Beskjære busker og trær – slik gjør du

Beskjære busker og trær – slik gjør du

Busker og trær må beskjæres fra tid til annen for at de skal ha det godt og vokse fint. Om våren kan du klippe bort alt som er tørt og dødt, og alle misfargede greiner.

En god beskjæringssaks er alfa og omega ved beskjæring, og du trenger også en greinsaks til grovere greiner. Hvis du har veldig store trær, kan det også hende at du trenger en motorsag. Frukttrær som epler og pærer, beskjæres vanligvis tidlig om våren. Hvis du vil tynne ut trekronen, er det også enklere om våren før treet har fått løv, siden det da er enklere å se treets greiner og kronens form. Hvis du trenger konkrete tips for dine trær, for eksempel epletrær, pæretrær, kirsebærtrær og plommetrær, finner du mange gode råd på nett.

Når skal du beskjære busker, hekker og trær?

Når det kommer til beskjæring av busker, hekker og trær, anbefales perioden juli–september, som forkortes til JAS. I denne perioden er det fortsatt full fart på veksten, og sårene etter beskjæringen gror raskt. For en del planter er beskjæring om våren direkte skadelig på grunn av blødning. Du kan beskjære stort sett alle vekster i JAS-perioden, inkludert trær, busker og hekker. Syrinbusken er vanlig i norske hager, og disse tåler kraftig beskjæring. Når du klipper hekken, er det lurt å forme den svakt konisk, altså at den er bredere nederst. Da kommer lyset til langs hele hekken, slik at du unngår at den blir glissen og stygg nederst.

Bruk skarpe verktøy

Sørg for at beskjæringsverktøyene dine er skarpe, slik at du får fine snitt, og slik at plantene ikke blir skadet. Klipp med diagonal snittflate, slik at du reduserer risikoen for muggangrep. Du kan styre greinenes retning ved å legge snittet rett over og vinklet fra en ny knopp. Fjern greiner som vokser innover i treet, og greiner som ligger og gnir mot hverandre. Bruk en greinsag på tykkere greiner. Det er også praktisk å ha en greinsaks, og den gir deg lengre rekkevidde. Hvis du må komme til langt unna bakken, finnes det greinsakser med teleskoparmer som sørger for at du kan nå flere meter opp uten å måtte klatre i en stige. Til slutt kan du fjerne stammeskudd og rotskudd, siden disse stjeler energi fra treet. Rengjør verktøyet etter bruk. Da holder det lenger, og det er klart til bruk den neste gangen du trenger det.

 

Se på filmen for å få mer informasjon om beskjæring