Ren lakk er sunn lakk

Ren lakk er sunn lakk

Lakken på bilen din gjør atskillig mer enn å se pen ut. Akkurat som din egen hud beskytter den det som ligger under mot skader og skrammer. Men den kan trenge litt hjelp innimellom – spesielt etter en lang vinter.

For mange føles det nok som om vinteren aldri skal slippe taket, men det går mot vår i år også! Da trenger bilen en skikkelig vårrengjøring, og det handler om atskillig mer enn bare å få på den «sommerskoene».

Vi tenker da spesielt på lakken. Den trenger litt omtanke og kjærlighet etter en lang vinter med veisalt, bremsestøv, steinsprut, sot og andre påkjenninger. Og lakken er jo med på å beskytte mot rust og skrammer i karosseriet, så dette handler om mer enn bare utseendet – selv om det er et poeng i seg selv.

Unngå rust

Noe av det viktigste er å få vasket bort vinterens skitt og saltsørpe. Spesielt sistnevnte må bort, slik at du ikke får unødvendig rust på bilen. I tillegg til at veisaltet i seg selv tærer på både lakk og metall, har det også den negative egenskapen at det fungerer som bindemiddel for andre typer smuss og støv. For å få bort alle rester fra vinteren, må du komme til i alle krinker og kroker. Det gjør du med en høytrykksspyler. Dersom du ikke har høytrykksspyler – kjøp en! En høytrykksspyler er et særdeles anvendelig redskap, og ikke bare når det gjelder rengjøring av bilen. Den gjør det blant annet atskillig enklere å gjøre rent rundt huset. Terrassevasken går for eksempel som en drøm med en høytrykksspyler, og Biltema har et bredt utvalg. Som denne med et trykk på 160 bar to separate kjemikalietanker, eller denne litt mindre avanserte varianten.

Men, det er altså bilen vi fokuserer på her, og da er høytrykksspyleren fortsatt et utrolig praktisk redskap når du skal fjerne smuss og skitt. Det er imidlertid ikke alt som lar seg ordne ved hjelp av høytrykksspyleren, så man bør kombinere med såpe og en avfetter. En runde med avfetter gjør det enklere å få bort det som eventuelt måtte sitte igjen av asfaltrester, veistøv og salt etter høytrykksspylingen. For ikke å glemme bremsestøv. Bremsestøv legger seg på felgene, i hjulbuene og faktisk også langs sidene på bilen. Dette kan være vanskelig å få bort, men lar man det være der vil det skade lakken, også fordi det gjør lettere at det legger seg ytterligere smuss oppå det gamle.

Spray på avfetter, la den virke noen minutter, og spyl bort. Biltema har flere forskjellige typer avfetting, slik som denne eller denne. Begge er biologisk nedbrytbare og alkaliske, og kommer på en hendig sprayflaske som gjør det enkelt å påføre middelet. Ellers kan man bruke kaldavfetting, som denne, men husk da at bilen skal være tørr når middelet påføres, for best mulig resultat. Et generelt tips er å jobbe nedenfra og opp, både når du påfører såpe eller fettløser, og når du går over med høytrykksspyleren. Ellers kan du få striper i lakken som følge av at det renner.

Avfetter er effektivt, men pass på at du får bort alle restene av stoffet. Rester av avfetter ser ikke bra ut, og er heller ikke ideelt for lakken. Vask derfor over med bilshampo etterpå. Bilshampo fjerner eventuelle rester av avfetter, i tillegg til andre belegg, smuss og oljeflekker. Biltema har også bilshampo med voks, og varianter som er biologisk lett nedbrytbare og dermed mer skånsomme for miljøet.

For den som foretrekker å få alt i en smell, har Biltema også bilpleiesett med alt du trenger til bilvasken: Bøtte, smussavskiller, shampo, våtvoks, glassrens, interiørrens, felgrengjøring, jumbosvamp og mikrofiberklut. Men du får selvfølgelig kjøpt alt dette, inkludert smussavskiller som hjelper deg å få småsteiner og skitt ut av svampen, eller bilvaskbøtte med innebygd smussavskiller, separat også. Tanken på hva småstein i svampen kan gjøre med lakken, burde få det til å gå kaldt nedover ryggen på alle som bryr seg om bilen sin.

Polering er forebygging

Når du har fått bilen skinnende ren, er det tid for polering. Og hvorfor ikke gå skikkelig til verks, når man først er så godt i gang? Biltema har tretrinns Premium-produkter som gir dyprens og beskyttelse av lakken: Første trinn er Lakkrens Premium, som renser og gjenoppretter farge og glans. Trinn to er Polish Premium, et silikonfritt og finkornet poleringsmiddel som også fjerner mindre riper, flekker og lignende. Prikken over i-en er det tredje og siste trinnet, Voks Premium. Dette gir en ekstra dyp og blank glans, og gir omtrent seks måneders beskyttelse av lakken. Du trenger altså ikke gjenta prosessen før du skal gjøre bilen klar for vinteren!

Felgrens

Felgene kan det være vanskelig å få helt ren. Her legger det seg gjerne ekstra mye veistøv, saltrester og ikke minst bremsestøv.
Også her er det flere forskjellige typer rensemiddel å velge mellom. Man har blant annet en universell felgrens som er syrefri, reagerer med smusset og endrer farge når det er oppløst slik at man enkelt kan spyle det av. Eller Oxid Premium som fjerner fet og oljete smuss, veisalt, bremsestøv og andre vanskelige fremmedelementer. Og selvfølgelig får man også her varianter som er mer skånsom for miljøet.

Du kan velge og vrake selv, og kanskje helst prøve deg frem med de forskjellige typene. Men når du så har fått felgene rene, lønner det seg å gå over med felgforsegling, som beskytter mot bremsestøv og gjør det lettere å holde felgene rene. Dette bør man gå over felgene med omtrent én gang i måneden.