Gjør hagen klar for vinteren

Gjør hagen klar for vinteren

Med enkle grep sikrer du busker, trær og andre hagevekster mot snø og minusgrader. Tiden er inne for å gjøre hagen klar for vinteren.

Med litt hagearbeid nå, blir hagearbeidet langt lettere når våren kommer. Mindre frukttrær trenger litt ekstra omsorg før vinteren setter inn for alvor. Et godt tips er å bruke gressklipperen til å kutte opp blader og gress. Ved å legge blandingen rundt stammen får trærne god isolasjon mot kulda. Når temperaturen begynner å synke bør man unngå å vanne i hagen, siden våt jord øker sjansen for at jord og røtter fryser.

Hva skal beskjæres når?

Steinfrukttrær, som morelltrær, kirsebærtrær og plommetrær kan beskjæres i september. Fjern alle døde og skadete greiner som vokser innover eller krysser hverandre. Kutt greiner og kvister helt inne ved festet mot stammen på treet. En tommelfingerregel er å beskjære alle frukttrær litt etter litt istedenfor å kutte dem én gang i året.

Det er heller ikke likegyldig hvilke redskaper man bruker når trærne skal beskjæres. Gode redskaper er viktig for et godt resultat. En sløv og rusten sag vil gi flisete og ujevne kutt. Med en skarp og fin sag får man rene og glatte kutt som gror bedre. En god sag i tillegg til en større greinsaks med lange armer, og en hagesaks til mindre vekster gjør jobben enklere.

Egen kompost er enkelt

Når du rydder hagen for vinteren bør ikke gresset klippes for kort, cirka fem centimeter er perfekt for at gresset skal være motstandsdyktig når kulda setter inn. Større mengder løv på gresset bør fjernes, gjerne med en løvblåser dersom man har det. Hvis det kun ligger litt løv utover kan det kuttes fint med gressklipperen og ligge igjen. Det sørger for god næring til jorden og gresset.

Hage-eiere bør vurdere å samle gress og løv gjennom sommeren til en kompost. Det er bra å blande inn matavfall, for eksempel grønnsaksrester, kaffegrut, eggeskall og gjerne også aske fra vedfyring. Etterhvert vil blandingen bli til en super såjord eller gjødsel for planter og busker.

En smart investering kan være å anskaffe en kompostkvern. Da kan alt av kvist og blad kjøres gjennom den før det legges i komposten. Å komme i gang med kompost for hageavfall er lettere enn det mange tror, dessuten er det miljøvennlig fordi utslippet av karbondioksid reduseres.

Huskeliste:

  • For å beskjære busker og trær trenger du gode, skarpe redskaper. En kompostkvern og en løvblåser.
  • Rydd plenen for avfallsfrukt, løv og greiner. Finkuttete blader og gress kan brukes i komposten og bli til fin jord.
  • Mange trær og busker bør dekkes til for å beskytte dem mot kulde, for eksempel frukttrær og rosebusker.
  • Det kan være lurt å klippe gresset, men ikke for kort.
  • Høsten er en fin tid å plante løk og andre hardføre planter. Forholdene er perfekte når jorden er bløt og fuktig.
  • Rydd garasje og boder før snøen kommer, og finn frem nødvendig utstyr som snømåke, spade og bilskrape.
  • Ta inn alt av elektronisk utstyr som batterier, gressklipper og el-sykkel. Ingen elektronikk har godt av å stå ute gjennom vinteren.