Tilhengere gjør jobben lettere

Tilhengere gjør jobben lettere

Mange er i disse dager ute med tilhengeren for å ta opp båten, frakte flyttelass eller hageavfall. Tilhengere dekker ulike behov, men felles for dem alle er at de ikke behøver å være dyre for å få gjort jobben. Tilhengere gir oss friheten til å ha med oss det vi trenger hvor enn vi ønsker. Vi ser på de vanligste tilhengerne, og hva de kan brukes til.

BÅTTILHENGERE

Før man kan vinterlagre båten, så må man først få båten ut av sjøen. Det er fort gjort å gjøre noe galt når man tar opp båten og mange risikerer å få en dårlig slutt på båtsesongen. De fleste ulykker skjer nemlig i forbindelse med sjøsetting, transport og opplag.

Med en sjøsettingstralle kan du flytte, sjøsette og ta opp mindre fritidsbåter på en mye enklere måte, som samtidig risikoen for skader blir redusert. Det finnes mange fordeler med å eie en båttilhenger. Du kan ha med deg båten hvor du vil, samtidig som du har et sted å oppbevare båten om vinteren uten at du trenger å betale flere tusen kroner i året for vinteropplag.

Om du bør velge en båttilhenger med eller uten brems, avhenger av hva du planlegger å bruke den til. Henger med brems er generelt best dersom du har planer om å bruke hengeren på motorvei, mens en henger uten brems stort sett holder dersom du skal bruke den mellom korte avstander. Maksimal fart for tilhengere uten bremser er 60 km/t, når tilhengeren har en totalvekt på 300kg eller mer. Dersom totalvekten er under 300 kg så kan du holde 80 km/t. 

Husk at det er ditt ansvar som sjåfør, å sette seg inn i regelverket når det kommer til sikring og valg av tilhenger.

BILTILHENGERE

De fleste er kjent med biltilhengere i en eller annen sammenheng. Disse hengerne har flere bruksområder, og de brukes ofte i forbindelse med flytting, camping, og transportering av avfall. De er i utgangspunktet åpne og sårbare mot tøffe forhold. Sjansen er høy for at lasten kan bli ødelagt av regn, snø eller smuss. Da kan det være lurt med et kapell som beskytter godset og en kapellstag som monteres slik at den hindrer at vann og snø samler seg. Et fleksibelt lastenett som sikrer last som er vanskelig å surre er annet alternativ.

 FLYTT HENGEREN ENKELT

En tilhengertralle er praktisk dersom du «for hånd» skal flytte en tilhenger, campingvogn, båthenger, eller hestetransporter. Du får bedre tak og kontroll samtidig som du slipper å bruke bilen dersom du kun skal flytte den en kort avstand. 

 

Støttehjul gjør det enklere å manøvrere campingvognen eller båt-/hestehengeren på trange steder som i innkjørselen, i hagen eller på parkeringsplasser, mens et elektrisk støttehjul har en kraftig motor som manøvreres ved hjelp av avtakbart håndtak som kan kobles til et 12 V batteri.

ATV

Fortvil ikke - Det finnes også alternativer for deg som kjører ATV, og tippbare hengere er et godt alternativ som kan brukes til mye. Her er kassen tippbar, slik at det blir enkelt å laste og losse. Frakting av for eksempel hageavfall blir enklere, og ved å gjenta prosedyren får du jobben unnagjort mye raskere!

En lasterampe kommer godt med hvis du ønsker å laste motorsykkelen, ATV-en på en enkel og praktisk måte. På den måten blir det lett å håndtere og transportere kjøretøyet uansett hvor du skal.

SIKKERHETSUTSTYR

For å sikre at lasten holder seg på plass og hindre ulykker så bør du vurdere en laststrammer, eller spennbånd for rask og trygg sikring av lasten.

Dersom du planlegger at tilhengeren skal stå på et sted over lengere tid, kan det være lurt å investere i en tilhengerlås slik at du kan sikre varehengeren, campingvognen eller båthengeren mot tyverier.

En adapter kan løse problemet som oppstår dersom tilhengerens baklys, blinklys eller bremselys har LED-pærer. Problemet løses ved at adapteren simulerer egenskapene til en glødepære. Selv om det er montert en LED-pære (som bruker lite strøm og/eller som tennes ved lav spenning) på tilhengere,  kommer den til å oppføre seg som en glødepære, og bilen kommer også til å registrere den som det. Problemet som adapteren løser er: LED-pære på tilhengeren tennes/blinker fordi bilen sender ut kontrollsignaler til tilhengeren. Bilen indikerer feil funksjonsforstyrrelse på tilhengeren fordi bilen ikke registrerer den lave strømmengden som LED-pæren på tilhengeren bruker. Det er viktig å legge merke til at ved bruk av adapteren så tilsidesettes bilens eventuelle kontrollfunksjoner av tilhengerens baklys, blinklys og bremselys. Hvis noen av disse lysene blir ødelagt, vil ikke bilen registrere det.