Biltema Foundation gir 260 millioner til forskning på revolusjonerende kreftbehandling

Biltema Foundation gir 260 millioner til forskning på revolusjonerende kreftbehandling

FLASH-terapi er en ny form for strålebehandling som er utviklet av forskere ved Universitetssykehuset i Lausanne. Metoden har vist seg å være svært effektiv i behandling av hudkreft, samtidig som den i stor grad sparer det nærliggende sunne vevet. Biltema Foundation har nå donert 260 millioner SEK til prosjektet for å videreutvikle denne revolusjonerende metoden for kreftbehandling.

Pasienter som er i behandling for hudkreft kan oppleve at kreften er vanskelig eller umulig å behandle med dagens kreftomsorg. Dette skyldes ofte svulstens plassering, og at en mulig behandling ville gitt omfattende skader i nærliggende vev.
Forskere ved Lausanne universitetssykehus har utviklet en ny type strålebehandling kalt FLASH-terapi. Strålingsintensiteten muliggjør den samme radioterapeutiske effekten mot svulsten, men i millisekunder i stedet for i minutter. På denne måten blir strålingen rettet med mye større presisjon mot svulsten, og det omkringliggende vevet påvirkes i mye mindre grad.
Fenomenet som FLASH-terapi er basert på ble oppdaget i 2014, og allerede i 2018 ble den første vellykkede behandlingen av en pasient utført. Ved hjelp av blant annet donasjonen fra Biltema Foundation er målet nå å videreutvikle behandlingsformen, og fortsette å kurere kreftpasienter.

Her kan du lese mer om FLASH-terapi som metode for kreftbehandling.

1. www.lausanneuniversityhospital.com, Tackling cancer treatment resistance with FLASH, accessed 2021–02–23 from https://www.lausanneuniversityhospital.com/tackling-cancer-treatment-resistance-with-flash.