Slik fuger du

Slik fuger du

Silikon er et produkt du helt garantert kommer borti når du pusser opp, bygger nytt eller rehabiliterer. Det gir elastiske, slitesterke og holdbare fuger i hjørnene på badet, overgangen mellom benkeplate og vegg på kjøkkenet, tetting mellom badekar og vegg osv. Det kan også brukes som lim i mange tilfeller, blant annet for å lime fast toalettet til gulvet eller å henge opp knagger på flisvegger.

26 FEBRUAR 2018

Tips til hvordan du fuger på lettest mulig måte
For å få et best mulig resultat når du fuger, er det viktig å gjøre godt grunnarbeid, være nøyaktig og bruke riktig verktøy. Husk også å bruke riktig type silikon:

Til de fleste andre formål kan du bruke vanlig silikon, men husk at silikon ikke er overmalbar. Har du behov for å male over, bør du heller bruke akryl eller andre overmalbare fugemasser.

Først rengjør du overflatene som skal fuges med aceton eller rødsprit. Deretter monterer du tuben i en fugepistol, setter på munnstykket på tuben og skjærer av toppen. Hullet på munnstykket skal være litt mindre enn bredden på fugen du skal legge. For stort hull fører bare til at du får for mye silikon i fugen og mer jobb for å få et pent sluttresultatet.

"/""

 

 

 

 

 

 

 

Når du skal legge fugen er det viktig å holde så jevnt trykk og bevegelse på pistolen som mulig. Da får du en god fordeling av silikonet. Så skal du forme og glatte fugen. Det gjør du enklest ved å bruke en silikonskrape med påmontert utjevningshode. Det finnes ulike utjevningshoder for å lage ulik radius på fugen. Spray gjerne vann med håndoppvaskmiddel på både fuge og verktøy før du glatter fugen.

Det er en fordel å legge en stripe med maskeringsteip på hver side av der du skal fuge. Da forhindrer du søl, samtidig som du får rette og jevne kanter på fugene. Husk å presse tapen helt ned mot underlaget slik at det ikke oppstår luftlommer som silikonet kan krype inn i. Skulle du likevel være uheldig å søle, er det viktig å fjerne det så raskt som mulig. Til det kan du gjerne bruke en klut med litt aceton eller rødsprit.

"//

 

 

 

 

 

 

Slik fjerner du fugen
Så slipper du ødelagte overflater
Men hva gjør du den dagen du skal fjerne gammelt silikon? Da er det ikke like sikkert at du setter så stor pris på silikonets holdbarhet og slitestyrke. Skal du fjerne en gammel fuge for å legge en ny er det dessuten viktig å være klar over at svært lite hefter til silikon.

Første bud når du skal fjerne gammelt silikon er å ta bort så mye som mulig mekanisk. Vi anbefaler å bruke en silikonskrape i plast, men det er også mulig å bruke en skarp brytebladknivvindus- og malingssskrape eller en sparkel. Vær forsiktig slik at du ikke lager riper i materialet du fjerner fugen fra, særlig om du bruker noe annet enn en skrape av plast. Når du har fjernet så mye som mulig, bruker du en silikonfjerner. Den kommer i geleform og smøres på restene av fugen. La den virke en stund og skrap bort, så er du klar til å fuge på nytt. Om du ikke ønsker å bruke kjemikalier, kan du prøve å bruke en flekkfjerningssvamp for å få bort de siste restene av fugene. Den brukes kun sammen med lunkent vann.