Vet du når de bør sitte foran?

Vet du når de bør sitte foran?

Her må du ikke gi etter for mas - Vi nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder sikring av barn i bilen. Hvis du ser deg litt rundt ute i trafikken, er det ytterst sjelden du ser barn som ikke sitter i eget barnesete. Det starter med spesielle babyseter for de aller minste, til puter for de som har vokst ut av de tradisjonelle barnestolene.

For mange barn er det bokstavelig talt et stort vendepunkt den dagen de får snu, og sitte forovervendt. Og som mange foreldre har erfart: Da starter gjerne også spørsmålene om å få sitte foran i bilen.

Men når bør egentlig ungene få lov til det? Her skal du ikke være «snill» og gi etter, uten å tenke deg om. Det er nemlig én ting som spiller inn her, og lager en veldig konkret grense: Nemlig airbagen.

Med mindre bilen din er veldig gammel, har den minst to airbager, en i rattet og en inne i dashbordet på passasjersiden foran. Disse er laget for å beskytte voksne. Derfor må barnet være minst 140 centimeter før det får sitte her. Ellers risikerer du store skader hvis uhellet er ute og airbagen utløses.

På noen biler kan airbagen for passasjersetet kobles ut, da unngår du denne risikoen. Til gjengjeld vil barnet da sitter dårligere beskyttet. Derfor er rådet fra ekspertene entydig: Barna bør sitte i baksetet, til de er høye nok.

Tilbake til barnesetene: Det starter altså med babysete. Disse er som regel utstyrt med en bøyle som gjør at du også kan bruke setet utenfor bilen. Her kan du også variere sitte/liggestillingen. Babysetet skal alltid monteres slik at barnet sitter bakovervendt.

Hvor lenge dette setet skal brukes, finnes det ingen fasit på. Men opp til rundt ett år er det vanlige. Poenget er at barnet skal sitte godt og være best mulig beskyttet. Du ser når det begynner å vokse seg ut av setet, da er det på tide med et nytt.

Det første vanlige barnesetet skal også være bakovervendt. Det er i hovedsak fordi den sårbare nakken da er best beskyttet. Har du en bil med Isofix-fester, er det svært enkelt å bare klikke setet inn i disse. Uten Isofix, må setet festes ved hjelp av sikkerhetsselene, noen seter har også løsninger i tillegg til dette. Det kan være litt kronglete å få til de første gangene og her skal du være nøye. Det hjelper lite med et godt barnesete, hvis det ikke er skikkelig festet!

Når barnet skal sitte forovervendt, er en problemstilling mange småbarnsfamilier har vært gjennom. Heller ikke her er det noen fasit, men det anbefales at de sitter bakovervendt minst til de er 4 år. I noen biler kan beinplassen bli snau etter hvert. Da er det til stor hjelp hvis bakseteryggen kan justeres. Det er vanlig i flerbruksbiler, også i noen SUV-er.

Et sparketrekk er veldig smart, da beskytter du interiøret bedre. Så lenge barna sitter bakovervendt, har du stor glede av et baksetespeil. Da kan du følge med på hvordan barnet har det.

Når barnet sitter trygt festet i bilen, er det greit å tenke litt på ting som gjør at kjøreturen føles kortere og morsommere, både for store og små. Her er det veldig mye å velge mellom.

Solskjerming er gull verdt, sørg for at begge sider av bilen er dekket. Et eget bord eller brett er kjempesmart for å kunne tegne eller pusle med leker. Du får også mange praktiske oppbevaringsløsninger, som for eksempel lommer og vesker som henges på forseteryggene. Her kan du få plass til mye, og en stor fordel er at tingene ikke bare flyter rundt i bilen.

DVD-spiller og film har reddet mange lange bilturer. Det trenger slett ikke koste veldig mye. En kjøleboks som holder drikke kald er også gull verdt, da trenger du kanskje ikke stoppe så ofte.

Med stadig flere duppeditter som går på strøm, er det viktig å sørge for at du kan lade dem. Nyere biler har nå USB-porter for lading. Hvis bilen din ikke har dette, finnes det likevel løsninger. Du kan kjøpe et adapter som du putter i sigarettenneren, og som har opptil flere USB-porter. Her får du også grenuttak, som gir deg flere uttak. Mange biler har 12V-uttak (sigarettenner) i bagasjerommet. Med en skjøtekabel, kan også den gi strøm til ting du bruker inne i bilen.

Når barnet er godt beskyttet og i tillegg har ting å drive med: Da ligger alt til rette for en fin biltur!