Tips til vinteraktiviteter og hva man kan gjøre ute om vinteren!

Tips til vinteraktiviteter og hva man kan gjøre ute om vinteren!

Hele Norge bader i snø igjen i vinter. Vinterferien er like rundt hjørnet. Vinterferien er tradisjonelt en tid da hele familien er sammen – for eksempel i akebakken eller ved å gjøre andre morsomme vinteraktiviteter som lokker frem smilet hos alle. Og om man ikke har ferie, er det allikevel fint å bruke denne årstiden til noe hyggelig - og som bringer frem noen ekstra forventninger, smil og glede.

I tillegg til å ake i akebakken finnes det mange andre vinteraktiviteter som kan gi farge i kinnene, for eksempel å bygge et snøslott eller en snømann, eller å spille ishockey på en innsjø. Og av og til trenger man ikke mer enn en familiepiknik i den vakre vinternaturen.

Masse akeutstyr

Utvalget i akeutstyr og utstyr til lignende aktiviteter har vokst mye de siste årene. Tradisjonelt utstyr representeres av akebrett og kjelker. Man kan også kjøpe kjelker med bremse, slik at man får ekstra sikkerhet når man styrer farten ned bakken. Nye tilskudd inkluderer forskjellige matter, madrasser og såkalte snow tubes. Madrasslignende utstyr dras lett opp bakken for en ny tur, men det er viktig å huske at slikt utstyr ikke er egnet for barn under tre år. Den runde, oppblåsbare snøringen er egnet for eldre barn, siden den kan oppnå en betydelig fart. Derfor anbefales det virkelig å bruke hjelm. De yngste familiemedlemmene kan kose seg med en kjelke for babyer. Den har ryggstøtte og plass til et saueskinn for ekstra varme.

Snøskulpturer er en fryd for øyet

Benytt deg av den snørike vinteren, og bygg et snøslott. Det er bare fantasien som setter grenser. Hva med å grave et snøslott i en stor haug med snø, eller rulle store snøballer for å bygge murer rundt slottet? Når du skal bygge snøslott eller andre skulpturer, trenger du en god snøskuffe. Våtere snø kan også inspirere til å lage mer avanserte snøskulpturer og innby til mange timer med lek – og den tradisjonelle snømannen med gulrotnese er mange barns favoritt!

Lek i hagen 

Store hauger med snø inspirerer også til en rekke leker, for eksempel kan man finne ut hvem som er kongen på haugen. Eller kanskje du vil utfordre hele gruppen til et slag bandy i hagen? Mange voksne husker nok å ha lekt mange leker med en tennisball i hagen da de var små. Når man skal finne ut hvem som er flinkest til å treffe og slå hardt, kan man bruke en slagmåler.

Matpakken er dagens høydepunkt når man er utendørs

«Når er det mat?» er noe man ofte får høre allerede ved starten av bilturen. For mange er matpakken høydepunktet både på reiser og når man er utendørs om vinteren, og det er lurt å ha mat på lur, spesielt på lange dager med vinteraktiviteter. Smørbrød og kaffe eller varm drikke fra termos smaker deilig når man er ute i naturen, og på kaldere dager kan man varme seg på suppe fra termos. Mange mener at det ikke finnes noe som slår en pølse som er grillet på bålet! I matpausen må du huske å ha på deg ekstra lag med klær og sitte på et isolerende underlag, slik at du holder kulden ute.

Tips! Hos Biltema finner du også flotte bålpanner som egner seg for bålkos og hygge i hagen!

Husk å kle deg etter været

Det er veldig viktig at du kler deg godt når du skal være aktiv utendørs om vinteren. Mens man er aktiv, kan man lett bli varm – og til og med svette. Derfor er det viktig at klærne puster og transporterer fuktigheten bort fra huden. Du har vel gjort deg kjent med prinsippet med å kle på seg flere lag? I vekslende vær, spesielt når man skal kle barna for aktiviteter utendørs om vinteren, er det også viktig at det ytterste laget er vannavvisende, og fortrinnsvis helt vanntett. Når man går og leker i dyp snø, sørger snølås og gamasjer for at det ikke havner snø i jakken eller skoene.

Både barn og voksne bør bruke en varm hals om vinteren. Den er et allsidig klesplagg hele året, og den kan for eksempel brukes rundt halsen. Den kan også brukes på hodet, eller under en lue eller hjelm når det er ekstra kaldt.