Elvinsj på båthengeren – slik gjør du det

Elvinsj på båthengeren – slik gjør du det

Med en elvinsj blir det enklere å håndtere båten

Når du kjøper båthenger, er det stor sannsynlighet for at den har en manuell vinsj som du bruker til å trekke båten opp på den med. Men det kan være en krevende oppgave å bruke en manuell vinsj når solen steker. Man blir iallfall svett i pannen når man skal få båten opp på tilhengeren.

Det handler om hjelpemidlene, så en god løsning for å forenkle det tunge arbeidet, er å bruke en elvinsj, slik at det blir enklere å trekke opp båten. Vi vil gjerne gi deg noen tips og triks, slik at det blir enklere å velge den riktige vinsjen – og montere den.

79056

Velg elvinsj med riktig størrelse for båtens vekt

Du bør ta utgangspunkt i hvor mye båten/jollen veier, slik at du kan velge en elvinsj av riktig størrelse til å trekke båten opp på tilhengeren. En god tommelfingerregel er å velge en elvinsj som kan trekke cirka 1,5 ganger båtens vekt. Husk at båten ofte veier mer enn produsenten sier, siden de opererer med nettovekten. Husk også alt utstyret du har om bord, drivstoff og så videre.

Hos Biltema finner du forskjellige typer elvinsjer som kan trekke forskjellig vekt, og det er bedre å kjøpe en elvinsj som er for kraftig, kontra å kjøpe en som er for svak, siden den da kommer til å bli overbelastet.

Slik monterer du elvinsjen på båthengeren

Det er viktig at du finner en egnet plassering for den elektriske vinsjen på båthengeren. Hvis det er mulig, bør du plassere den høyt, slik at du unngår stor belastning når baugen skal opp på den bakerste kjølrullen. I tillegg er det lurt å ikke fjerne den manuelle vinsjen fra båthengerne, slik at du har den for hånden hvis du trenger den.

79054

Batteriboks montert - På bildet ser du batteriboks og elvinsj montert på en båthenger, med kontakten lett tilgjengelig.

Hvis det er vanskelig å få plass til begge vinsjene på vinsjtårnet, er det lurt å plassere den ene på et eget feste, men husk at den elektriske vinsjen bør ha den beste plasseringen, siden den blir brukt mest.

79055

Hold batteriet rent og fritt for smuss - En batteriboks holder batteriet rent og fritt for smuss, men husk at den må festes godt – eventuelt med en solid stropp som går rundt chassiset.

79058

En veldig god nødløsning - Det ekstra festet gjør det enklere å montere en vanlig manuell vinsj.

Velge og koble til batteriet

Du må også velge batteri av egnet størrelse, men i de fleste tilfeller vil et batteri på 60–75 Ah være tilstrekkelig – hvis du har mulighet til å lade det av og til. Batteriet må også kobles til med en kabel med egnet tykkelse, slik at det kan levere den strømmen som trengs når du bruker elvinsjen.

79053

Et batteri på 60–75 Ah er ofte tilstrekkelig for å trekke en jolle opp på en båthenger. Batteriet som du ser på bildet, har et bærehåndtak, slik at det blir enkelt å fjerne det når det skal lades.

Batteriet kan plasseres på båthengeren, og da er det viktig at det festes godt til bærende deler, slik at det ikke faller av når du kjører eller hvis du bremser hardt. Du bør også plassere batteriet i en egnet batteriboks som er større enn batteriet, slik at du kan oppbevare batteritilbehør og eventuelt litt verktøy tørt.

En batterikasse/batteriboks er også en god løsning for å holde batteriet og tilkoblingene fri for smuss.

Bør du bruke wire eller syntetisk line på vinsjen?

De fleste vinsjer har vanligvis en stålwire, men de siste årene har de syntetiske linene blitt mye bedre, og derfor er det mange som foretrekker å bytte ut stålwiren med en syntetisk line. Det er flere fordeler ved å velge en syntetisk line:

  • Det er mindre fare for at du skjærer deg på fingrene på en ujevn wire.
  • En syntetisk line er sterkere, og derfor kan du velge en tynnere variant.
  • De syntetiske linene ruster ikke.
  • Det er mye tryggere med en syntetisk line enn med en stålwire hvis den ryker.

Det er ofte relativt enkelt å bytte ut stålwiren med en syntetisk line, og husk at det er en stor fordel å velge en line som har et innspleiset øye, siden det motvirker slitasje.

79057

Syntetisk line - Den syntetiske linen på bildet har flere fordeler når den brukes sammen med elvinsjen. Her viser vi en modell på bare 4,8 mm, men som likevel har en bruddstyrke på 1500 kg.

79059

Solide ruller - Solide ruller sørger for at wiren legger seg riktig på spolen.

 

Relaterte artikler

Verktøyene du bør ha med i båten

Verktøyene du bør ha med i båten

Les mer om hvilket verktøy du bør ha liggende i båten.

Stort utvalg av redningsvester

Stort utvalg av redningsvester

Finn riktige redningsvester til hele familien.

Slik monterer du takrenner

Slik monterer du takrenner

Hvordan monterer man takrenner? Hva skal man tenke på? Vi hjelper deg, for det er ikke så vanskelig!