Hobbymekking uten datamaskin

Hobbymekking uten datamaskin

Å skru bil er fortsatt mer enn bare software-oppdateringer. Her er noe av det du kan gjøre selv.

Det har nærmest blitt en vedtatt sannhet at dagens biler har blitt så avanserte at man som bileier bare kan glemme å reparere noe selv. I noen tilfeller, som for eksempel Tesla, stemmer myten godt. Men ellers er det en sannhet med modifikasjoner.

Allerede på 90-tallet begynte de fleste biler å bli full av elektronikk. Mens mekanikere før i tiden lette seg fram til feilen ved hjelp av ulyder, skrangling og en mystisk sjette sans (det virket i hvert fall slik), ble det stadig vanligere å koble på en bærbar PC for å feilsøke seg fram til problemet. Og utviklingen stoppet ikke der, den har tvert imot skutt i været.

Likevel er det fortsatt masse du selv kan gjøre. Å skru litt på sin egen bil er ikke bare en fin hobby, du blir også bedre kjent med bilen din, og det er aldri feil. Husk samtidig at det ikke er alt du har lov til å gjøre selv, og at det ikke skader å ha med en kyndig kamerat – om ikke annet, så for å bidra med et par ekstra hender.

Riktig verktøy

Hvis du skal skru selv, må du ha litt utstyr. Biltema sin side for verktøy og utstyr til å skru bil eller MC er rikholdig, og inndelt i type verktøy, i tillegg til at du selvfølgelig kan søke deg frem til det spesifikke verktøyet du er ute etter. Her finner du alt fra hjulnavpiper til startmotornøkler og o-ringverktøy, eller muttertrekkere og kompressorer.
Hva du trenger, avhenger selvfølgelig av hva du har tenkt å skru. Husk også Biltema-appen, som er et særdeles nyttig verktøy.

Større utstyr

Hva slags type utstyr du trenger utover det grunnleggende, kommer selvfølgelig an på hvor store «operasjoner» du skal gi deg i kast med, og rammebetingelsene hjemme. Har du for eksempel egen garasje med god plass, gir det flere muligheter. Da kan du for eksempel skaffe deg en støttebukk. Biltema har forskjellige typer til en billig penge, som denne eller denne. Disse eksemplene tåler vekt på henholdsvis 1,5 og 3 tonn, så du må selvfølgelig ha det i bakhodet.

En annen løsning er en bilrampe, slik som denne fra Biltema. Den får hevet bilen nok til at du kommer deg under den, og bilen står solid og trygt (i hvert fall så lenge man husker håndbrekket!). Ekstra praktisk blir det dersom du kombinerer med en montørvogn. Denne har nakkestøtte, seks svingbare hjul og god plass til verktøy på sidene, og gjør en i utgangspunktet litt ubehagelig arbeidsstilling atskillig mer komfortabel. Ellers kan en arbeidsmatte gjøre susen. Den er sammenleggbar og tar lite plass, og man kan bruke den enten man ligger eller sitter på knærne. Det er greit at man må tåle skitt under neglene når man skrur bil, men man må jo ikke gjøre det mest mulig ubehagelig.

Enkle småjobber

Enkle ting som å bytte tennplugger gjør man like godt selv. Dette er enkelt og fort gjort. Det verste er kanskje å finne typen som passer til din bil, men hos Biltema er også det gjort enkelt. Du søker rett og slett med registreringsnummeret ditt på nettsiden, og får opp riktig type.
Viskerblad bytter du selvfølgelig også selv. På Biltemas side for viskerblad står det hvilke bilmerker og -modeller de passer til, og du kan også søke på reg-nummer.

Luftfilter er en annen ting du ganske enkelt bytter selv, litt avhengig av hvilken bil du har. Biltema har utvalget, også hvis du vil bevege deg over i tuning-land. Igjen kan du søke deg fram til riktig type luftfilter ved hjelp av registreringsnummeret ditt.

Litt større jobber

Det er mye som er enklere enn man kanskje skulle tro. Radiatoren kan for eksempel være rene barnematen å bytte selv, på mange modeller.
Dersom man ikke er så erfaren på mekkefronten, kan det virke skummelt å fikle med bremsene på bilen. Men bremseskiver har du faktisk lov til å bytte selv, og det trenger slett ikke være komplisert. Biltema har et bredt utvalg av bremseskiver, og her kan du igjen søke med registreringsnummeret på bilen for å finne riktig type.

Den avanserte hobbymekkeren vil ha god nytte av et motorstativ, som hjelper deg å holde motoren på plass dersom du har byttet ut hele sulamitten. Biltema har blant annet dette motorstativet som passer til de fleste personbiler, eller dette med snekkegir. For de virkelig tunge løftene har man denne motorkranen, som håndterer hele 2 tonn! Biltema har altså det du trenger, uansett om du holder deg til små, enkle ting, eller avanserte operasjoner.

Sunn fornuft

Kort oppsummert er det altså mye man kan gjøre selv, i stedet for å benytte seg av et bilverksted. Og selv om noe av utstyret vi har nevnt må sies å være en liten investering, koster det fort noen kroner å sette bilen på verksted også.

Bruk sunn fornuft, ikke gi deg i kast med noe du føler deg usikker på, og benytt deg av bilkyndige folk i omgangskretsen. Og en liten gylden regel til slutt: Bit deg nøye merke i hvordan ting ser ut før du demonterer noe. Da vet du også hvordan det skal se ut når du skrur det sammen igjen.

verksted_950x580.jpg