Nå fortjener bilen din en skikkelig vårpuss!

Nå fortjener bilen din en skikkelig vårpuss!

Og den gjør du best selv!

Vinteren kan være en skikkelig påkjenning for bilen din. Is og snø, for ikke å snakke om strøsand, grus og saltlake. Alt dette har den vært gjennom de siste månedene. Ikke rart om den er grå og matt i lakken nå! Dermed er det også på tide å ta en skikkelig vårpuss. Ikke bare får det bilen din til å se bedre ut. Nå legger du også grunnlaget for å ha blank og fin bil gjennom hele sommeren. Og ikke minst: Jobben bidrar også til at bilen din holder seg bedre i verdi. Underveis vil du også kunne oppdage om lakken har fått sår eller skader som bør utbedres.

Er du klar? Vi starter med det mest nødvendige du trenger. En vaskebøtte, gjerne med en smussavskiller i bunnen (da legger smuss og sand seg der, og havner ikke inn i svampen igjen). Når det gjelder svamp: Enten kan du bruke en vaskesvamp som gir godt grep, sammen med en god bilsjampo. Eller du kan bruke svamper som allerede inneholder vokssjampo. Det bestemmer du selv.

Det finnes også flere spesialsvamper på markedet. En vaffelsvamp gjør det ekstra enkelt å komme til i sprekker og skjøter. Kjempesmart for å få gjort jobben skikkelig godt. En såkalt multisvamp både rengjør, skrubber og polerer.

Før du begynner med svampen, er det smart å gi bilen en dusj med forvask. Den løser opp asfalt, olje og veifilm som har lagt seg på bilen. Spray på, vent litt – og vask av. Det siste gjør du enten med hageslangen, eller en høytrykksvasker. Bruker du høytrykk, bør du være litt forsiktig med å gå for nært med høyt trykk, det kan i verste fall skade/flasse opp lakken.

Det finnes også mange smarte hjelpemidler du kan koble til både hageslangen og høytrykksvaskeren. Som >bilvaskebørstesprutpistolog underspylingsrør. Sistnevnte er gull verdt for å få vasket bilen skikkelig under.

Så er det klart for selve vasken. Her er det viktig å bruke rikelig med vann. Begynn øverst, la vannet rennet nedover bilen. Skift gjerne vannet i vaskebøtta flere ganger. Det er hyggeligere å jobbe hvis vannet er vann, kontra iskaldt. Et par gode vaskehansker er også greit å ha.

Når denne jobben er gjort, tørker du bilen. Det beste er å bruke et pusseskinn i ekte, semsket skinn.

Da har du kommer et godt stykke på vei, du har også et godt inntrykk av hvordan bilen har klart seg gjennom vinteren. Ser du noen sorte prikker rundt om på lakken? Da er det lurt å gå over med en tjære- og asfaltfjerner. Denne styggedommen kan sitte hardt, men du får den av med litt jobb.

En lakkrens er svært effektiv mot tung oksidering, riper og tjæreflekker. Hvis du finner matte partier i lakken, kan du gå løs på dem med rubbing. Du får også middel som tar bort overfladiske riper, steinsprut og misfarging i overflaten på lakken.

Nå er det klart for selve poleringen. Her finnes det mange ulike produkter å velge mellom. Noen er tyntflytende og lette å jobbe med, andre er hardere i konsistensen. Det viktigste er å bruke en variant du er komfortabel med selv.

Etter at du har påført voksen (ta det bitvis, ikke hele bilen på én gang) polerer du. Enten manuelt med poleringsgarn, med en polersvamp, eller med en polermaskin. Sistnevnte sparer deg for mye jobb og finnes i flere prisklasser.

Da er den jobben gjort og nå skinner det sannsynligvis av bilen! Da er det tid for noen detaljer. Felgene trenger en omgang med felgrens, så vasker du og polerer dem også. En gummifornyer gjør at dekkene ser så godt som nye ut igjen. Detaljer i krom gir du en omgang med krompolish, så blir de også blanke og skinnende. Sort vinyl gjenoppretter glans på utvendige detaljer av plast, gummi og vinyl. Nå er det også lurt å sjekke vindusviskerne, her gjør det seg sannsynligvis med et bytte, så får du optimal sikt i sommer. Husk også å fylle på spylevæske.

Når det utvendige har blitt strøkent, frister det naturligvis å gå løs på interiøret også. Da trenger du interiørvaskvindusrengjøringskluter og gjerne også noen gode kluter for å komme til rundt omkring.

En tekstilrens fjerner flekker og misfarging på stoffseter. Har du skinnseter, er det smart å gå over med et lærpleiesett. Skinnseter er svært slitesterke, men også de trenger stell og vedlikehold. Støvsug alt av tepper godt, bruk gjerne også en rens her hvis det er skittent. Vinylpolish frisker opp innvendige detaljer, for eksempel dashbord, dørsider og vegger i bagasjerommet. Slik får du tilbake nybilfølelsen.

Og da er det bare å ta et par skritt tilbake og beundre resultatet. Nå er bilen din virkelig klar for sommer, bar asfalt og fine kjøreturer!