Alt du trenger til hunden og katten din

Alt du trenger til hunden og katten din

Har du hund eller katt? Eller skal du kjøpe gave til noen som har? Her er flere gode tips til din firbeinte venn! 

SE VÅRT UTVALG TIL KATTEN

SE VÅRT UTVALG TIL HUNDEN

Som alle dyreeiere vet: Å ha kjæledyr medfører et stort ansvar. Et dyr er ikke en vare til bruk og kast, men et levende og følende individ, og skal behandles godt og beskyttes mot fare og unødvendige belastninger.

Heldigvis, selv om kjæledyret i seg selv aldri er en vare, finnes det mange varer som kan hjelpe deg med å være en god eier!

Hund

For å begynne med det mest grunnleggendee: Hunden trenger en egen liggeplass.

Biltema har senger som passer de fleste hunder i alle størrelser, forteller markedsansvarlig Monica Videm.

– Manges favoritt er den sorte, myke sengen med glatt overflate – mye fordi den er lett å gjøre ren. Denne kan man enkelt tørke av med en klut fuktet med mildt såpevann, og vi har den i flere størrelser.

– Et alternativ er for eksempel sengen til både hund og katt med potemønster og liggeflate med lammeullfølelse.

Hunder trenger mye hvile og søvn – spesielt valper, unghunder og eldre hunder. Disse trenger mellom 14 og 18 timer hvile i døgnet, ifølge Mattilsynets anbefalinger. 

Hunden bør ha en egen liggeplass hvor den får lov til å være i fred. Denne bør være på et rolig og skjermet sted, som samtidig ikke er isolert fra resten av familien. Liggeplassen bør være så stor at hunden kan strekke seg helt ut i rygg og nakke og kunne ligge på siden med beina utstrakt.Et hundeteppe til senga kan være ekstra kos, samtidig kan et håndkle til hund og katt være praktisk til flere formål.

Mat er et annet primærbehov for hunden. En dobbel hundeskål har plass til både vann og fôr, og et underlegg til skålen hindrer søl på gulvet. En «Biltema-hack» i samme gate er dette støvelbrettet - perfekt til litt større hundeskåler!

En fôrskål med digitalvekt være et strålende hjelpemiddel for hunder som må følges opp i forhold til matmengde eller er på diett.

– Vårt Premium hundefôr er produsert i Europa og holder høy kvalitet til tross for den rimelige prisen. For hunder uten spesielle allergibehov eller liknende, er det et supert alternativ, sier Monica Videm, som legger til at varehusene også har en rekke varianter av hundegodteri til trening og kos.

– En godbitpose er praktisk på tur når hunden er i en eller annen form for opplæring, påpeker hun.

Og husk leker! Biltema har massevis av gryntende hundeleker, og kanskje kan du også våge deg på internett-hiten «hylende» gås.

– En aktiveringsball er også veldig smart, den gir hjernetrim, og gjør at hunden må jobbe med nesen og labber for å få godbit, sier Videm.

Stell og uteliv

Alle hunder med pels må få pelsstell. Hunden må børstes eller gres jevnlig, og enda oftere i perioder med røyting.

– Vi har en hanske med karde som er veldig populær. Denne børster hunden, samtidig som at hunden opplever det som deilig kos i tillegg.

Det finnes flere typer børster i hyllene, og hvis man har enda høyere ambisjoner kan man gå til anskaffelse av en pelstrimmer med justerbar klippelengde og fire avstandskamre.

– Biltemas hundeshampo gir skinnende blank pels, og er skånsom mot hundens hud. Den er uten parfyme, passer til både myk- og stivhåret pels, og gjør det enklere å arbeide med pelsen.

Klørne skal holdes korte, da lange klør sprekker, brekker og fliser seg opp. Skader på klørne kan være veldig vondt for hunden. Klørne klippes med en klotang (be gjerne veterinæren vise deg hvordan, hvis du er nybegynner her).

De fleste hunderaser har forskjellige behov, men alle hunder trenger å bevege seg. Mosjonen må tilpasses hundens alder og type, og det samme gjelder utstyret.

Et praktisk hundekobbel som automatisk trekker båndet inn i rullen, i flere farger, er en god start.

– Vår sporline på 15 meter er utviklet av profesjonelle hundeførere, som ofte bruker den i arbeidet. Linen er synlig i mørket, og gir et godt grep også når det er vått. Denne er perfekt når det er båndtvang, forteller Monica Videm.

Hunder trives kanskje best uten klær, men hunder med tynn pels kan ha behov for et dekke mot kulde, regn og vind. En refleksvest gjør at hunden også synes i mørket, og en stilig hundejakke gir varme.

– Vi har også LED-lys til hundehalsbånd. En navnebrikke kan også være lurt, sier Videm, og minner om hundeposer, en vare alle hundeeiere er storforbrukere av.

Noe ekstrautstyr som kan være praktisk på de litt lengre turene: Sammenleggbar mat- og vannskål, eller vannflaske med tilkoblet skål. En kløvveske med romslige oppbevaringslommer med spenner er fint for jakt og vandringer.

– I tillegg vil jeg nevne enda en «Biltema-hack»: kompostbeholderen vår liker mange hundeeiere å bruke som en innhegning, sier Videm.

Skal du derimot ha med hunden i bil, må du huske på sikkerhetssele ( i båten anbefales flytevest!), mens et baksetetrekk beskytter interiøret mot møkk. Er det veldig varmt, kan det være lurt å la hunden få ligge på kjølematte.

Katt

Katten trenger en liggeplass hvor den får være i fred hvis den ønsker det. Vanligvis ser katten seg selv ut ett eller flere steder der du bor hvor den legger seg for å hvile, og spesielt liker den steder som gir mulighet for oversikt over omgivelsene.

– En hengende kattekurv kan være tingen – den kan enkelt henges opp på en radiator eller en hylle. I tillegg finnes det selvsagt en rekke romslige og koselige kattehus og kattesenger hos oss, sier Monica Videm.

Katter vil gjerne grave ned avføringen i sand eller jord, og selv utekatter liker å ha en kattedo inne. Velg gjerne en do med høye kanter, så begrenser du søl. Det finnes flere typer kattesand å få tak i.

Et transportbur er smart når katten må fraktes, for eksempel til veterinær. Gjør buret godt å ligge i, og sett det på et lunt sted med døra åpen. Da velger kanskje katten å bruke det frivillig og blir vant til det, påpeker Mattilsynet.

Aktivitet og uteliv

Lek er en fin måte for katten å få utløp for jaktinstinktene sine på. Særlig katter som lever inne trenger å «jakte» på leker og lete etter godteri for ikke å kjede seg!

– Her har vi et stort utvalg hos oss, av både klorestativ, klatrestativ og andre typer katteleker, sier Monica Videm.

Pass på at lekene ikke er så små at katten klarer å svelge dem. Det har den mat til.

– Vår Europa-produserte kattemat er et næringsrikt tørrfor med kylling, for voksne katter. Det holder høy kvalitet, og takket være det lave fettinnholdet er det svært velegnet til steriliserte katter, sier Biltema-eksperten.

En pelsbørste kommer godt med også for katteeiere. Reflekshalsbånd er lurt om katten er mye ute, og tar du den selv med på tur, kan det være smart med tursele.

Kattens favoritter

Kattens favoritter

Se vårt utvalg
Alt til din firbeinte kamerat!

Alt til din firbeinte kamerat!

Se vårt utvalg