Rengjøringsguide for bobil og campingvogn – før sesongen

Rengjøringsguide for bobil og campingvogn – før sesongen

At våren er her og sommeren står for døren, vil for mange bety bare én ting. Endelig er det bobil- og campingvognsesong igjen!

Kanskje har bobilen din stått urørt i en garasje gjennom hele vinteren? Eller utendørs på en parkeringsplass? Nå er det på tide å la hjulene rulle igjen, og da er det alltid lurt å ta en titt på utstyret, vaske utvendig og innvendig samt kontrollere dekk og andre viktige sikkerhetsdetaljer før du gir deg ut på veien. 

Rengjøre bobilen og campingvognen utvendig

Mange bobil- og campingvogneiere legger stor vekt på en skinnende ren utside. Gi bobilen eller campingvognen de beste forutsetningene for en lang sesong ved å rengjøre den grundig før du gir deg ut på landeveien. 

Hvor kan jeg rengjøre bobilen eller campingvognen? 

Det er mest effektivt å vaske bobilen eller campingvognen ved et vaskeanlegg som har spesialutstyr for bobiler og campingvogner. Der finner du det riktige utstyret, og du får de riktige forutsetningene for å få kjøretøyet skinnende rent. 

Ikke vask bobilen eller campingvognen ved et vaskeanlegg for lastebiler. Børstene og rengjøringsmiddelet er ofte for harde og sterke for kjøretøyet ditt.

Hvordan vasker jeg bobilen eller campingvognen?

Bobilen eller campingvognen kan vaskes både utvendig og innvendig før sesongen. Det er alltid lurt å begynne å vaske utsiden fra toppen og nedover, slik at smusset kan renne nedover. 

  1. Begynn med å vaske taket. 

Taket på kjøretøyet samler ofte mye smuss, og derfor må det rengjøres med jevne mellomrom. Du skal vanligvis ikke gå på taket, så bruk heller en stige ved siden av bobilen eller campingvognen. Bruk et middel som løser opp smuss, og skyll deretter med en myk stråle. Bruk alkalisk avfetting for å løse opp organisk forurensning som mose, fugleskitt, støv og lignende.

  1. Rengjør og poler

Når taket er rent, er det på tide å vaske resten av kjøretøyet. Hvis du har organisk smuss, må du først bruke en alkalisk avfetting som løser opp organisk forurensning. Hvis du har prikker fra tjære/asfalt eller oljebasert forurensning på kjøretøyet, trenger du også en kaldavfetting som løser opp det. Husk å skylle grundig etterpå. 

Når du er ferdig med avfettingen, skal du påføre en sjampo for bobil eller campingvogn ved hjelp av høytrykkspyler, myk børste eller svamp. Skyll grundig, siden avfettingen kan påvirke lister og lim. 

Når kjøretøyet er rent, er det på tide å gi det en skinnende blank finish. Hvis overflaten på kjøretøyet har blitt matt, bruker du først et poleringsmiddel som fjerner oksidasjonen fra perlen din. Følg anvisningene for produktet. 

Etter poleringen bør du beskytte lakken med en voks som beskytter mot solens skadelige stråler og gir et skinnende blankt resultat. Både polering og voks kan påføres manuelt eller ved hjelp av poleringsmaskiner.

Ta en kikk på utvalget vårt av maskiner for bilpleie

  1. Vask vinduer

Smutsiga fönster och vindruta är en direkt trafikfara, och därför är det viktigt att dessa rengörs ordentligt. Låt rengöringsmedlet verka en stund om du har smuts eller insekter som inte vill lossna från rutan direkt. Använd glasrengöring för att även rengöra fönster och vindruta på insidan.
Visste du att om plastrutorna är riktigt matta så kan du även använda polish för att få bort oxidskiktet som gör rutan matt?

  1. Vask markiser og fortelt

Husk å rengjøre markiser, fortelt og andre tykkere tekstiler også. Av og til kan det være nok å skylle med rent vann, men hvis de er ekstra skitne, kan det være praktisk å bruke spesielle rengjøringsmidler. Du kan med fordel bruke en myk børste til å fjerne vanskelig smuss. Når du har rengjort tekstilene, kan det også være lurt å impregnere dem for å styrke de vannavvisende egenskapene.

Vask dekkene

Det er også viktig at du kontrollerer og rengjør dekkene før sesongen. Kontroller lufttrykk, mønsterdybde og generell status før dekkene begynner å rulle på veien. Du må også rengjøre felgene, skvettlappene og ikke minst dekkene. Du kan bruke felgrens og felgbørster til å rengjøre dekkene. Vask ett dekk om gangen, slik at rengjøringsmiddelet ikke tørker. Avslutt med å bruke dekkglans for å beskytte dekket og få et svart og fint resultat.

Innvendig vask

Det er ikke bare utsiden som har godt av en grundig rengjøring før dere gir dere ut på veien. Det er minst like viktig (og fint) å rengjøre interiøret også. Begynn med å støvsuge og tørke støv overalt, og pass på å lufte samtidig.

Rydde på kjøkkenet

For mange er kjøkkenet en fredet plett, og der vil man ha det rent og fint. Tørk av platetoppen, skuffer og flater med en fuktig klut og egnet rengjøringsmiddel. Hos oss finner du alt fra naturlig rengjøringsmiddel i form av grønnsåpe, til et svært effektivt grovrengjøringsmiddel for vanskeligere flekker. Hvis dere har komfyr eller grill i bobilen, kan det være lurt å rengjøre den også. 

Vask og støvsuging av møbeltrekk 

Avhengig av om du har stoff- eller skinntrekk i bobilen eller campingvognen, må det rengjøres på forskjellige måter. Stofftrekk kan med fordel støvsuges, og ved vanskeligere flekker kan du bruke tekstilrens.
For skinntrekk er det vanligvis tilstrekkelig å bruke vann og en klut. Men hvis du har vanskelige flekker eller vil gi skinntrekket ekstra omsorg, kan du behandle det med skinnsåpe og skinnbalsam ved hjelp av en skinnbørste. 

Les alltid vedlikeholdsanvisningene for trekket før du begynner rengjøringen!

Relaterte artikler

Solcellepaneler - fremtidens energikilde

Solcellepaneler - fremtidens energikilde

Stadig flere bruker solcellepaneler til å produsere egen miljøvennlig strøm ved hjelp av solen. Prøv det, du også!