Dette bør du tenke på når du skal velge riktig barnesykkel

Dette bør du tenke på når du skal velge riktig barnesykkel

Enten det handler om å lære seg å sykle eller å ta seg raskt til og fra skolen og fritidsaktivitetene, er det viktig å ha en sykkel du kan stole på. Vi ønsker at barn skal lære å sykle på en trygg måte og i sitt eget tempo.

Bruksområde og størrelse

Vi har forskjellige sykkelmodeller som passer til forskjellige bruksområder. Her finner du modeller som passer – uansett om sykkelen skal brukes til og fra skolen eller i skogen. Velg mellom forskjellige farger, størrelser og tilbehør og finn den perfekte barnesykkelen hos oss. Bruk tabellen nedenfor for å finne ut hvilken hjulstørrelse som passer til barnet ditt. 

72996

Barnesykler

For mindre barn er det viktig å ikke gå opp i størrelse for tidlig. En god regel er at barnet skal nå ned til bakken med begge føttene når han eller hun sitter på setet.

En balansesykkel uten pedaler der barnet tar fart og bremser med beina, kan være fint for de aller minste. Det samme gjelder trehjulssykkel eller sparkesykkel med støttehjul. Husk også støttehjul til sykkelen frem til barnet er stødig nok til å sykle på egen hånd.

Juniorsykler

Til eldre barn har Biltema en rekke juniorsykler, og det som er lurt å tenke på da er hvordan sykkelen skal brukes, størrelse på hjulene, bremser og gir.

Bremser

De fleste av barne- og ungdomssyklene våre er utstyrt med både fot – og håndbrems. En fotbrems betyr at sykkelen bremses når du tråkker bakover.  Syklene har også en V-brems foran, der et håndtak på styret gjør at bremseklossene klemmer rundt forhjulets felg og bremser sykkelen. En fotbrems gjør at barnet ikke trenger like god koordinasjon. Men en fotbrems kan også gjøre det vanskeligere for barnet å lære seg å sykle, da barn ofte tråkker både fremover og bakover i læringsprosessen. Fotbrems kan også være en hindring hvis barnet liker å sykle i terrenget eller på ujevne veier, siden barnet kan tråkke på bremsen på ujevnt underlag. Sykler uten fotbrems, har i steden to håndbremser – en til bakhjulet og en til forhjulet. Hvis du tråkker bakover på en slik sykkel, går pedalene fritt. En slik sykkel krever litt mer koordinasjon, og det er selvsagt viktig at barnet når bremsehåndtakene.

Gir

En sykkel med fotbrems har eventuelle gir innebygd i baknavet, såkalte interne gir. Fordelen med interne gir er at de er beskyttet mot ytre påvirkning, og at de nesten ikke trenger vedlikehold. En sykkel med bare håndbremser har såkalte utenpåliggende gir. Disse har gjerne flere gir, og gjør at sykkelen blir lettere å sykle. Utenpåliggende gir krever mer vedlikehold, og de er mer følsomme for ytre påvirkninger.