Slik gjør du bilferien helt perfekt

Slik gjør du bilferien helt perfekt

Flere hundre tusen nordmenn gjør det hver sommer: Vi drar på bilferie! Dette er den mest fleksible måten du kan feriere på. Her er det bare å laste inn bagasje og reisefølge – og kjøre av gårde. Du slipper stress og varme flyplasser. Her kan du gjøre ting i ditt eget tempo og ikke minst: Stoppe både når og hvor det passer.

Før du drar avgårde er det smart å forberede seg litt. Ikke minst er det også en god del ting som kan gjøre turen enda hyggeligere.

Men aller først: Er bilen klar for tur? En kjapp sjekk av den, kan spare deg for mange frustrasjoner underveis. Hvis det er lenge siden siste service, er det god timing å gjøre det nå. Oljeskift kan du fikse selv og det samme gjelder vindusviskerne. Er batteriet bra nok? Batterilader eller startkabler kan være smart å ha med i bagasjen. Sjekk også dekkene. Lufttrykket kontrollerer du kjapt med en dekktrykkmåler. Så er det selvfølgelig en god forberedelse til turen å gi bilen en god shining både utvendig og innvendig. Ren feriebil er ekstra stas!

Skal du på tur med barn? Da erfarer du kjapt at det ikke er noen klisje at alle har det bra, så lenge ungene har det bra! Med andre ord: Sørg for at de minste trives!

Det starter med at de må sitte godt og ikke minst trygt. Sjekk at barneseter/puter er tilpasset størrelsen deres. Hvis ikke: Kjøp nytt! Nakkepute og sovepute er også kjekt å ha. Sparketrekk beskytter både forseterygger og baksete. Ryggstøveske er perfekt for å oppbevare alt som skal være med på tur, de kan du også få med bord.

Og så er det veldig smart å ha solbeskyttere i sidevinduene, så slipper baksetepassasjerene å få sola rett i øynene. Har du litt ekstra tid, kan du også montere en solfilm.

Sørg også for at de minste passasjerene har noe å gjøre. Enten det er dataspill, musikk, tegnesaker eller vanlige spill. Det gjør turen kortere!

Hunder og katter skal også sikres i bil, helst i egnet transportbur eller sele. Forlat aldri dyret i bilen, den blir raskt en varmefelle på kort tid i solen, og selv om du parkerer i skyggen kan dyret bli overopphetet. Det er viktig med pauser, drikke og riktig næring

Nye biler er som regel rikelig utstyrt med både 12V- og USB-uttak. Har du en eldre bil, mangler du kanskje noe av denne «luksusen». Men løsninger finnes. Du kan blant annet kjøpe grenuttak som gir deg flere 12V-uttak. Også en smart plugg som du putter inn i sigarettenneren og som gir deg ett eller flere USB-uttak. Da får du ladet både mobil og nettbrett underveis. NB nettbrett må festes i holder.

Selv om de fleste biler nå har aircondition/klimaanlegg, kan det bil varmt på tur. Da er noe kaldt å drikke gull verdt. Kjøp deg en kjølebageller et minikjøleskap, så kan du alltid ha kald drikke i bilen. Dette er også smart for å holde matpakker og for eksempel salater avkjølt. Du slipper å stoppe når det ikke passer så godt, og du slipper å bruke mye penger på lite spennende mat langs veien.

Mangler bilen koppholdere? Da kan du kjøpe både drikkeholdere og oppbevaringsbokser som kan ettermonteres. Også en smart papirkurv, det er aldri hyggelig med søppel som flyter. Og apropos koppholder: Kaffe er obligatorisk tilbehør til biltur for mange av oss. En termokoppholder kaffen varm, men det er enda smartere hvis den kan plugges i sigarettenneren. En varmekopp til bil er et must for alle kaffeelskere!

Helt til slutt: Hvis du skal vil gjøre bilferien litt ekstra fleksibel, kan du ta med sykler på tur. Kjempepraktisk enten du skal ut på landsbygda, eller utforske en storby. Syklene kan du enten feste på taket eller ha bak på bilen, her finnes det flere løsninger.

Elsykler er det store akkurat nå, de finner du i svært mange prisklasser. Husk også å ha med lappesaker og kanskje noen reservedeler, det er ikke alltid like enkelt å få tak i slike ting når du er på tur.

…og da har du fått noen gode tips og forhåpentligvis også mye inspirasjon. God bilferie!