Sykle trygt og komfortabelt til tross for mørke, snø og is

Sykle trygt og komfortabelt til tross for mørke, snø og is

Med riktig bekledning og utstyr er det fullt mulig å sykle om vinteren. De fleste kommuner i landet tilrettelegger for sykling hele året med snøfrie sykkelveier.

Som regel er det unødvendig å sette bort sykkelen når vinteren kommer. Som regel går det fint å sykle de fleste dagene i året, til og med under de kalde og mørke vintermånedene. Det forutsetter at man har gode og varme klær slik at man ikke fryser.

Det beste med å sykle er at man får sett veldig mye fra sykkelsetet. Det norske vinterlandskapet er fantastisk vakkert. Lyset er også annerledes sammenlignet med andre årstider. Selv om underlaget kan være tøft, er vinteren en bra mulighet for å senke tempoet og nyte omgivelsene, istedenfor å sykle med høy hastighet som man gjør om sommeren, sier sykkelentusiasten Aleksander Warming fra Jessheim. 

Piggdekk og ordentlige lys

Det du bør huske på er å skaffe sykkeldekk som passer til vintersesongen. Skal man sykle på ekstra glatte veier, så er piggdekk veldig lurt. Sykler man i byen, kan det være nok med rundt 100 pigger per dekk, og i mer krevende terreng er 300 mer passende. Hvis lommeboken sier nei til pigger foran og bak, så bør fordekkene prioriteres. Det er viktigst å ha bra feste foran.

Det er også viktig å være rustet med riktig og godt lys. I henhold til loven skal lyset foran lyse hvitt eller gult lys, mens baklyset skal lyse rødt. Lyset må være synlig fra 300 meter. Selv om du har lys som tilfredsstiller kravene, så kan det være lurt å undersøke kapasiteten på lysene. Mørket kan komme brått på og om veien er dårlig opplyst kan det være verdt å oppgradere til lykter som lyser opp veien foran ordentlig.

- Grovt inndelt finnes det to typer lys å velge mellom. Posisjonslys og ledlys. De billigere alternativene brukes mest for å vise andre trafikanter hvor du befinner deg.Skal du derimot sykle når det er mørkt og på vanskelig underlag, kan du trenge et ledlys for å se bedre, sier han.

Skotrekk for føttene

Riktig bekledning kan ofte være en utfordring når man sykler ute om vinteren, men det å finne en bra kombinasjon for overkroppen og beina er egentlig ikke så vanskelig. Aleksander tipser om superundertøy med vindtett-materialet innerst på kroppen.

- Det handler mer om å kle seg strategisk enn å kle på seg mer. Det vanskelige er føttene og hendene. Resten av kroppen blir fort varm når man setter i gang med å tråkke. Mitt tips er å bruke vann-og vindtette skotrekk utenpå sykkelskoene. Skal man sykle om vinteren kan man investere i gode vintersykkelsko.

Til hendene anbefales varme vinterhansker som er vann- og vindtette, og for hode en lue som passer under sykkelhjelmen.

Bruk mindre olje

Til slutt er det viktig å tenke på hvordan man bør stelle sykkelen. – Spyl av møkk og veisalt av sykkelen når du kommer hjem og la den tørke innendørs. Det er helt avgjørende for sykkelens levetid. Mange gjør feilen ved at de smører sykkelkjedet med ekstra fet olje om vinteren. Dette øker bare risikoen for at småstein og salt setter seg fast i kjedet. Rengjør kjedet ofte og smør med sykkelolje. 

- Sykling om vinteren sliter på sykkelen. Sykler du ofte om vinteren, kan det lønne seg å få en rimeligere og mer holdbar ekstrasykkel som brukes om vinteren og heller la sommersykkelen hvile til våren.