Slik monterer du takrenner

Slik monterer du takrenner

I vårt nordiske klima, der det ofte kommer nedbør, er det veldig viktig at husene har egnede takrenner, slik at regnvannet samles opp. Uten takrenner risikerer man vannskader på fasaden og grunnmuren, noe alle huseiere naturligvis ønsker å unngå.

Men hvordan monterer man takrenner? Og hva bør man tenke gjennom?
Vi hjelper deg, for det er ikke så vanskelig!

Verktøy det kan være lurt å ha:

 • Blyant og papir
 • Tommestokk
 • Baufil
 • Tang
 • Skrutrekker
 • Fugemasse for metall
 • Eventuelt en snor eller takrennetang

Forberedelser forenkler jobben

Før du begynner å montere takrennene, er det noen ting det kan være greit å gjøre, slik at arbeidet blir enklere. Det er lurt å lese bruksanvisningen og legge ut alle delene først, slik at du ser hvordan de henger sammen og fungerer.

63868

Dimensjonering

Våre takrenner er dimensjonert for å tåle vann fra et tak på opptil 125 m² per nedløpsrør, når takvinkelen er maksimalt 45°. Systemet passer til de fleste eneboliger og mindre bygninger, men for å være på den sikre siden, bør du alltid kontrollmåle først.
Du trenger et nedløpsrør hver tiende meter. Hvis taket er lengre enn 10 meter, trenger du altså flere nedløpsrør.

Fall på takrennen

For at vannet skal renne dit du vil, er det viktig at det er fall på takrennen. Mellom 3 og 5 millimeter per meter er et godt utgangspunkt for tilstrekkelig fall.

Montering

 1. Rennekrok
  Rennekrokene som holder takrennen på plass, skal monteres på takfoten med ca 60 cm mellomrom. Den første og siste kroken festes 10 cm fra endene av rennen. Du må bøye rennekrokene etter vinkelen på taket. Hvor mye du skal bøye dem finner du ut i bruksanvisningen vår.
 2. Utløp
  Før du begynner å montere takrennen i rennekrokene, må du forberede og montere utløpet. Det gjør du enklest på bakken. Du finner også informasjon om hvordan du gjør dette i bruksanvisningen vår.
 3. Endestykke
  Nå skal du montere endestykket. Det er også enklest å gjøre på bakken. Legg en streng med fugemasse i kanten på takrennen, og skyv deretter endestykket inn cirka 15 mm fra enden av takrennen.
 4. Takrennen
  Nå kan du montere takrennen i rennekrokene, slik at baksiden ligger under den lille kanten i bakkant av kroken.
 5. Renneskjøt
  Nå er det på tide å skjøte takrennene. Det gjør du ved å feste takrennens bakre kant i rennene. Sørg for at renneskjøtens bakkant ligger mot takrennene mens du legger skjøtens fremre bøyle over sporet og presser den ned.
 6. Rørvinkel og mellomstykke
  Nå skal du montere en rørvinkel på utløpet. Begynn med å måle avstanden mellom endene av rørvinkelen, og kapp mellomstykket cirka 12 cm lengre enn avstanden. Mellomstykket stikkes inn i den nedre rørvinkelen og tres på den øvre rørvinkelen. Monter deretter nedløpsrøret.
 7. Nedløpsklammer
  Umiddelbart under svingen på nedløpsrøret må du montere en nedløpsklamme på veggen. Klammene skal monteres med maksimalt 2 meters mellomrom, vertikalt under hverandre. Hvis klammene monteres i treverk, bruker du skruer. Hvis de monteres i betong eller murstein, bruker du skrue og plugg. Når klammene er montert i veggen, kan du feste nedløpsrøret.
 8. Drenering
  Hvis nedløpsrøret skal lede vannet til avløpet, trenger du en muffe og en rensetrakt. Utstyr nedløpsrøret med et påskyvingsrør som ligger utenpå nedløpsrøret og føres ned i rensetrakten. Hvis du isteden skal lede vannet ut på bakken, kan du montere en utkaster rett på nedløpsrøret.
 9. Justerbare rennekroker
  Hvis du bruker justerbare rennekroker, er det siste trinnet å kontrollere fallet på takrennene og justere krokene slik at fallet blir korrekt. Du finner fullstendig beskrivelse i bruksanvisningen vår.

Lurt å tenke på:

For å holde takrennene i god stand er det viktig at du renser dem for greiner og løv noen ganger i året. Monter gjerne løvbeskyttelse i takrennen, slik at nedløpsrørene ikke blir tette. Du kan vaske alle deler med vanlig rengjøringsmiddel og vann.

Last ned bruksanvisning

Vi hjelper deg så mye som mulig for at du skal lykkes med takrennene. Ta gjerne turen til et av varehusene våre for å få råd. Vi har også en fullstendig bruksanvisning og monteringsanvisning for takrennesystemet vårt
Last ned bruksanvisning

Lykke til og ikke glem å ta noen kaffepauser innimellom øktene!

Her finner du vårt utavlg innen takrenner

Relaterte artikler

Når skal du beskjære steinfrukt?

Når skal du beskjære steinfrukt?

Når du beskjærer trærne dine, sikrer du vakre og blomstrende trær til neste sesong. I tillegg blir et riktig beskåret tre friskere og mer motstandsdyktig mot sykdom.

Lag din egen kompost

Lag din egen kompost

Du kan forvandle hageavfallet og matavfallet til kompost på ca 1–2 år, og komposten kan brukes til plantene i hagen. Samtidig gjør du en super innsats for miljøet!

6 fargerike tips når du skal male huset

6 fargerike tips når du skal male huset

Før du begynner med malingen, er det viktig å gjøre et skikkelig og grundig forarbeid. Få noen gode råd her!