7 klassiske maletabber

7 klassiske maletabber

Huset er kanskje det mest verdifulle du eier, bare slått av liv og helse. Alle disse tre er det viktig å ta godt vare på dersom du velger å male huset ditt selv. Å male huset selv er fullt overkommelig. Men da bør du unngå å gjøre disse tabbene:

Tabbe 1: Maler på dårlig og skittent underlag

Det er viktig å fjerne løs gammel maling med skrape og børste. De bare flekkene som blir igjen må grunnes før du maler toppstrøket. Dersom du ikke fjerner løs maling, risikerer du at det nye strøket løsner og faller av etter kort tid.

Deretter må du rengjøre fasaden grundig for å sikre rent underlag. Spyl først veggen med vann, påfør fasadevask med en trykkssprøyte og vask veggen ren med en vaskebørste. Spyl til slutt av med vann igjen.

Fasadevask er kraftige saker, så bruk hansker og vernebriller, og beskytt vinduer og prydblomster.

Tabbe 2: Velger feil maling

Både beis og maling kan gi mange års fullgod beskyttelse til huset ditt. Men det er stor forskjell i kvalitet og holdbarhet på ulike produkter. Velger du riktig, kan du slippe å male huset i opptil 15 år.

Det er også viktig at malingen må oppfylle kravene til funksjon, miljø og helse. De dyreste er ikke nødvendigvis de beste, og det finnes svært gode vannbaserte løsninger.

Tabbe 3: Maler på vått underlag

La fasaden tørke i minst ett døgn etter at du har vasket den. Skyggepartiene tørker saktere enn de som ligger i solen. Er du for utålmodig, risikerer du å stenge fuktigheten inne i veggen. Resultatet kan bli skader og avflaking.

Det beste er å bruke en fuktmåler for å sjekke. Fuktnivået i treverket skal være under 18 prosent før du kan begynne å male.

Du må heller ikke male i regnvær.

Tabbe 4: Søler maling overalt

Legg beskyttelsesplast på terrassen. Bruk maskeringsteip for å beskytte vinduer og andre flater du ikke vil ha maling på. For å kunne male nøyaktig langs vinduer, bør du også ha noen mindre pensler tilgjengelig.

Skulle du likevel være uheldig å søle vannbasert maling, kan du spyle det vekk med vann. Men vær rask, så den ikke tørker først.

Tabbe 5: Faller ned fra stigen

Hver sommer havner folk på sykehus etter å ha falt ned fra stigen. Skal du opp i høyden, må du forsikre deg om at stigen står støtt, og ikke kan begynne å skli. Er du usikker, bør du få noen til å stå nede og holde stigen fra du klatrer opp, til du er nede igjen.

Det kan være lurt å feste penselen eller rullen på et teleskopskaft. De kan nå mange meter opp på veggen. Da slipper du å klatre så mye i stige.

Tabbe 6: Maler i direkte sollys

Dersom du maler i sollys kan malingen tørke for fort, og du risikerer skjolder på veggen. Det beste maleværet er overskyet med en temperatur over 5 grader.

Må du likevel male i solsteiken, bør du sørge for skjerming med et seil, en markise eller noe annet.

Tabbe 7: Bruker for mye maling

Det er fristende å klatte på mye maling for å være på den sikre siden. Men det kan virke mot sin hensikt. Det er bedre å bruke flere tynne strøk. Begynn øverst og jobb deg nedover. Maler du med rulle, er det en fordel å etterstryke med pensel. Da unngår du både renner og du får et fint, kostemalt uttrykk.