Derfor må du fjerne snø fra bilen

Derfor må du fjerne snø fra bilen

Om vinteren kjører mange rundt med store mengder snø og is på bilen , og risikerer dermed å skade seg selv og andre. Her er noen nyttige tips for effektiv snøfjerning om vinteren.

Mange dropper å koste og skrape bilen fri for snø og is når hverdagene blir hektiske. Det kan i verste fall få alvorlige konsekvenser.

Når varmen i bilen stiger, vil snøen på taket før eller siden smelte og skli av. Da risikerer du å få mer enn hundre kilo snø over frontruta ved nedbremsing, og kjøring i blinde er ikke akkurat enkelt. 

Isflak og isklumper utgjør en stor fare dersom de faller av i fart, og andre kjøretøy og trafikanter kan bli truffet. Dette kan føre til kollisjoner, utforkjøringer eller påkjørsler av mennesker langs veien.

Risikerer å miste lappen

Selv om problemet er mest vanlig på tyngre kjøretøy, er det mange personbiler ute på veiene med store snø- og islaster. Det kan føre til bøter på flere tusen kroner, og i alvorlige tilfeller inndragning av førerkortet.

Samtidig risikerer man også økt slitasje på bilen fordi vindusviskermotoren ikke er laget for å tåle store mengder snø og is. Dersom du skrur på viskerne før du har fjernet snø, risikerer du at sikringer eller at vindusviskermotoren ryker. Gummien på viskerne blir også raskere slitt som følge av is på ruta.

Et enkelt tips for å unngå dette er å passe på at viskerne er avskrudd i det du starter motoren, og fjerne alt av snø og is på frontruta før du skrur på viskerne.

Praktiske snøbørster

Det kan være vanskelig å rekke opp til taket for å fjerne snø på høyreiste SUV-er og noen bruker piassavakost for å rekke opp, men dette kan skade lakken. Det er smartere å bruke en snøbørste med skånsom bust. De finnes også i en teleskopisk variant som enkelt fjerner snøen på taket, selv om det er noen centimeter opp til toppen. Et annet triks er å børste snøen bakover, så slipper du å tråkke oppi snøen og dra med unødvendig fukt inn i bilen.

Det beste er likevel å unngå å få snø på biltaket i utgangspunktet. Selv om du ikke har garasje, kan du unngå snø på taket. Når det er meldt hvit nedbør, kan du sette på en topphatt før det begynner å lave ned. Dette er en rimelig presenning med strikk og krokfeste, som dekker både taket og vinduene.