6 gode tips når du skal vanne hagen

6 gode tips når du skal vanne hagen

Den beste vannkilden er regnvann, men i løpet av sommeren kan det ofte bli knusktørt og varmt. Det er i disse periodene plantene trenger mest vann. Det er ikke alltid lett å vite hvordan man kan vanne mest effektivt, og det avhenger av hva du dyrker og hvilke planter du har i hagen.

#1 Bruk naturlig regnvann

Et godt tips er å bruke en regntønne i hagen slik at du kan gjenbruke regnvannet. Plasser en beholder i hagen for å samle opp alt regnvannet som faller ned. Da blir vannregningen litt mindre også.

#2 Vann kun når det er nødvendig

Husk å kun vanne plantene som trenger det. Du må vite hvilke planter som trenger mye vann – og hvilke planter som ikke gjør det. Det å ha en plan for hvor mye du vanner – og hva du ikke vanner er viktig. Bruk fingeren til å undersøke om jorden er fuktig eller tørr. Hvis jorden virker tørr, trenger plantene mer vann.

#3 Vann skikkelig når du først gjør det

Når du først vanner, kan du like gjerne vanne skikkelig. Selv om enkelte områder av hagen får mye vann, må du likevel vanne rikelig. Det vil si at du ikke skal vanne litt i flere omganger, men isteden vanne mye i færre omganger.

#4 Velg riktig tidspunkt å vanne på

Om sommeren bør du tenke over når det er best å vanne. Vannet fordamper om sommeren når solen varmer opp jorden. Det er derfor mest effektivt å vanne om morgenen eller kvelden når solen ikke er like sterk.

Ha en plan for hva du skal vanne og vær oppmerksom på områder i hagen som ikke trenger å vannes like ofte. Andre steder, som for eksempel i drivhuset, behøver mer vanning for at plantene skal overleve.

#5 Planlegg vanningen

Hos Biltema finner du et stort utvalg av vanningsutstyr. Det finnes like mye utstyr som det finnes måter å vanne hagen på. Når du vanner, er det kjekt å ha en vannkanne, en vannspreder med vanningsur for å automatisere vanningen, og dryppslanger hvis du vil spare på vannet mens du vanner.

I tillegg finner du alt fra koblinger og strålepistoler til et stort utvalg av hageslanger og slangetromler som holder orden på hageslangen. Vannkannen er perfekt for deg som vanner mindre områder og ikke har lang avstand til vannkranen. Hageslangen er praktisk til kjøkkenhagen og drivhuset og når det er langt til vannkranen. Hvis du mangler 2 meter med slange, bør du naturligvis ha en vannkanne i bakhånd.

Igjen bør du planlegge hva du trenger i hagen, hvordan du skal vanne og finne ut hvilke planter du har. Hvis du trenger et vanningssystem som passer seg selv, kan du vurdere et dråpevanningssystem der du kan justere hvor mye vann hver potteplante skal få.

#6 Tenk over hva og hvilke steder som trenger vann

Det kan bli varmt i drivhuset, og alt du dyrker der trenger vann – ellers vil ikke plantene klare seg spesielt lenge. Et drivhus er perfekt når du skal dyrke grønnsaker som du også kan få mye glede av på middagsbordet – men det krever også ekstra oppmerksomhet underveis.

Et annet sted som krever ekstra fokus, er kjøkkenhagen. Trær og busker klarer seg gjennom sommeren uten å vannes. Gresset klarer seg fint uten vann i lang tid, så du bør tenke gjennom om du vil bruke vann på den gule gressplenen. Den blir sannsynligvis grønn igjen neste gang det regner. Du kan naturligvis velge planter som ikke krever mye vann, og du kan utforme hagen slik at du nesten ikke trenger å vanne. Men da får du sannsynligvis ikke grønnsaker på bordet.

Det er mye man må tenke gjennom når man vanner. God sommer, og kos deg i hagen!