Gi deg selv litt fleksibilitet med justerbare stolpesko

Gi deg selv litt fleksibilitet med justerbare stolpesko

Enten du skal bygge en terrasse, sykkelbod eller søppelskur, er fundamenteringen alfa omega for å få et sluttresultat som varer i mange år. Nedstøpte stolpesko er en vanlig løsning for fundamentering, men det kan oppleves som krevende å få alle stolpeskoene i samme høyde. Da er det genialt å bruke justerbare stolpesko.

Gi deg selv litt fleksibilitet med justerbare stolpesko

En justerbar stolpesko ligner veldig på en helt vanlig stolpesko, men har et gjenget parti med to muttere på toppen som gir deg mulighet til å justere høyden på stolpeskoene. Det gjøres ganske enkelt ved å bruke en skiftenøkkel til skru den øverste mutteren nedover og den nederste mutteren oppover slik at de møtes. Deretter kan du øke høyden ved å skru begge mutterne mot klokken eller lavere ved å skru mutterne med klokken. Når du er ferdig skrur hhv. helt opp og ned igjen for å låse høyden.

Justerbare stolpesko er praktisk både når du gjør fundamenteringsjobben og etter du er ferdig byggeprosjektet. En stor fordel når du bygger, er som nevnt at du ikke trenger å være pinlig nøyaktig med tanke på at alle stolpeskoene kommer i akkurat samme høyde. Du bør selvsagt sørge for at de har omtrent lik høyde, men poenget er at du kan gjøre finjusteringen etter at du har montert bjelkene i stolpeskoene.

Den store fordelen etter at byggeprosjektet er ferdig, er at det også da er mulig å justere høyden på stolpeskoene. Det er nemlig ikke helt uvanlig at terrassen eller sykkelboden synker litt enkelte steder som følge av at konstruksjonen setter seg. Da er det praktisk at du kan justere høyden i etterkant.  Skal du gjøre dette, anbefaler vi å justere litt og litt på hver av stolpeskoene slik at du løfter konstruksjonen jevnt.

Slik støper du fast en stolpesko

Når du skal støpe fast en stolpesko, enten den er justerbar eller ikke, er det en fordel å bruke støperør. Det er ganske enkelt rør laget av papp som du fyller med betong og som gjør det veldig enkelt å støpe fundamenter. Prosessen er ikke spesielt vanskelig:

1.       Lag et hull i bakken, enten ved bruk av spade, manuelt jordbor eller jordbor på et boraggregat.

2.       Legg noen cm. grus i bunnen av hullet, legg geoduk over for å separere massene og sett støperøret helt i lodd ned i hullet.

3.       Fyll støperøret med betong og rist gjerne litt på det eller rør rundt i betongen underveis for å få ut luftbobler av betongen. For ekstra styrke bør du sette ned et par armeringsjern. Husk at de skal ha minimum 5 cm. overdekning av betong. For å kappe armeringsjernene bør du bruke en vinkelsliper.

4.       Sett stolpeskoen i den våte betongen og legg et par plankebiter på toppen av støperøret for å løfte stolpeskoene noen centimeter opp fra betongen.

5.       La betongen herde til dagen etter

Dybden på hullet du lager bør være såpass at du kommer ned til frostfritt nivå. Hvor dypt det er vil variere med geografi, grunnforhold og vintertemperaturer, så her må du gjøre egne undersøkelser før du setter i gang.

Du kan også montere stolpeskoene i fjell. Da kan du bruke en borhammer for å lage et hull som er ca. 15 mm. større enn søylen på stolpeskoen. Rengjør hullet med børste og trykkluft, fyll hullet med ankermasse og sett stolpeskoen ned i hullet. Har du ikke kompressor, kan du bruke luftspray. Støtt opp stolpeskoene med et par plankebiter for å få riktig høyde.