Skal du lakkere bilen er det mye penger å spare. Og det trenger ikke være så vanskelig

Skal du lakkere bilen er det mye penger å spare. Og det trenger ikke være så vanskelig

Har du en lakkskade på bilen som skulle vært fikset? Eller en skjerm eller en flekk som trenger ny lakk? Hvis du har sjekket litt priser her, har du nok oppdaget at det fort blir dyrt. Men mye av dette kan du faktisk gjøre selv. Og Biltema har alt du trenger.

Før du går i gang er det viktig at du skaffer deg nødvendig utstyr. Bilen må vaskes grundig og ikke brukes på veien før jobben er gjort. Støv og skitt betyr et dårligere resultat.

Flere av proffene anbefaler skikkelige runder med såpevask, før du avslutter med å bruke rødsprit på stedet du skal lakkere. Rødspriten fjerner siste rest av fett, såpe og skitt.

Pass opp for støv

Underlaget som skal lakkeres slipes ned eller pusses lett, slik at overflaten blir matt. Da vil den nye lakken hefte godt. Bruk gjerne primer først for skikkelig heft.

Før du starter lakkeringen, anbefaler vi å fjerne alle deler som ikke skal lakkeres. Eksempelvis dørhåndtak, speil og lykteglass. Alternativt dekker du til med plast, maskeringstape eller skjermbeskytter.

Når du lakkerer, er det avgjørende for resultatet at du er tålmodig. Spray et lite område av gangen. Vær forsiktig slik at lakken ikke renner - da får du en utfordring. Gjør rolige og myke bevegelser, og sørg for at overgangene ikke får dobbelt opp med lakk.

Bilen må stå i et støvfritt rom for best mulig resultat. Sørg for at det ikke er annet som kan få lakk på seg. Husk at lakk fungerer som svevestøv, og kan legge seg på andre ting i rommet.

Best resultat oppnår du ved å bruke Biltemas proffsprøyte med trykkluft.

Kjører av gårde for tidlig

Hvis du kun skal lakkere deler av bilen, kan det være en fordel å demontere disse og legge dem på et lakkstativ. Da arbeider du lettere og resultatet blir bedre.

Husk at hos Biltema får du lakk til alle formål. Om det er felg som skal lakkeres, bremsecaliper, motor eller plast-detaljer, så har butikkene alt du trenger. Når det gjelder slitestyrke, vil alltid 2-komponent lakk være bedre enn 1-komponent.

Men husk: Ta vare på deg selv. Bruk verneutstyr og sørg for at det er god lufting når du lakkerer.

Lakken må få tid til å tørke ordentlig før du gjør noe mer. Mange begår den store feilen at de tar i bruk bilen før all lakk har tørket. Da risikerer du at skitt og støv fester seg og aldri blir borte.

Jobben er ikke ordentlig avsluttet før du en tid senere lar lakken få en god runde med polering og helt til slutt voks. Da får du en bedre glans samtidig som du gir et beskyttende lag til den nye lakken.

Huskeliste for lakkering

  • Bruk riktig type lakk. 
  • Proffsprøyte som går på trykkluft er smart.
  • Rengjør overflaten og få den matt for at ny lakk skal hefte godt.
  • Bruk primer for ekstra god heft
  • Påfør lakk med spray, rulle eller kost.
  • Husk å beskytte deg selv og omgivelsene. Bruk ansiktsmaske og hansker.
  • Sørg for god lufting.