Slik holder du skadedyr unna i hagen

Slik holder du skadedyr unna i hagen

Det er vel ingen som blir glade av ødelagte planter, myggstikk eller hull i plenen? Vi bruker mye tid og energi på å gjøre hagen til et fint og hyggelig sted, og da er ubudne gjester det siste man vil ha. Og med ubudne gjester mener vi naturligvis skadedyr.

Dessverre kan det raskt dukke opp skadedyr som ødelegger hagene våre, noe som kan føre til ubehag, materielle skader og i verste fall sykdommer. Hvilken type skadedyr du får på besøk, avhenger naturligvis av hvor i landet du bor samt hvor nær naturen du er. Men den gode nyheten er at du ikke trenger å akseptere ubudne gjester, for skadedyrene kan bekjempes!

Vanlige skadedyr:

  • Fugler
  • Snegler
  • Rotter og mus
  • Fluer og mygg
  • Insekter
  • Maur
  • Kakerlakker
  • Rådyr
  • Bladlus
  • Grevlinger

Skadedyrbekjempelse

Det finnes mange produkter, midler og kjerringråd for å holde skadedyrene unna den kjære hagen din. Det finnes alt fra feller som fanger dyrene, til forskjellige typer skremsler og midler som holder dyrene unna hagen.

Skrem bort fugler

På våren og sommeren kommer fuglene gjerne for å spise bær, frukt og grønnsaker vi dyrker i hagen. Et godt tips for å holde uønskede fugler unna er å sørge for at de ikke trives i og rundt hagen. Spenn opp vanlig tykk tråd eller en metalltråd cirka 10 centimeter over gjerder, møner eller takrenner, altså der fuglene pleier å sitte. Tråden gjør det ukomfortabelt for fuglene å sitte, noe som fører til at de finner seg andre steder og forhåpentligvis lar hagen din være i fred. Du kan også kjøpe fuglepigger hos oss, som du kan feste opp.

Nett og fugleskremsler

Hvis du vil beskytte plantene dine, kan du med fordel spenne opp nett, slik at det blir vanskelig for fuglene å få tak i bærene eller grønnsakene. Du kan også sette ut ett eller flere fugleskremsler rundt plantene eller frukttrærne. Fugleskremsler er et effektivt hjelpemiddel for å skremme bort både store og litt mindre fugler.

Mus og rotter i hagen

Mus og rotter gnager og ødelegger mye når de er på besøk i hagen. Men det er mye du kan gjøre – både for å forebygge besøket og for å fange dem når de først kommer. 

1. Søppeldunken

Mus og rotter leter nesten alltid etter mat, og det er en stor grunn til at de tar seg inn i hager og hus. Derfor er det viktig at du aldri oppbevarer søppel og matavfall lett tilgjengelig for gnagerne, men heller legger det i en søppeldunk med et solid lokk.

2. Rent og ryddig

For å unngå mus og rotter må du sørge for at det ikke er komfortabelt for dem i hagen. Ikke ha treverk, plater eller andre ting fremme som gnagerne kan bruke til å gjemme seg. Ha også så lite gjenstander, busker, tette bed og høyt gress som mulig langs husveggen, for der trives de godt.  La heller ikke mat stå fremme lenge i hagen. Det lokker raskt til seg en rekke forskjellige skadedyr.

3. Feller og skremsler

Hvis gnagerne allerede har funnet frem til hagen din, kan du bruke musefeller! Du kan bruke en tradisjonell musefelle eller rottefelle som fanger skadedyrene, eller en musefelle som består av en stige med vippebrett som plasseres over en stor bøtte.

Et annet effektivt redskap for å holde gnagere borte, er en gnager- og muldvarpskremmer som stikkes ned i bakken. Skremmeren avgir ultralyd som effektivt skremmer bort skadedyr som mus, muldvarp og andre gnagere. 

Bekjempe mordersnegler

Mordersnegler er ikke hyggelig gjester i hagen, og de kan ødelegge de fleste planter og vekster hvis de ikke stoppes. Og de må stoppes ganske raskt! Modersnegler legger cirka 400 egg per sesong.

Beskytte plantene mot mordersnegler

Hvis du har problemer med at mordersnegler klatrer ned i pallekarmer eller potter, kan du kjøpe en metallkant til pallekarmen, slik at sneglene ikke kommer seg over. Du kan også snurre kobbertape rundt pallekarmer, potter og andre ting for å holde mordersneglene borte. Mellom sneglens slim og kobbertapen oppstår det et svakt elektrisk støt som får sneglen til å snu.

74600

Sneglekant - Utstyr dine dyrkingskasser med sneglekant som holder sneglene vekk.

74617

Sneglefelle - Effektiv sneglefelle som fanger sneglene, uten bruk av giftige midler.

Sneglefeller

Plasser sneglefeller i nærheten av der sneglene beveger seg! Du kan enkelt lage din egen sneglefelle ved hjelp av en beholder, øl og vann. Bland like deler øl og vann i beholderen, og sett den på et sted som er lett tilgjengelig, slik at sneglene kan krype ned i den. Snegler liker øl, så de lokkes til fellen, der de kryper ned og setter seg fast i ølblandingen. Du kan også kjøpe sneglefeller hos oss.

Robotgressklipper mot mordersnegler

I tillegg til å holde plenen i god stand, så er robotgressklippere også effektive mot mordersnegler. Sneglene liker ikke de elektriske avgrensningskablene som plasseres i plenen, og de trives heller ikke i kort gress. I tillegg blir de forstyrret av at gressklipperen kjører rundt på plenen, noe som fører til at de holder seg borte. 

Myggfangere og insektsfeller

De små og flyvende insektene, som mygg, fluer og veps, kan raskt ødelegge en koselig middag i hagen eller en rolig stund i hengekøyen. Men ta det med ro, det finnes effektive hjelpemidler for å skremme dem bort.
Hos oss finner du insektsfeller som kan brukes både inne og ute. Du finner også en LED-lampe som bruker UV-lys til å lokke til seg mygg og uskadeliggjøre dem med et elektrisk støt når de nærmer seg lyset. Hvis du vil fjerne insektene raskt, kan du også bruke en insektspray eller en myggracket. For å forhindre at insektene tar seg inn i huset eller leiligheten, kan du også henge opp myggnett i døråpningene.