Gjør hagen klar for frost og kulde

Våren er gjerne høytid for å fikse i hagen, men mye av grunnlaget for en fin hage legges faktisk nå på høsten, før kulda for alvor setter inn. Vi tok derfor en prat med Torgeir Koteng, anleggsgartnermester og daglig leder i Hagespesialisten, som i denne saken deler syv ting du bør gjøre i hagen nå i oktober.

Her er huskelisten du trenger før vinteren inntar hagen.

1. Tøm vannslanger

Første tips er det aller viktigste:

– Om du kun skal gjøre én ting, er det å sørge for at alle vannslanger er tømt for vann, sier Koteng.

Sjekk også andre produkter som leder vann, som sprederen. I tillegg bør du huske å skru av utekraner og sørge for at regn- og smeltevann har fri tilgang ned i sluk og renner.

2. Klipp og beskjær hekker og trær

Høsten er en fin tid for å få ryddet og beskjært trær og hekker i hagen.

– Det er smart å korte inn på lange greiner, i tillegg til å rydde opp slik at trær og busker ikke vokser utover i innkjørsler og siktlinjer, sier Koteng.

Hos oss finner du selvsagt utstyret du trenger. Hva med dette smarte klippesettet i tre deler, som inneholder både grensaks, hekksaks og beskjæringssaks?

Hvis du har en større hekk, er en elektrisk hekksaks å anbefale. Husk batterier og lader – disse kan brukes på en rekke Biltema-produkter (sjekk hele sortimentet her).

Men ikke bli for ivrig, advarer gartneren.

– Det er store forskjeller på hva den enkelte plante tåler av beskjæring , noen kan skjæres kraftig og andre må kun stusses lett. Husk også at hekken skal være smalest på topp og bredest i bunn - slik at lyset når hele veien ned.

92482

3. Bruk komposten

Når du skal samle sammen hageavfallet, er en trillebår og søppelsekker greit å ha. Og har du ikke en kompost fra før, er det bare å få på plass dette først som sist. Sjekk ut vår artikkel for gode tips til kompostering og produktene du trenger til jobben.

For å komprimere avfallet er en kompostkvern helt genial. Vår kompostkvern fikk utmerkelsen «Godt kjøp» i Gjør det selv sin test av kompostkverner i 2023. Som magasinet selv konkluderte: «Her får du mye kompostkvern for pengene».

Og her kommer vi til tips nummer tre, som er å rydde i blomsterbedet:

– Ta bort det som er avblomstret og dødt, og dekk gjerne med litt god kompost så staudene overlever vinteren best mulig, tipser Koteng.

Gode komposttips

  • Start med å legge et lag med luftig materiale i bunnen av komposten, for eksempel grener eller kvister fra hekktrimmingen. Fyll deretter komposten med avfall fra hagen eller kjøkkenet. Et tips er å blande avfallet, slik at det ikke blir jevne lag av et bestemt materiale.
  • Dryss på noen liter hagejord eller gammel kompost av og til, så får du fart på nedbrytningen.
  • Tiden det tar før komposten er klar, avhenger av været og hvilken type avfall du har kastet. Fra tid til annen må du kontrollere at innholdet i komposten er tilstrekkelig fuktig. Du kan også røre i komposten av og til, da dette tilfører oksygen og setter fart på komposteringsprosessen.
  • Komposten skal helst ikke stå i direkte sollys og vind. For sterkt sollys fører til at komposten tørker ut. Plasser den gjerne i skyggen av et tre eller en større busk. Om røttene vokser inn i komposten, er det bare positivt. Komposten drar nemlig nytte av næringen.
  • Jo lettere tilgjengelig komposten er, desto større er sannsynligheten for at du lykkes med prosjektet.

4. La løvet ligge, men klipp plenen

Du tenkte kanskje at gressklipperen for lengst kunne pakkes bort? Det er litt tidlig, for ifølge Koteng er det viktig å klippe plenen så lenge den vokser.

– Hvis plenen er for lang når snøen kommer kan det ta lang tid før den blir grønn igjen til våren.

Dersom du vil rydde skikkelig opp i hagen, er det fint å få raket bort løv – eventuelt bruke en løvblåser. Vår løvblåser både blåser og suger, og ved løvsuging males løvet effektivt ned til en tiendedel av størrelsen.

Men visste du at løvet faktisk kan bli liggende – og at det er å anbefale?

– Kjør over løvet med gressklipperen – gjerne en varm høstkveld. Det knuste løvet gir god næring til plenen når våren kommer, tipser Koteng.

Når du er ferdig med gressklipperen, bør du vaske godt over den, før du plasserer den på et tørt og gjerne frostfritt sted.

5. Sikre utebelysningen

Tips nummer fem er å gå over ledninger og utebelysning:

– Sørg for at koblinger og trafoer ikke blir liggende under vann og snø. Dersom selve trafoen til julebelysningen blir liggende under snø, vil den til slutt slutte å funke, sier Koteng.

92478

6. Beskytt utemøblene

Nå er uteplassen nesten klar for høsten, men vi har et par tips til på lager.

Tips nummer seks er å dekke til utemøblene og sette dem under tak dersom det er mulig.

Hos oss finner du blant annet dette smarte overtrekket til utemøblene. Ikke glem å vaske og tørke over utemøblene før du dekker de til. Dersom det trengs kan du også påføre et lag med olje eller beis – sjekk ut vårt utvalg her.

Husk også å pakke bort putene, for eksempel i en oppbevaringsbag du trygt kan lagre i boden.

7. Rengjør og husk første tips

Til slutt minner Koteng om å rengjøre alle verktøy du har brukt.

– Da holder de seg bedre og det blir mye hyggeligere å ta frem utstyret til våren.

Og når du har gjort det, minn deg på det første du leste i denne saken: Husk å stenge kranen og tømme alle vannslanger. Så kan høsten bare komme!

Relaterte artikler

Ideer til en hyggelig bålplass i hagen

Ideer til en hyggelig bålplass i hagen

På denne siden har vi samlet de beste bålplassideene våre, slik at du kan finne inspirasjon til hvordan du kan lage en bålplass i hagen din.

Alt du trenger å vite om å både klippe og klippe ned bøkehekken

Alt du trenger å vite om å både klippe og klippe ned bøkehekken

Å klippe og klippe ned bøkehekken kan være en utfordring for mange hageeiere. Det er nemlig en egen kunst som krever både nøyaktig teknikk og god timing. Få gode tips her!

Slik lykkes du med blomsterbedet ditt i hagen

Slik lykkes du med blomsterbedet ditt i hagen

Når du planlegger å anlegge blomsterbedet ditt, er det flere ting du må tenke gjennom. Les mer!