Slik får du vinterklar bil

Slik får du vinterklar bil

Nå kommer kulda! Vi forteller deg hvordan du får en trygg og komfortabel vinter bak rattet.

Du føler deg kanskje ikke helt klar for vinteren ennå? Dessverre har det lite å si, den kalde årstida kommer uansett om vi vil det eller ei. Sørger du for at bilen er vinterklar blir det én ting mindre å tenke på.

79035

Det første og mest innlysende er å få bilen skodd for vinterlig føre. Om du foretrekker piggfritt eller piggdekk er et spørsmål om personlig preferanse (og i noen tilfeller om hvor du bor), det viktigste er at du ikke kjører rundt på sommerdekk når kulda og glatta kryper innpå oss. De fleste trafikkulykker her til lands finner sted i overgangen mellom høst og vinter, og dårlig eller feil dekk er sterkt medvirkende i mange tilfeller.

Å bytte til riktige dekk for sesongen gjør du enkelt selv, så lenge du har riktig utstyr. En skikkelig jekk må du ha. Biltema har et bredt utvalg, fra de helt enkle til noen hundrelapper, til mer avanserte eller dem som takler skikkelig tunge løft og har doble stempler for raske løft. En god løsning for mange vil være å ha en solid og avansert jekk hjemme, og en mindre, enklere jekk liggende i bilen.

Lufttrykket er også viktig for veigrepet, og med en dekktrykkmåler har du full oversikt.

79039

Ladet og klart

Før man kommer så langt som å bekymre seg over veigrepet, må jo bilen starte. Bilbatteriet må være klart til dyst på vinteren, ellers risikerer man å bli stående med «død» bil ute i kulden.

Samtidig er det også slik at kulden er batteriets verste fiende – lave temperaturer påvirker batteriets ytelse i negativ forstand, samtidig som aircondition og lignende gjerne gjør at man krever mer av batteriet. Heldigvis har Biltema alt du trenger for å holde bilbatteriet i orden.

En batterilader sørger for at du alltid har strøm på batteriet. Dette er spesielt gunstig for deg som ikke bruker bilen veldig ofte, eller kun kjører veldig korte turer. Da kan batteriet tappes for strøm, fordi man ikke rekker å lade det opp under kjøring. Men selv om det ikke er tilfelle, skal man huske at et bilbatteri er en forbruksartikkel, som taper seg over tid uavhengig av bruk. Innimellom må man bytte batteriet, og hos Biltema er det veldig enkelt å finne batteriet som passer til din bil. Du taster rett og slett inn registreringsnummeret på nettsiden, og vipps! har du en liste over aktuelle «kandidater».

Selv om man tar sine forhåndsregler kan uhellet skje, og man står der med flatt batteri. Da er en starthjelp gull verdt. En slik hendig liten sak hjelper batteriet slik at du får start på bilen, og kommer deg hjem til batteriladeren, eller til et sted der du kan få hjelp. Starthjelpen kan også brukes til å lade for eksempel mobiltelefoner, noe som gir ekstra sikkerhet når man er ute og kjører om vinteren. Og den er selvfølgelig kjekk å ha hvis man er ute på biltur, med smårollinger med nettbrett og lignende i baksetet.

79043

God sikt

God sikt er alltid viktig, og da kommer man ikke utenom det å ha skikkelige vindusviskere. Høsten og vinteren er ikke noe unntak, tvert imot. Med mørke, fare for plutselig værskifte og slaps og sprut, er det spesielt viktig at viskerne gjør jobben sin. I et litt lengre perspektiv kan slitte eller skitne vindusviskere lage små riper i frontruten, noe som forverre sikten betraktelig – ikke minst når det kommer biler imot.

Enkelte sverger til å rengjøre vindusviskerne ved hjelp av et avfettingsmiddel, men dette kan ha negative konsekvenser ved at man ikke får fjernet alle rester av avfetteren, som legger seg som en film på ruten. Dermed ender man opp med å gjøre sikten dårligere, heller enn bedre.

Det anbefales derfor heller å bytte vindusviskere regelmessig, og helst bør man ha et ekstra par liggende i bilen. På Biltema.no kan enkelt finne riktig type viskere til din bil, ved å taste inn registreringsnummeret på bilen.

Du bør også vaske frontruten innimellom, for å fjerne saltsprut, veistøv og smuss. Dette gjør du for eksempel med en mikrofiberklut, eller en teleskopnal med svamp, brukt i kombinasjon med en vannavvisende ruterens. Dette holder frontruten ren, gir bedre sikt ved å sørge for at vannet på ruten perler seg, og ved å gjøre jobben til vindusviskeren enklere forlenger du også viskernes levetid.

Lys i front

En ren og ripefri frontrute handler i stor grad om god sikt når møtende biler setter frontlysene på deg. Men, du må selvfølgelig også ha lyktene i orden selv.

Akkurat som med viskerbladene søker du på www.biltema.no ved hjelp av registreringsnummeret til bilen din, og får opp riktig type. Dersom bilen din har viskerblader på frontlyktene, finner du det også.

79047

Væskebalansen

Det ligger litt i navnet, men frostvæsken må selvfølgelig også være i orden når kulda setter inn. En frostvæsketester forteller deg ståa på frostvæsken, og det for under femtilappen. Trenger du å bytte frostvæske, har Biltema et bredt utvalg også her.

Men dette ble veldig mye bil, så kanskje du skal runde av meg å tenke litt på deg selv? En termokopp som effektivt holder på varmen sørger for at du selv også får i deg «frostvæske» på kalde vinterdager…