Dyrk dine egne tomater

Dyrk dine egne tomater

Det å lage en salat med tomater fra sin egen hage er en herlig følelse. Smaken blir sterkere og fyldigere. Det er enkelt å dyrke tomater, og vi har samlet noen tips som kan være bra å lese igjennom før du setter i gang!

Velg riktig sort

I et drivhus eller i en grønnsakshage bør du velge en tomatsort som er egnet for utendørs dyrking. Hvis du i stedet ønsker å dyrke på balkongen, passer den godt sammen med en liten busktomat. I vinduskarmen innendørs kan du dyrke dvergtomater som ikke krever så mye plass.

Så frøene i februar eller mars.

Å så tomater er hensiktsmessig å gjøre i februar eller mars. Uansett om du vil dyrke tomatene dine innendørs eller utendørs, bør du alltid la plantene spire og vokse innendørs først. Når sommeren nærmer seg og nettene blir varmere, er det lurt å flytte tomatene ut.

Start med å så frøene i små potter eller i et minidrivhus for å skape et optimalt klima for spirene. Skal du dyrke flere forskjellige slags grønnsaker, kan det være greit å merke pottene med planteetiketter. Spray jorda etter planting med en sprayflaske og prøv å holde jorden konstant litt fuktig. Når tomatplantene har vokst og blitt noen centimeter høye, er det på tide å plante dem om i en større potte.

Flytt plantene ut

Ønsker du å flytte plantene dine ut, er det hensiktsmessig å gjøre det når utetemperaturen ikke kommer under 10 grader, som vanligvis faller i begynnelsen av juni. For å akklimatisere plantene kan du ta dem ut på dagtid og sette dem inn igjen om natten. En annen måte er å beskytte plantene med en fiberduk.

Dyrk i grønnsakshage og drivhus

Når det er varmt nok til at plantene tåler utetemperaturen, går det fint å plante om tomatplantene dine i hagen eller i et drivhus. Fjern potten og plasser hele planten i jorden. Sett den gjerne litt dypere enn den var i potten, og vann den godt rett etter omplanting. Husk å ikke plante plantene tettere enn med en avstand på 60-80 cm.  

Stell og høsting

Tomatplanten vil ha jord som verken er tørr eller våt. Vann planten regelmessig og gjødsle den et par ganger i løpet av sesongen. Høst tomatene når de er modne og oppbevar dem i romtemperatur. Da holder de seg ekstra gode!