Slik skifter du hjul selv

Slik skifter du hjul selv

Det er straks tid for hjulskift og det er ingen kunst å gjøre jobben selv, og behøver ikke ta lang tid dersom du har riktig utstyr. Samtidig får du en god mulighet til å sjekke tilstanden på dekkene du tar av, og de du legger på.

Det er full fart hos bedrifter som tilbyr hjulskift. Det blir ofte køer og lang ventetid for å få gjort en jobb du fint klarer selv. Penger spart er penger tjent, er det ikke det man sier?

Riktig utstyr er alfa og omega

For en raskest mulig jobb, så bør utstyret være på plass, og jekken som følger med bilen er som regel ikke den beste. Da er det lurt å investere i en garasjejekk som er mer stabil og enklere å bruke. Her bør du gå for en modell som er tilpasset din bil. En stor og tung SUV trenger en kraftigere jekk, enn en småbil. Støttebukker gir deg ekstra sikkerhet mens du jobber.

En muttertrekker er bra for både deg og ryggen. Husk å ikke trekk til for hardt, det kan være smart å bruke en momentnøkkel for å stramme med riktig moment, se instruksjonsboken for riktig moment til din bil.

Når dekkene er tatt av, kan det være smart å merke med hvor de har stått. Deretter passer du på å montere dem et annet sted på bilen neste gang det er på tide å skifte dekk. Noen biler har forskjellig dimensjon på dekkene foran og bak, da skal du holde deg til samme aksling.

Kryssbytte

Dekkene som driver bilen slites normalt mest. For å slite dekkene jevnt bør de derfor bytte plass hver sesong. Et tips er at man skifter diagonalt, venstre foran med høyre bak, og motsatt. Den regelen gjelder ikke for dekk med rotasjonsretning. På dekk med bestemt rotasjonsretning må dekkene parallellbyttes, ikke kryssbyttes.

Rens og lagring

Det er mye hyggeligere å sette på rene og fine dekk, så vask gjerne av dekkene før du legger dem til lagring og gi dem en runde med felgrens før du setter dem bort. Hvis man er ekstra nøye sprayer man på litt dekkglans for å få glans og bevare gummien bedre. Dekkposer er smarte å ha. Det er heller ikke likegyldig hvor og hvordan du lagrer dekkene. En garasje eller en kjellerbod er godt egnet og et dekkstativ gir mye bedre orden. Det er viktig å oppbevare dekkene riktig, og at de ikke ligger stablet oppe på hverandre eller stående. Da kan de bli deformerte.


Mønsterdybde

Så var det dekkene. Før du legger dem på, bør du sjekke mønsterdybden. På vinterdekk er kravet minst tre millimeter spordybde, men det anbefales minimum fire millimeter på biler under 3500 kg. Kravene til sommerdekk er 1.6 millimeter mønsterdybde over 2/3 av dekkets bredde. Det anbefales 3 millimeter. Nærmer du deg grensen, kan det være lurt å bytte, først som sist. Noen dekk har piler som indikerer rulleretningen, pass på at du setter dem på riktig vei. Bruk kobberpasta på hjulboltene/mutrene før de setter dem på. Da unngår du at de setter seg så godt fast at du får problemer med å få dem av til våren igjen.

Lufttrykk

Deretter bør du sjekke luften med en dekktrykkmåler. Som regel har det sivet ut litt luft mens dekkene har vært av, dermed må du fram med en luftpåfyller. Korrekt lufttrykk for ditt kjøretøy skal stå i instruksjonsboken. Informasjonen skal også stå på innsiden av bilen.

Etterstramme

Husk å sjekke lufttrykk, og etterstramme hjulmuttere og bolter etter 4-5 mil kjøring for å sikre at de sitter godt.

Og vipps så er jobben gjort! Dekkene er lagret, sesongens dekk er på bilen og du er klar for kjøreturer, enten det er på regnvåt asfalt på sommeren eller på glatte veier om vinteren. Det er en god følelse og du har spart penger!

Et siste tips når du er ute og kjører er å huske på å ha med noen viktige hjelpemidler dersom uhellet skulle være ute. 

Lurt å ha i bilen

  • Førstehjelpspute
  • Refleksvest
  • Varseltrekant
  • Fleecepledd
  • Reparasjonssett til dekk
  • Dekkfiks
  • Slepetau
  • Starthjelp
  • Jerrykanne

Relaterte artikler

Kjekt å ha når uhellet er ute

Kjekt å ha når uhellet er ute

Vi tipser deg om ting du bør ha i bilen til enhver tid, dersom uhellet er ute. Det lønner seg å være forberedt på litt av hvert, og med disse forholdsreglene er du bedre sikret mot en del kjedelige situasjoner på bilturen. Les mer her.

Spar penger på vinterklar bil

Spar penger på vinterklar bil

Kalenderen viser at det er tid for å gjøre bilen vinter-klar. Gjør jobben selv og spar tusenvis. Biltema hjelper deg.

Tips til god sikt

Tips til god sikt

God sikt er essensielt både for kjørekomfort og sikkerhet, og da må frontruten være ren. Da er det noen grunnleggende tips du må følge – og én tabbe du bør unngå. Les mer her.