Guide: Slik velger du riktig bunnstoff til båten

Det er veldig viktig at du sørger for at båten har riktig bunnstoff for sesongen. Bunnstoffet bidrar til å holde skroget rent, noe som reduserer både drivstofforbruket og friksjonen i vannet. Å vedlikeholde og påføre riktig type bunnstoff er viktig for å sikre båtens holdbarhet og ytelse.

Fire fordeler med bunnstoff

1.     Forebygge vekst

Bunnstoffet brukes for å forebygge vekst av alger, blåskjell, snegler og andre organismer på båtens skrog. Hvis du får for mye fastvokste alger eller snegler, kan det få konsekvenser for båtens vekt.

2.     Beskyttelse mot korrosjon

Bunnstoffet beskytter også båtens skrog mot korrosjon, spesielt hvis du har en båt som er laget av aluminium. Korrosjon forårsakes vanligvis av eksponering for saltvann.

3.     Redusert drivstofforbruk

Fastvokste alger og snegler gjør båten tyngre og øker motstanden i vannet, noe som får konsekvenser for drivstofforbruket. Men siden bunnstoffet holder båtens skrog fritt for alger og andre organismer, får du mer effektivt drivstofforbruk når du bruker riktig type bunnstoff.

4.     Lengre holdbarhet

Et godt vedlikeholdt bunnstoff kan bidra til å forlenge båtens levetid ved å redusere risikoen for korrosjon og andre skader som følge av fastvokste alger eller snegler.

Hvorfor er det viktig å bruke riktig bunnstoff?

Det er mange grunner til at det er viktig å påføre bunnstoff på båten, og hvilket bunnstoff du bør velge, avhenger først og fremst av båtens materiale, hvilket bunnstoff som har blitt brukt tidligere, miljø- og lovbestemmelser samt hvilket vann du bruker båten i.

To typer bunnstoff

Bunnstoff deles inn i to hovedgrupper – selvpolerende bunnstoff og harde bunnstoff. Det selvpolerende bunnstoffets filmtykkelse reduseres når båten brukes i vannet og bidrar til å holde skroget fritt for påvekst, mens det harde bunnstoffet har et uløselig bindemiddel og er spesialutviklet for å skape minst mulig friksjon for båten i vannet.

Den store forskjellen mellom selvpolerende bunnstoff og hardt bunnstoff er at det harde bunnstoffets filmtykkelse ikke reduseres med bruk, slik det gjør med selvpolerende bunnstoff. Derfor passer hardt bunnstoff bedre til speedbåter og regattaseilbåter, mens det selvpolerende bunnstoffet kan brukes på alle typer båter.

Velg riktig bunnstoff

Som sagt er det avgjørende å bruke riktig bunnstoff på båten for å få en god båtsesong, og for at båten skal vare lenge. Husk å bruke verneutstyr når du maler med bunnstoff.

Nedenfor kan du lese mer om hvilke typer bunnstoff du finner hos oss, og hvilke land og vann de er godkjent for bruk i.

Selvpolerende for norske- og danskekysten

Disse kobberoksidbaserte og selvpolerende bunnstoffene er tillatt for norske- og danskekysten. Bunnstoffet kan brukes på glassfiber, kryssfiner, tre og stål, og det er tillatt for hastigheter opp til 25 knop. Bunnstoffet må ikke brukes på aluminium.

Disse bunnstoffene selges kun i Norge og Danmark.

Selvpolerende for vestkysten

Disse kobberoksidbaserte og selvpolerende bunnstoffene er tillatt for vestkysten, fra Trelleborg sør i Sverige til norskegrensen. Bunnstoffet kan brukes på glassfiber, kryssfiner, tre og stål, og det er tillatt for hastigheter opp til 25 knop. Bunnstoffet må ikke brukes på aluminium.

Selvpolerende for Østersjøen

Disse kobberoksidbaserte og selvpolerende bunnstoffene er tillatt for bruk i Østersjøen, fra Örskär nord for Stockholm til Trelleborg i sør. Bunnstoffet kan brukes på glassfiber, kryssfiner, tre og stål, og det er tillatt for hastigheter opp til 25 knop. Bunnstoffet må ikke brukes på aluminium.

Selvpolerende for finske farvann

Disse kobberoksidbaserte og selvpolerende bunnstoffene er tillatt i finske farvann. Bunnstoffet kan brukes på glassfiber, kryssfiner, tre og stål, og det er tillatt for hastigheter opp til 25 knop. Bunnstoffet må ikke brukes på aluminium.

Disse bunnstoffene selges kun i Finland.

Polerende og biocidfrie for innsjøer og Bottenvika

Disse polerende og biocidfrie bunnstoffene er godkjent for områder med strenge miljøkrav, for eksempel innsjøer og Bottenvika. At malingen er biocidfri betyr at den ikke inneholder tilsetningsstoffer som motvirker påvekst. Bunnstoffet kan brukes på glassfiber, tre, kryssfiner, stål og aluminium, og det er tillatt for alle hastigheter.

Hardt og biocidfritt for innsjøer og Bottenvika

Disse harde og biocidfrie bunnstoffene er godkjent for områder med strenge miljøkrav, for eksempel innsjøer og Bottenvika. At malingen er biocidfri betyr at den ikke inneholder tilsetningsstoffer som motvirker påvekst. Bunnstoffet kan brukes på glassfiber, tre, kryssfiner og stål, og det er tillatt for alle hastigheter. Bunnstoffet må ikke brukes på aluminium.

Fortynn med tynner nr. 2

Til fortynning og rengjøring av verktøy og pensler kan du bruke Biltemas tynner nr. 2.

Hvis du maler med bunnstoff i kaldt vær, kan malingen være tyktflytende. Da kan den fortynnes med tynner, men maksimalt 10 %, slik at den blir enklere å jobbe med.

Vårt sortiment av bunnstoff

 

Relaterte artikler

Gjør båten klar for sommeren

Gjør båten klar for sommeren

Her får du vite alt du trenger å vite for å gjøre båten klar for sommersesongen.

Mal båten

Mal båten

Å male båten kan være en god idé, og med litt øvelse og DIY-innstilling kan du enkelt få et veldig bra resultat!

Rengjøring av båten innvendig og utvendig

Rengjøring av båten innvendig og utvendig

I denne artikkelen fokuserer vi på rengjøring av fendere, teak og vannlinjen.