Drømmebadet ditt - steg for steg

Drømmebadet ditt - steg for steg

For mange er baderommet det viktigste rommet i hjemmet – et rom man virkelig skal trives i! Så enten du pusser opp det gamle badet ditt eller velger å bygge nytt, er det viktig at du planlegger og utfører det grundig. VI deler noen verdifulle tips fra start til mål for våtromsrenoveringen din.

Planleggingen er alfa og omega

Er du en tenker, eller er du rask og effektiv? Vårt første tips er at du bør ta deg god tid med planleggingen, for det er så mange ting man må ta hensyn til ved en renovering. Hvilket materiale skal du bruke, hvilke farger skal baderommet ha og hvilket budsjett har du? Det er mange spørsmål å besvare, og derfor bør du bruke god tid.

Ting det er lurt å tenke gjennom:

• Husk å dokumentere alt arbeidet med tydelige bilder av alle trinn av renoveringen.
• Må du flytte strømledninger og rør? Det kan det hende du må hvis du skal bytte plass på dusjen, montere nytt badekar eller sette opp nye stikkontakter.
• Undersøk leveringstiden for materialene, slik at du kan planlegge renoveringen.
• Trenger du gulvvarme, håndkletørker eller ny belysning? De fleste elinstallasjoner må utføres av elektriker.
• Kontakt gjerne en fagperson allerede i planleggingsstadiet, slik at du vet at prosjektet ditt kan gjennomføres.

Steg 1 - Rivingen

Hvis du skal renovere baderommet, må du først rive det gamle. Det er relativt enkelt. Før du begynner å rive, må du finne ut hvilket materiale vegger og gulv er laget av. Gamle hus kan nemlig inneholde farlige materialer, for eksempel asbest.

Steg 2 – avløp og lekter

Hvis det er lekter i gulvet, kan det hende det må forsterkes før du legger nye fliser eller monterer et nytt badekar. Det samme gjelder for veggene. Det kan hende de må lektes ut og forsterkes hvis du skal montere ting på veggen. Hvis du monterer kryssfinerplater på alle veggene, bak våtromsplatene, kan du feste mye i dem.

Hvis du har betonggulv og skal flytte gulvsluk og avløp, må du sage ut til det. Husk at gulvsluk skal festes i bjelkelaget.

Steg 3 – installere strøm, ventilasjon og vann.

Når vegger og gulv er åpne og lektet, kan du legge eventuelle nye strømledninger og nye rør. Her får du bruk for planleggingen du gjorde tidligere. Hvor skal stikkontakten til hårføneren sitte? Og skulle du flytte dusjen? Det er nå du legger vannrør og strøm til dette.
Hvis du legger vannrør, skal de ikke skjøtes i vegg eller gulv, men legges hele.

Sørg også for god ventilasjon på baderommet, for eksempel med en baderomsvifte med fuktsensor.

Steg 4 – plater og gulvvarme

Nå er det tid for å legge gulvplater! Skru dem fast i bjelkene, og sag ut til gulvsluk og avløp. Hvis du skal ha fliser, må du legge gulvgips eller våtromsplate. Her er det også viktig med flytsparkling, siden det er nå du lager riktig fall mot gulvslukene. Skal du ha gulvvarme? Da må du legge den også nå. Nå skal du også feste nye våtromsplater på veggene og i taket samt sparkle dem.

Steg 5 – montere fuktsperre

I våtsone 1, som er hele dusjen eller badekaret, hele gulvet i våtrommet og vegger minst en meter utenfor disse, skal det nå monteres godkjent fuktsperre. Husk å lese monteringsanvisningen for fuktsperren.

Steg 6 – fliser

Nå er du ferdig med grunnarbeidet, og baderommet begynner å ta form! Endelig kan du legge fliser på vegger og gulv. Sørg for å ha en god fliskutter til oppgaven samt noen ekstra fliser i tilfelle.

Steg 7 – det siste trinnet

Nå er det tid for det som er morsomst! Det er tid for å innrede baderommet. Koble til dusjen, vasken og belysningen, og se baderommet og visjonen din ta form. Når du borer hull i veggen for å feste for eksempel baderomsskap, vask eller dusjsett, er det viktig at du følger bransjeregler for hvordan de skal tettes, slik at fuktsperren forblir tett. Du finner instruksjoner om dette i våre monteringsanvisninger for fuktsperren.
Gratulerer med nytt baderom. Vi vet at det har vært mye arbeid, men vi håper at du nå står og beundrer mesterverket ditt!

Vanntett baderom

Sørg for at materialene du kjøper følger bransjereglene og kravene fra myndighetene. Du må for eksempel bruke godkjent fuktsperre, ha riktig vinkel på gulvet og dokumentere arbeisforløpet detaljert i et kvalitetsdokument. Det er også viktig at du dokumenterer alle trinn av renoveringen ved å ta tydelige bilder og filmer, både oversiktsbilder og detaljbilder.

Monteringsanvisningene for de godkjente våtromssystemene du har brukt, skal alltid legges ved kvalitetsdokumentet. Du skal også spare på alle kvitteringer for produkter du kjøper. All denne dokumentasjonen gjør at du kan vise forsikringsselskapet hvordan du har utført renoveringen. Dokumentasjonen viser at du har fulgt bransjereglene for våtrom, og det har du også nytte av ved et eventuelt salg.