Lag-på-lag - fra innerst til ytterst

Lag-på-lag - fra innerst til ytterst

En dag ute i naturen er for mange den ultimate avkoblingen etter et spennende eventyr. Men den avslappede dagen kan raskt endre retning hvis du begynner å fryse, eller hvis du ikke er kledd for det uforutsette regnet som plutselig kan komme på besøk.

Kle deg etter været, sier vi. Og det har reddet dagen flere ganger enn man kan huske. Riktige klær på turen er nemlig en forutsetning for at dagen skal bli bra, og for at alle skal holde oppe humøret. Ingen har lyst til å fryse eller bli våte og risikere å bli forkjølet.

Så hvordan bør man tenke når man skal kle seg for en dag i naturen? 

I tillegg til vær og vind bestemmer naturligvis også aktiviteten hvor mye og hvilke klær du bør ta på deg. Du bør også tenke lag på lag. 

67636

Telttur - Oppdag naturen gjennom å dra på telltur

67638

Jakt - Dra ut på jakttur med hunden

67637

Nyt - Ta med piknik-kurven ut i skogen

Lag-på-lag-prinsippet

De fleste aktiviteter i naturen har én ting felles – det er en fordel å kle seg etter lag på lag-prinsippet. Da kan du enkelt justere antrekket hvis du blir for varm eller begynner å fryse. 

Lag 1 – varmt og tørt med undertøy

Det første laget er det laget du har nærmest kroppen. Det er det laget som skal holde deg varm og tørr fra innsiden. Ofte består dette laget av undertøy, der materialet er avgjørende for hvordan det holder på varmen og hvor komfortabelt det er. Det bør være klær som du enkelt kan bevege deg i, og som er lette å bære. 

Undertøy av syntetisk materiale eller ull er det aller beste. 

Syntetisk materiale 

Undertøy av syntetisk materiale transporterer raskt bort fuktighet og overflødig varme, og derfor er det perfekt ved fysisk aktivitet der du svetter litt mer. Syntetisk materiale er slitesterkt, slik at du får glede av undertøyet i lang tid. 

Ull

Undertøy av ull er en fordel når du for eksempel går tur. Ullen suger opp fuktigheten som dannes ved kroppen, uten at det oppleves som vått. Ullen transporterer nemlig bort fuktigheten fra huden din og holder deg varm. Undertøy av ull er ekstra komfortabelt om vinteren når det er kaldere i luften. Ull er også et supert materiale å ha på føttene.

Her finner du vårt varmende undertøy

Lag 2 – mellomlag som varmer

Nå skal du ta på deg det laget som skal varme aller mest. Her kan du bruke ett eller flere plagg, avhengig av hvor kaldt det er og hvor lett du har for å fryse. En fordel med å kle seg lag på lag, er at hvis du tar på deg for mye klær, kan du enkelt kle av deg et lag i løpet av dagen. Og hvis du blir kald igjen? Da er det bare å kle på deg mer. 

Ofte består det andre laget av fleece eller ull, som er to materialer som varmer godt. 

Fleece

En fleecejakke eller fleecegenser varmer godt, siden materialet er porøst og luftig og blir oppvarmet av din egen kroppsvarme. En fleecejakke er derfor et godt valg hvis du er ute og bytter mellom å bevege deg og sitte i ro, siden du bruker den overskuddsvarmen som ble dannet da du var aktiv.  Fleecemateriale er også effektivt for å transportere bort fuktighet. 

Ull

I motsetning til fleece er ullen varmende i seg selv, og den trenger ikke kroppsvarme for å varme deg opp. Derfor er en ullgenser perfekt når du er ute og fisker eller jakter, siden du da ofte sitter rolig i lange perioder. Ullen absorberer også mye fuktighet uten at klesplagget oppleves som fuktig og tungt. 

Varm deg med en av fleecejakkene våre

Lag 3 – skallet som beskytter mot regn og vind

Det siste laget, og også det ytterste, er det laget som skal beskytte deg mot vind, vann og kulde. Derfor bør klærne være vind- og vannavvisende. Det er også viktig at det siste laget er ventilerende, slik at du verken blir for varm eller for kald. 

Her finner du vårt outdoorsortiment for kvinner

Det ytterste laget består vanligvis av en skalljakke, turjakke, regnjakke eller en fôret jakke. Naturligvis inngår også en turbukse, regnbukse, overtrekksbukse eller termobukse i det ytterste laget. 

Du bør finne en jakke og bukse av moderne funksjonelt materiale, slik at fuktigheten fra kroppen og de andre lagene slippes ut. Hvis du sitter i ro og ikke svetter så mye i løpet av dagen, kan du også ha ytterplagg av galon, men husk at galon ikke puster så mye, og ved aktivitet blir det lett fuktig og kaldt mot kroppen.

Velg skallplagg med høyere hals, hette og lange nok ermer og bein, slik at du ikke fryser når du er ute.

Her finner du vårt outdoorsortiment for menn

Relaterte artikler

Biltemas Fritidsklær

Biltemas Fritidsklær

Vi har fritidsklær for alle anledninger. Sjekk ut vårt store utvalg og finn dine favoritter.

Oppdag vårt utvalg

Oppdag vårt utvalg

Finn dine turklær i vårt utvalg. Våre turklær er laget for en aktiv livsstil, der funksjon møter kvalitet.

Kle deg for jakt- og fisketur

Kle deg for jakt- og fisketur

Når du skal på jakt- eller fisketur er det viktig å ha riktig klær, slik at du hverken fryser, blir våt eller blir for varm.