Tre grep som begrenser slitasjen på bilen

Du vil helst holde bilen i så fin stand som mulig, enten du eier eller har leaset. Her er tre enkle grep som hjelper deg med det.

En ting er at man gjerne vil holde bilen fin for sin egen del. Men har man i tillegg leaset bilen, slik stadig flere gjør i dag, er det ekstra stor grunn til å holde den så fri for skrammer og skjemmende bulker.

Samtidig er jo bilen en bruksting for de fleste av oss. Det er vanskelig å unngå å sette litt preg på bilen, ikke minst dersom man har barn. Dersom man ser spesifikt på leasingbiler, skal også normal slitasje medregnes. Nøyaktig hva som er normal slitasje eller ikke, er det derimot verre å finne et konkret svar på, det «regnes ut» etter bilens alder og kjørelengde.

Heldigvis finnes det grep man kan gjøre for å holde den så pen som mulig, så lenge som mulig – enten for din egen skyld, eller for å unngå uønskede ekstrautgifter når en leasingavtale avsluttes.

Beskyttelse og komfort

Det blir fort skittent i dørken på bilen, spesielt nå som vi går inn i årstidene fylt av gjørme og sørpe. Riktignok er dette sjeldent noe som ikke lar seg fjerne med en skikkelig rens, men det er jo greit å gjøre det så enkelt som mulig for seg selv.

bagasjeromsmatte-bil_960x.jpg

Ekstra matter beskytter dørken og bagasjerommet, og gjør det enkelt å det rent. Her har Biltema mye forskjellig å velge mellom, fra flate, universelle matter, skålformede matter som samler opp snø, slaps og smuss, til matter man klipper til selv i ønsket form og størrelse, slik som denne matten beregnet på bagasjerommet.

Setene er selvfølgelig også utsatt, både for søl og generell slitasje. Biltema har flere typer setetrekk som beskytter originaltrekkene. Når du først er i gang kan du jo også øke komforten litt, med enten et saueskinntrekk eller et trekk med ekstra varme?

Riper i lakk og rute

Vindusviskerne må du holde et øye med – altså utover det å stirre gjennom frontruten. Dersom de er gamle eller skitne – eller begge deler – vil ikke dette bare være et irritasjonsmoment i forhold til at de ikke fjerner vannet fra ruta på tilfredsstillende vis. Det kan også gå ut over sikten, og da snakker vi rett og slett trafikksikkerhet.

skifte-vindusvisker-bil_960x.jpg

Biltema har et bredt utvalg viskerblad, fra modellspesifikke til mer universelle. På nettsiden i eller i Biltema-appen kan du skrive inn registreringsnummeret ditt, og finne riktig type viskerblad. Enklere blir det ikke.

Venter du for lenge med å bytte ut viskerne, kan de også ripe opp frontruten. Dette er små riper, som du ikke nødvendigvis merker med en gang. Men når man kjører med direkte sollys på ruta, eller i mørket på kvelden og møter andre bilers frontlys, da merker man det godt.

Som sagt, her er det både snakk om komfort for sjåføren, trafikksikkerhet, og levetiden til bilen din. Du går vel ikke rundt med skitne briller selv, så hvorfor skal bilen din det? Ved nærmere ettertanke er det egentlig mange av oss som med fordel kunne renset brilleglassene også, men Biltema har selvfølgelig løsningen på det også.

Blank og beskyttet

Små riper i lakken er lett å få, og kan se svært skjemmende ut. Ofte er dette noe du kan fikse selv. Biltema har for eksempel denne ripefjerneren med lakk, som kan rette opp overflateriper. Her bør du imidlertid være litt forsiktig, siden produktet inneholder løsemidler. Du bør derfor ikke gni for mye på området, og det er også lurt å teste på et lite synlig område først. Slike produkter er altså beregnet på små riper i overflaten av lakken. Dersom du kan kjenne ripen når med neglen, vil de ha begrenset effekt.

Det beste er nok likevel å fokusere på forebyggende tiltak. Jevnlig vask av bilen fjerner skitt og småsteiner som kan lage riper. For gjenstridige områder, for eksempel rett bak hjulbuene, kan en tjære- og asfaltfjerner være lurt. De er også effektiv som ting som trafikkfilm, veisalt og drivstoffrester, som er skadelig for lakken dersom det får sitte for lenge.

bilvask-svamp-sjampo_960x.jpg

Kombinert med en omgang polering og voksing på vårparten og når høsten kommer, vil dette langt på vei beskytte lakken din mot slike små skrammer. Her kan du velge etter smak og behag, Biltema har både poleringsmiddel, en rekke forskjellige typer polish (til både lakk og krom) og bilvoks. Biltemas medarbeidere hjelper deg med å finne behandlingen som er riktig for deg og din bil, men en tretrinns behandling med dyprens, polering og avsluttes med voksing for eksempel med denne, får bilen til å skinne og gir om lag seks måneders beskyttelsestid.

Biltema har selvfølgelig det du trenger av polersvamper og -kluter også.

God uttelling

Disse enkle grepene krever liten innsats fra din side, men vil langt på vei beskytte bilen din mot de mest vanlige slitasjeskadene på en bil. Dersom du eier bilen, vil det kunne bidra til at du får mer igjen får den når du selger den, og gjør det mer smertefritt å avslutte en leasingavtale.