Dette trenger du i bobilen

Dette trenger du i bobilen

Fire hjul og tak over hodet, hva mer trenger man? Strengt tatt ikke så mye, men det finnes masse produkter som gjør det mer komfortabelt å ha et rullende hjem.

Bobiler var allerede kraftig økende i popularitet, og de siste årene har det blitt enda mer populært – både når det gjelder kjøp og leie. Kanskje skal du ut på tur i bobil for første gang, kanskje du er en erfaren bobilist, eller kanskje du har en doning du vurderer å konvertere til bobil – her er noen smarte ting du kan ha med deg i ditt hus på hjul.

Lavest mulig vekt

Et nøkkelord for bobilister er vekt. En bobil gjør det mulig å ta med seg veldig mye på ferieturen, men totalvekten skal man holde et øye med, og ikke minst at vekten er jevnt fordelt i bilen. Vektfordelingen må du ta deg av selv, men et generelt råd angående vekt skal du få helt gratis: Aluminium er din venn. Dette robuste og svært lette materialet finnes for eksempel i form av dette tørkestativet, som kan bli ekstremt nyttig på bobiltur her i Norge. Vi vet jo alle hvor plutselig regnskyllene kan komme, og hvor voldsomme de kan være på sommeren. Inne i bilen er det gjerne fuktig nok luft fra før, så klestørk på utsiden er klart å foretrekke. For at stativet skal være stødig kan det være lurt med en bakkespiral for å forankre ting, eller et jordspyd. Disse to er av stål for ekstra robusthet, men det får så være.

Strøm og strømløst

En skikkelig skjøteledning er blant de tingene du absolutt burde ha i bobilen. Få ting er mer irriterende enn å finne en fin plass å parkere, og nesten ha tilgang til strøm også. Disse to på henholdsvis 10 meter og 25 meter tåler utvendig bruk, noe som er en nødvendighet. Men om du ikke har en stikkontakt i nærheten, kan dette sammenleggbare solcellepanelet i hvert fall sikre at du får ladet telefonen eller nettbrettet. For selv om noe av sjarmen med bobil er friheten, og muligheten til å koble seg fra hverdagen, får det jo være grenser… Panelet veier for øvrig bare 870 gram, så du kan laste det inn i bilen med god samvittighet.

Helt i vater

Uunderlag, og det går ut over både nattesøvn og komfort i våken tilstand. Har du for eksempel forsøkt å steke speilegg på et underlag som heller kraftig? Det anbefales ikke. Nivåklosser hjelper deg med dette, disse regulerer høydeforskjeller på 4, 7 og 10 centimeter. En annen variant er disse byggbare klossene, som lar deg regulere høydeforskjeller i fem nivåer, opp til 12,5 centimeter.

Ingen gjenboere

Bobil handler om frihet, men den friheten blir straks mindre merkbar dersom det føles som om «hele verden» har innsyn i huset på hjul. Uansett om du setter på håndbrekket inne på en campingplass, eller finner deg et stille og rolig sted langs veien, vil du sperre ute omverdenen. Da er en isolermatte tingen. Denne kommer i tre deler, for frontruten og siderutene, og beskytter også mot den steikende solen man forhåpentligvis opplever på turen. I årets litt kaldere måneder hjelper matten til med å isolere mot kulde. I tillegg til at den altså hindrer innsyn fra nysgjerrige forbipasserende, enten det er tyske bobilturister (de kommer nok snart tilbake) eller rådyr.

Vask for mann og bil

En dusj gjør godt etter en lang dag bak rattet, eller for å vaske søvnen ut av øynene før man legger ut på veien igjen. Langt ifra alle bobiler har innebygd dusj, men hva gjør vel det når man kan vaske av seg veistøvet under åpen himmel? En bærbar dusj er tingen, og denne har oppladbar pumpe, og kan senkes i en bøtte eller et vann og er praktisk hvis du skal dusje et stykke fra "huset" på tur. Men, bobilen skal jo også holdes ren, og har vel egentlig enda større behov for å vaske av seg veistøvet nå og da, enn sjåføren. Ikke minst når man har vært på langtur, kanskje i flere dager, fortjener bobilen en skrubb slik at man får bort fuglemøkk og klistrede insekter, som kan gjøre skade på lakken over tid. Her må man være litt påpasselig, siden bobiler gjerne har litt mindre robust lakk enn vanlige personbiler, og kan ha påbygg som ikke tåler tradisjonelle vaskemidler og -metoder. Vask med en myk børste er å anbefale, og Biltema har et rikt utvalg her. Når du har fått fjernet insektrester, støv og skitt, og bobilen er ren og pen, lønner det seg å gi bobilen en omgang med voks som beskytter lakken. Denne er spesiallaget for bobiler og campingvogner, og deres noe «sarte hud». Og dersom du er en såpass dreven og avansert bobilist at du har fortelt, er rensemiddel for teltduken nyttig å ha.

Rikt utvalg

Dette var noen få tips til noen essensielle ting å ha i bobilen, men mulighetene er nærmest ubegrenset for den som ønsker mest mulig komfort. Det hele koker ned til smak og behag, hva som er tillatt totalvekt på bilen, og hva slags fasiliteter din bobil har fra før. Biltema har samlet det du trenger til bobilen, eller for så vidt campingvogna. God tur!