Beredskapslager – så enkelt lager du et beredskapslager

Beredskapslager – så enkelt lager du et beredskapslager

Med et beredskapslager hjemme er du alltid godt forberedt hvis det skulle oppstå en krise, strømbrudd, snøstorm eller andre ting i samfunnet som tvinger deg til å klare deg selv hjemme. I denne artikkelen får du tips om hvordan du lager ditt eget beredskapslager, og vi kommer også med forslag til egnede produkter fra Biltemas sortiment.

Hvorfor er det viktig å ha et beredskapslager?

Direktoratet for samfunssikkerhet og beredskap (DSB) sier at alle bør være forberedt på å klare seg i minst syv dager på egen hånd hjemme. Det er basert på et vedtak fra den svenske regjeringen fra 2020, og det er noe vi alle bør ta på alvor.

Grunnen er at samfunnet er sårbart hvis det oppstår en krise, naturkatastrofe, større ulykke eller krig. Ved å sikre kriseberedskapen din hjemme kan samfunnets begrensede ressurser brukes der de trengs mest i slike situasjoner. Med et ferdig beredskapslager hjemme har du alt du trenger på ett sted, og du slipper å bekymre deg for at du har glemt noe viktig.

Det er ikke nødvendigvis verdens undergang du prepper for. Et beredskapslager kan være til stor nytte også ved for eksempel lange strømbrudd eller snøstormer.

Hva bør beredskapslageret inneholde?

Beredskapslager, kriselager, preppelager eller krisesett – kjært barn har mange navn. Men hva bør man ha i beredskapslageret? Enkelt sagt bør lageret inneholde det mest nødvendige du og familien din trenger for å holde dere varme, rene og mette, og for å kunne motta viktig informasjon. Beredskapslageret kan inneholde følgende grunnleggende krisepakke:

Sveiveradio eller batteriradio: Gjør at du kan få nyheter og viktig informasjon (VMA) fra Sveriges Radio P4. En sveieradio har også en lampe, slik at du alltid har lys i mørket. Fordelen med en sveiveradio er at du ikke er avhengig av strøm eller batterier.

Vårt utvalg av radioer

Stormkjøkken med drivstoff: For å varme opp mat og rense vann ved å koke det ved behov.

Allt inom gasolkök

Fyrstikker, telys og stearinlys: For å kunne se i mørket ved strømbrudd, og for å få ekstra varme.

Dunker eller PET-flasker med rent vann: Beregn tre liter vann per voksen per døgn. Disse oppbevarer du ikke i kriselageret, men på et egnet mørkt og kjølig sted.

Vanndunkene våre

Mat med lang holdbarhet, som kan oppbevares i romtemperatur: For eksempel hermetikk, tørrvarer, rotgrønnsaker og egg. Velg ting du spiser til vanlig, og bruk og fyll på lageret fortløpende, slik at maten ikke blir dårlig. Disse varene trenger ikke å ligge på beredskapslageret. De kan stå i en egen bod.

Alt til oppbevaring av mat

Hygieneartikler: Fyll opp med litt ekstra av det som trengs i hverdagen. Toalettpapir, bind, bleier og for eksempel våtservietter. Det er også lurt å ha søppelsekker til avfall og i tilfelle toalettet slutter å fungere.

Ekstra ting for et komplett beredskapslager

Hvis du vil være ekstra forberedt, kan du også inkludere følgende ting i beredskapslageret ditt:

Hodelykt, lommelykt eller lykt: Gir sårt tiltrengt ekstra lys når hjemmet blir mørkt ved strømbrudd.

Allt inom lampor

Soveposer, varme klær og pledd: Boligen blir kald hvis strømmen forsvinner om vinteren. Forbered deg med noe varmt for kroppen! Du kan eventuelt kjøpe en alternativ varmekilde som drives av parafin, ved, gass eller diesel. Men husk ventilasjonen!

Utvalget vårt av soveposer

Husapotek og medisiner: Dette bør du alltid ha hjemme, men det er ekstra viktig ved en krise, siden det da ikke er sikkert at samfunnet kan rykke ut umiddelbart. Hvis du bruker reseptbelagte medisiner, bør du ha tilstrekkelig til å klare deg i én måned. Ikke legg dem i beredskapslageret, men bruk dem som vanlig, slik at de ikke blir gamle.

Førstehjelpsskrinene våre

Blokk med viktige telefonnummer og annen informasjon: Hvis strømmen er borte lenge, er det ikke sikkert du har tilgang til mobil, datamaskin eller internett. Samle all nødvendig informasjon på en notatblokk, slik at du er forberedt.

Notatblokkene våre

Powerbank, oppladede batterier og ekstra batterier: Forbered deg ved å ha rikelig med ekstra strøm til mobilen, radioen og lampene.

De alkaliske batteriene våre

Underholdning: Ikke undervurder hvor viktig det er å ha noe gøy å gjøre hvis dere blir isolert hjemme. Der er lurt å ha brettspill, kortspill og bøker hjemme.

Alt innen spill og puslespill

Kontanter: Til slutt er det lurt å ha noen kontanter i små valører i beredskapslageret. Hvis det blir strømbrudd, krise eller en annen forstyrrelse i samfunnet, er det ikke sikkert at bankkortet ditt fungerer.

Det er flere ting du kan gjøre for å være trygg i kriser – i tillegg til å ha et beredskapslager. Hvis du vil ha en fullstendig liste over hva du bør forberede, kan du lese artikkelen vår om kriseberedskap hjemme.

Beredskapslagerets størrelse og oppbevaring

Nå har vi gått gjennom hva du kan kjøpe til beredskapslageret ditt, og hva den bør inneholde – men hvilken type boks er best som nødboks for å oppbevare beredskapslageret? Svaret avhenger av hvilke ting du vil ha i beredskapslageret, og av hvilke oppbevaringsmuligheter du har.

For det første vil alt vanne tog all maten ta altfor stor plass til å kunne plasseres i boksen. Disse tingene bør du oppbevare på et egnet mørkt og kjølig sted hjemme. Resten av tingene kan du legge i boksen.

En solid oppbevaringsboks av plast er et godt valgt for å oppbevare beredskapslageret hjemme. Men husk at den må få plass et sted, for eksempel i garderobeskapet, i garasjen eller på loftet. Du trenger naturligvis ikke å bruke en boks heller. Hvis du har lite plass, kan du oppbevare ting samlet på hyller eller i en skuff.

Hvis du ikke har plass til en stor boks, kan det være enklere å bruke to mindre oppbevaringsbokser. Noe annet det er lurt å tenke på, er at du ikke bør pakke én boks for tung i tilfelle du må flytte den fra for eksempel loftet.

Vårt utvalg av bokser

Til slutt håper vi du har hatt nytte av tipsene våre, og vi ønsker deg lykke til når du skal forberede ditt eget beredskapslager!