Rengjøring av båten utvendig og innvendig – slik rengjør du teak, fendere og vannlinje

Rengjøring av båten utvendig og innvendig – slik rengjør du teak, fendere og vannlinje

Når båten skal forberedes og rengjøres utvendig og innvendig, kan det av og til være vanskelig å oppnå et godt resultat, spesielt på de mer utfordrende stedene av skroget. Fendere, vannlinjen og teaken er blant de mer utfordrende fokusområdene når du skal rengjøre båten. Disse stedene på båten kan påvirkes mye av vær og vind, og kan derfor være vanskelige å rengjøre.

I denne artikkelen fokuserer vi på disse tre områdene innen båtrengjøring, og vi viser Biltemas tilpassede båtpleieprodukter som gir et fint resultat når du skal forberede båten, eller når du skal vaske den i løpet av sesongen.

Fenderne er en viktig del av båtens utstyr

Båtens fendre er i frontlinjen, og de skal beskytte båten når du legger til ved bryggen, men de skal også beskytte båten mot vær og vind.

De har en svært synlig posisjon på båten, og derfor påvirker de også båtens utseende. Fendrene beskytter båten, og derfor får de ofte slitasjemerker og belegg. Derfor er det viktig å rengjøre fendrene regelmessig. Her er noen gode tips til rengjøring av fendere:

  • Rengjør fendrene så raskt som mulig, slik at smusset ikke setter seg fast.
  • Påfør fenderrens. Påfør gjerne produktet med en mikrofiberklut, og vask bort smusset med sirkulære bevegelser.
  • På steder der det er ekstra vanskelig å komme til, kan det hende du må gjenta rengjøringen.
  • Hvis det er finnes vanskelig belegg som har arbeidet seg dypt inn i materialet, kan du prøve å polere det bort med Marine Rubbing.
  • Når du har rengjort fendrene, kan det være lurt å beskytte overflaten med voks, slik at det blir vanskelig for smuss å sette seg fast.
84123
84124

Rengjøring og oppfriskning av teak på båten

Teak er et treslag som ofte brukes i en rekke forskjellige båttyper, og det har vært synonymt med seile- og båtlivet i mange år. Men teakplankene, teakdekket og teakmøblene lever et hardt liv om bord i båten. Derfor må du vedlikeholde og rengjøre teakmaterialet om bord.

Å rengjøre teakdekket grundig og hyppig er lønnsomt i det lange løp, siden et nytt teakdekk fort kan bli et relativt kostbart prosjekt.

I Biltemas båtpleiesortiment finner du både teakrens og teakfornyer, som er to produkter som kan rengjøre teakdekket og andre teakdeler om bord i båten og gi dem nytt liv.

Teakrens er et alkalisk rengjøringsmiddel for grundig rengjøring av treverk som har blitt angrepet av for eksempel av algebelegg. Avhengig av hvor hardt treverket har blitt angrepet, kan du bruke en blanding med ferskvann fra 1:1 til 1:3. Teakrensen skal påføres med en børste på tørt treverk, slik at den kan børstes inn i overflaten og løsne smusset. La produktet virke i 2–3 minutter, og børst deretter med fibrene for å rense i dybden. Det er viktig at du ikke lar teakrensen arbeide for lenge, og derfor bør du skylle det bearbeidede området med ferskvann innen cirka ti minutter. Det er også viktig at du ikke søler ufortynnet teakrens, siden det kan føre til flekker. Teakrens er godkjent for bruk med de vanligste tetningsmidlene på markedet, men hvis du er i tvil, bør du teste på et lite område først, før du behandler større deler av båten.

Området du har behandlet, må deretter behandles med teakfornyer, slik at det får tilbake det opprinnelige lyse utseendet. Teakfornyeren påføres med svamp, børste eller mopp. La produktet virke i cirka fem minutter, og skyll deretter med rent vann.

For å beskytte teaken på best mulig måte bør du avslutte arbeidet med å påføre en egnet treolje eller lakk.

Tips! Du bør påføre enten treolje eller lakk som sluttprodukt for å få den beste beskyttelsen av teaken.

84125

Teakrens og Teakfornyer - Teakrens og Teakfornyer er to effektive produkter for av din teak ombord.

Vannlinjerens – rengjør vannlinjen på båten

Det er vanskelig å rengjøre båtens vannlinje, og det er et område på skroget som ofte blir skittent og har en evne til å bli mer utsatt for smuss og ytre påvirkninger enn resten av båten.

Vannlinjerensen fra Biltema er et spesialprodukt som er utviklet for å rengjøre området ved vannlinjen. Produktet inneholder oksalsyre, som har god effekt på misfargingene.

Vannlinjerensen påføres på gelcoat og malte overflater, og deretter skal produktet virke i cirka fem minutter. Skyll deretter med rent vann. Hvis det er områder som er ekstra angrepet, kan du gjenta behandlingen til du er fornøyd.

Hvis området krever ekstra polering, kan du bruke Marine Rubbing og polere området rent. Husk at hvis når du bruker vannlinjerens eller Marine Rubbing, må du deretter beskytte overflaten med båtvoks.

Finner du ikke båtproduktet du ser etter, i artikkelen vår?
Se alt innen skrogpleie her

Relaterte artikler

Stort utvalg av redningsvester

Stort utvalg av redningsvester

Finn riktige redningsvester til hele familien.

Verktøyene du bør ha med i båten

Verktøyene du bør ha med i båten

Les mer om hvilket verktøy du bør ha liggende i båten.

Kjøpeguide – slik velger du riktig basseng

Kjøpeguide – slik velger du riktig basseng

Bassenger kommer i mange størrelser og varianter. Vet du ikke hvilken du skal kjøpe? Les vår guide her!