skrudd på etterstrammer du med momentnøkkel for å hindre at dekket skrus for hardt fast. I instruksjonboken står det hvor mye moment du skal ha på mutterne. Før du legger bort vinterdekkene er det viktig å vaske de godt og sørge for merking. Dekkene lagres tørt, mørkt og gjerne kjølig. 

Mønsterdybde

Det er viktig at du sjekker mønsterdybden på sommerdekkene. Sommerdekk skal ha minimum 1,6 mm dybde. Vinterdekkene skal være minst 3 mm. Ikke vent for lenge med å bytte. Nærmer du deg grensen så er dekkene allerede nok slitt til at de har mistet sine gode egenskaper.

Normalt er det dekkene på drivakslingen som slites mest. For å få jevn slitasje bør dekkene derfor bytte plass hver sesong. Et tips er at man skifter diagonalt, venstre foran med høyre bak, og motsatt. Den regelen gjelder ikke for dekk med rotasjonsretning. På dekk med bestemt rotasjonsretning må dekkene parallellbyttes.

Frist for hjulskift

- Vi oppfordrer folk så skifte ut piggdekkene så raskt som mulig. Men ser samtidig mange praktiske utfordringer i disse koronatidene. Som karantene og stengte verksteder og dekkhotell, sier Ingrid Heggebø Lutnæs i Statens vegvesen i en pressemelding. Vegvesenet har vedtatt å gi unntak fra de ordinære piggdekk-fristene. Nå er fristen til å skifte ut piggdekkene satt ut april måned og gjelder likt for både Sør- og Nord-Norge. Opprinnelig skal piggdekkene av innen første mandag etter 2. påskedag i Sør- og innen 1. mai i Nord-Norge.

18-21 export2.jpg

Nå er våren i anmarsj og sommerdekkene kan endelig legges på. Biltema har muttertrekkere som gjør jobben lekende lett.

18-21 export3.jpg

Sett gjerne støttebukker under når bilen er jekket opp. Dette er god sikkerhet.

18-21 export4.jpg

Sørg for at vinterdekkene vaskes, tørkes og merkes godt før de lagres kjølig og mørkt.