Grovstøvsugere for de tøffe rengjøringsjobbene

Grovstøvsugere for de tøffe rengjøringsjobbene

Om du har prøvd å bruke den vanlige støvsugeren din til rengjøringsoppgaver den ikke er ment for, er det stor sjanse for at du har lært deg at det er en dårlig idé. Vi snakker for eksempel om å bruke den til å fjerne slipestøv, sagspon og annet bøss som ikke normalt forekommer der en vanlig støvsuger er ment å brukes. Den er rett og slett ikke laget for det og kan i verste fall gå i stykker.

Det finnes faktisk støvsugere som er ment for nettopp denne typen oppgaver, nemlig grovstøvsugerne. Som navnet antyder, er de laget for å suge opp grovere typer avfall. Vi kan for eksempel nevne løv, blader, grus, sagspon, slipestøv, avfall etter riving mv. Grovstøvsugerne kalles også for våt- og tørrstøvsugere, ettersom de kan brukes til å suge opp fuktig avfall, vann og andre væsker. Det kan være kjekt dersom du har sølt en form for væske og det er lite hensiktsmessig eller vanskelig å tørke det opp.

Våt- og tørrstøvsugere ser helt annerledes ut enn støvsugeren du bruker i huset ellers. Den nederste delen utgjøres av en stor beholder, som regel med påmonterte hjul slik at det er enkelt å flytte støvsugeren rundt. På toppen av beholderen sitter selve motoren og betjeningsknappene. Når du skal tømme støvsugeren for avfall eller væske løfter du av hele denne enheten. Det betyr med andre ord at motor og beholder er adskilt fra hverandre. På den måten er det ikke noe risiko for at fuktighet eller vann kan ødelegge motoren.

Bruk den sammen med verktøyet

Et annet nyttig bruksområde for en våt- og tørrstøvsuger er å koble den til elektroverktøy. Mange typer sager, slipemaskiner osv. har nemlig et utblåsingsrør der det er mulig å koble til en støvsuger. Gjør du det vil støvsugeren sørge for å suge til seg det meste av støvet som dannes mens du jobber. Det er ikke dermed sagt at arbeidet blir helt støvfritt, men det aller meste vil forsvinne inn i støvsugeren i stedet for å havne i omgivelsene.

Om du først og fremst skal bruke støvsugeren til nettopp denne typen oppgaver, er det lurt å velge en som har et strømuttak. Da kan du nemlig koble elektroverktøyet til dette, så vil støvsugeren starte automatisk når du starter verktøyet. Når du stanser verktøyet vil støvsugeren fortsette å gå noen sekunder for å suge inn det siste støvet og sørge for at slangen er helt tom.

Merk at ulike typer elektroverktøy har ulik dimensjon på utblåsingsrøret. Det er dermed ikke sikkert at støvsugeren vil passe til verktøyet uten videre. Da kan det være smart å investere i en stigeovergang. Det er ganske enkelt en trappetrinnsformet overgang som passer til de fleste typer elektroverktøy.

Andre bruksområder

Ettersom våt- og tørrstøvsugeren kan suge opp væske, er den også et godt hjelpemiddel for å ta en rens av seter og tepper i bilen. Da kan du i så fall bruke en sprayflaske med egnet rengjøringsmiddel for å spraye der du skal rengjøre og jobbe det inn med en myk børste. Deretter kan du spraye på litt rent vann og bruke støvsugeren til å suge opp vannet og trekke skitten ut fra seter og tepper.

På mange slike støvsugere er det dessuten mulig å snu luftstrømmen. Dermed kan du for eksempel bruke den til å blåse overflater rene eller blåse mindre mengder løv og blader på terrassen og uteområdene.  Det er ikke et fullverdig alternativ for verken løvblåser eller trykkluft, men fungerer likevel fint i mange sammenhenger.

Finn den som passer for deg

Det finnes ulike typer støvsugere i ulike prisklasser. Hva som passer for deg avhenger av hva du skal bruke den til. Viktige spørsmål å stille før du handler er:

  • Trenger du stor beholder eller holder det med en mindre?
  • Har du behov for strømuttak?
  • Hvor kraftig motor trenger du?
  • Skal du bruke den sammen med trykkluftverktøy?

Husk også at det er forskjell på hvor godt ulike modeller filtrerer luften. Generelt får du bedre filtrering på de mer kostbare modellene, noe som blant annet kan være et poeng dersom du skal suge opp fine partikler som slipestøv.