Slik bruker du fugeskum

Slik bruker du fugeskum

Fugeskum er ikke det du bruker mest, men er gull verdt når du først har behov for det. Det kan nemlig brukes til en rekke ulike oppgaver der du har behov for tetting, for eksempel:

  • Rundt dører og vinduer
  • Rundt rør- og kabelgjennomføringer
  • Sprekker og fuger

Skummet er laget av polyurethan og leveres ferdig til bruk på en trykkbeholder. Når det kommer ut av boksen er det en seig og klissete masse, men etter en kort tid reagerer det med luftfuktigheten i rommet, ekspanderer og herder. Ekspansjonen er fugeskummets store forse ettersom det sørger for at alle kriker og kroker der du bruker det, blir fylt med skum. Det er en stor fordel når du for eksempel skal tette sprekker med varierende bredde/størrelse.

Skummet har dessuten gode isolerende egenskaper og lukkede porer som gjør det helt lufttett. Vind trekker altså ikke gjennom det, noe som er viktig dersom du bruker det rundt dør- og vinduskarmer eller i sprekker der du vil stoppe innsig av kald luft.

Tips til vellykket skumming

Det viktigste å tenke på er å holde kontroll på hvor mye skummet ekspanderer. Det er ikke så lett å vite, blant annet fordi ulike typer skum oppfører seg ulikt. Et godt tips er uansett å fylle ca. 40 % av sprekken eller åpningen. Fyller du hele åpningen vil det ferdige resultatet fort bli skum som eser langt ut over arbeidsområdet og du står overfor en kjedelig og vanskelig ryddejobb. Fyll derfor åpningen/sprekken i flere omganger i stedet for å prøve å fylle hele med én gang.

Ettersom skummet ekspanderer ved hjelp av fuktighet, er det lurt å fukte påføringsflatene. Etter påføring kan du også dusje litt vann på det. Da får du flere positive effekter: 

  • Skummet ekspanderer raskt og jevnt
  • Skummet herder på riktig måte og gir deg isolasjonsevnen du forventer
  • Du får større mengde ferdig skum ut av boksen 

Etter at skummet har herdet, bør du dekke det til slik at det ikke utsettes for UV-stråler. Strålene bryter det nemlig ned over tid. Overflødig skum kan ellers skjæres bort med en kniv for å lage en plan overflate som du så kan sparkle, pusse og male for å få en fin finish.

For å ha bedre kontroll over skummingen, bør du anskaffe deg en fugeskumpistol du kan montere beholderen med fugeskum på. Pistolen gir deg muligheten til å justere mengden skum som kommer ut av beholderen og gjør det lettere å fylle arbeidsområdet med presisjon. En vanlig beholder med sprøytemunnstykke fungerer også fint, men krever litt mer for å få til korrekt dosering.

Vær obs på at det finnes egne bokser for montering på pistol. Du kan altså ikke uten videre montere en boks ment for bruk med sprøytemunnstykke på en fugeskumpistol.

Beskyttelse og søl

Fugeskum er både skadelig for huden og vanskelig å vaske bort. Derfor bør du alltid ha på deg hansker når du jobber med det. Når du kjøper en ny boks, følger det alltid med godkjente plasthansker som du gjør lurt i å bruke.

Skulle du søle, kan du fjerne skum som ikke har herdet ved å bruke fugeskumrengjøring. Du sprayer rengjøringsmiddelet der du har sølt og tørker over med en klut. Boksen med rengjøringsmiddel kan monteres på pistol eller brukes med medfølgende munnstykke. Det også dette rengjøringsmiddelet du bruker når du skal rense selve fugeskumpistolen for å hindre at gjenværende skum herder inni den. Slik gjør du det:

  • Sprøyt ut gjenværende fugeskum fra pistolen.
  • Monter munnstykket på ventilen og spray på pistolens adapter. Tørk rent med en tørr klut.
  • Ta av munnstykket og monter flasken på pistolens adapter.

Avfyr pistolen flere ganger til den er helt ren. Herdet fugeskum må fjernes mekanisk, for eksempel med en skrape eller stålsparkel. Sitter det rester igjen etter dette, kan du forsøke å fjerne dem med fugeskumrengjøringen. Har du ikke fugeskumrengjøring kan du bruke aceton - og faktisk også neglenakkfjerner om det skulle være helt krise.