Slik velger du riktig sykkelhjem til barn

Slik velger du riktig sykkelhjem til barn

Å bruke sykkelhjelm reduserer risikoen for hodeskader med opptil 80 prosent. Barn på sykkel bør derfor alltid bruke hjelm – uansett om de bruker egen tohjulssykkel, sitter i barnesetet, står på sparkesykkel eller sitter i sykkeltilhenger.

Barnehjelm med grønn spenne
Våre sykkelhjelmer for barn i barnehage-alder har en grønn spenne for å vise at den har automatisk utløsermekanisme.

Små barn sykler mens de leker isteden for å sykle for å forflytte seg. Når barnet er midt oppe i leken, husker de ikke alltid å ta av seg hjelmen når de går av sykkelen.

Derfor bør barn opp til 6-7 år bruke en småbarnhjelm med grønn spenne. Den har samme beskyttende effekt som en vanlig sykkelhjelm. Den eneste forskjellen er at hjelmens spenne løser ut hvis barnet setter seg fast i for eksempel et klatrestativ.

Bruk hjelmen riktig
En sykkelhjelm har liten effekt hvis den sitter feil, for eksempel hvis den ikke dekker pannen eller hvis den sitter så løst at du mister den i en velt.

Hjelmen skal sitte behagelig og fast på hodet og skal bare kunne skyves noen få centimeter fram og tilbake.

Mange barn har en hjelm der hake-remmen er for slakk, slik at hjelmen henger bak i nakken. Da dekker den ikke det viktigste området der flest slag treffer, nemlig pannen og issen.
Det er derfor viktig at barn får hjelp til å regulere hjelmen skikkelig.
Ved kjøp av hjelm er et godt tips å ha med den som skal bruke hjelmen, så er du sikker på at hjelmen sitter riktig og passer godt.

Godkjent hjelm
Kontroller at hjelmen er CE-merket. Sykkelhjemer skal være merket EN 1078 og småbarnhjelmer med automatisk utløser skal være merket med EN 1080.

Ekstra sikkerhet med rotasjons-beskyttelse
Velg en hjelm med rotasjonsbeskyttelse som for eksempel MIPS og Wavecel. Det fungerer som ekstra innvendig skall i hjelmen. De har en viss rotasjonsaksept og gir bedre beskyttelse ved skrå støt og rotasjoner.

Les gjerne mer om barn og sykkel på www.tryggtrafikk.no.