Kjekt å ha når uhellet er ute

Kjekt å ha når uhellet er ute

Bedre føre var!

Disse tingene bør du ha i bilen til enhver tid. Det vil jo helst gå bra, heter det seg, og stort sett stemmer jo det. Samtidig vet du aldri hva som skjer, eller når og hvor. Det lønner seg å være forberedt på litt av hvert, og med disse forholdsreglene er du bedre sikret mot en del kjedelige situasjoner på bilturen.

Bilistenes erkefiende

Punktering er og blir det største problemet for oss bilister. Punkteringer er riktignok ikke vanlig som «før i tiden», men hender fortsatt atskillig oftere enn man skulle ønske. Så lenge bildekk er laget av gummi, og det kan finnes skarpe gjenstander i veibanen, vil det også finnes punkteringer. Kjører du på lavprofildekk er du i tillegg ekstra utsatt.

Et reparasjonssett er derfor veldig hendig å ha i bilen, og tar heller ikke mye plass. Slike sett inneholder alt du trenger for å fikse et punktert dekk. Noen varig dekkreparasjon blir det kanskje ikke, men du kommer deg et sted hvor man kan få byttet dekk eller hjul. Husk også at disse er beregnet for hull i banen på dekket, og vil ikke være hensiktsmessig for hull i siden av dekket.
Det er heller ikke slik at du må kjøpe et helt nytt sett etter å ha brukt det en gang eller to.

Hos Biltema får du kjøpt «reservedeler», som ny kullsyrepatron og flere tetningsplugger, eller en regulator til kullsyrepatronen. Du bør også ha en liten kompressor i bilen, siden det er lite vits med et tett dekk uten luft. Og selvfølgelig trenger du en jekk slik at du får tatt av hjulet. Her har Biltema et bredt utvalg, fra trykkluftjekker til noen tusenlapper, til helt enkle saksejekker til noen hundrelapper. Dermed kan du velge det som passer, men selvfølgelig med bilens vekt tatt i betraktning.

Best ute på farten

Et reparasjonssett er altså veldig praktisk å ha, men samtidig er det nok best egnet når man står hjemme i egen garasje og har god tid. Står du på siden av veien med et flatt dekk, vil du ha mer nytte av dekkfiks, eller «lappesett på boks» som mange kaller det. Disse både tetter hull og pumper opp dekket. Dette er ypperlig hvis du punkterer når du er ute på veien, men her er det et par ting du bør huske på. Blant annet vil ikke dette være til hjelp dersom du har fått en rift eller flenge i dekket – for eksempel hvis du har vært borti en fortauskant. Store hull vil også være en utfordring fordi tettemiddelet rett og slett kan renne ut igjen. Men, ofte vil dette være en rask, effektiv og enkel løsning for punkteringer. Mange nye biler i dag har slike sprayflasker i stedet for reservehjul, men husk at skummet på flasken har en «best før»-dato. Sjekk derfor om du kanskje bør investere i en ny, for sikkerhets skyld.

Tørst bil

Et annet klassisk problem for bilister er det å gå tom for drivstoff. Det er fort gjort å tenke at dette bare er noe som skjer med andre (sløve!) bilister, helt til man står der selv. En kanne med noen «nødliter» i bilen gir deg ekstra trygghet mot å bli stående med knusktørr tank og fårete blikk. Og selv om du føler at du selv til enhver tid holder øye med måleren, og det fryktede røde feltet som markerer slunken tank, kan du jo også møte på andre bilister som trenger litt påfyll.

Du kommer langt med en 10-liters kanne fra Biltema, men hvorfor ikke fleske til med en 20-liters kanne i klassisk Jerrykanne-utforming?

Slepetau

Et slepetau er hendig å ha i bilen, spesielt på langtur. Slepetauet kan brukes ved motorstopp, men også dersom du skulle være så uheldig å kjøre i grøfta, og får hjelp til å komme deg opp på veien igjen.

Et sikkerhetssett fra Biltema inneholder både slepetau, startkabler, refleksvest og arbeidshansker, dermed har du mye nyttig samlet på ett sted, til en rimelig penge. Mange vil nok likevel foretrekke å kjøpe et elastisk slepetau, slik som dette. Fordelen med et elastisk slepetau er at det ikke havner under hjulene i svinger og under oppbremsing, pluss at det kan gi en mindre brå start på tauingen. Disse slepetauene har kroker i metall, og varselsflagg for økt synlighet og sikkerhet