Hagen i oktober

Hagen i oktober

Bladene har begynt å skifte farge de fleste steder i landet i løpet av oktober - og det er på tide å begynne å gjøre hagen klar for kaldere dager og netter.

Plantering

Avhengig av hvor i landet du bor, kan den første frosten komme smygende i oktober. Da er det på tide å plante planter som ikke tåler frost, over i en potte og oppbevare dem på et frostfritt, tørt og lyst sted. For eksempel i en vinterhage eller i garasjen hvis du har mulighet til å gi plantene ekstra belysning.

Alt innen planting

Gressplen

Før kulden og snøen kommer for alvor, er det lurt å rake og gjøre plenen klar. Kanskje rekker du å klippe det en siste gang før vinterdvalen? Når temperaturen i bakken synker til cirka 7 grader, slutter gresset å vokse, og da trenger du ikke å klippe det mer.

Når du klipper plenen den siste gangen for sesongen, bør du klippe den slik at gresset blir cirka 5 centimeter høyt. Hvis gresset er for langt under vinteren, vil plenen lett kunne kveles hvis gresset trykkes ned av den tunge snøen.

Hvis du har store mengder løv på plenen, er det også lurt å rake det opp, slik at gresset ikke kveles når løvet samles i våte hauger. Samle løvet i en kompost, eller rak dem inn i bedet eller under busker.

84832

Blomsterbed

Som vi har sagt, kan det vært lurt å bruke løv i blomsterbed og under busker. Det beskytter mot vinterkulden, og markene bryter dem også ned til næringsrik muld.

Hvis du har flerårige planter i blomsterbedene, kan du med fordel la dem visne og ikke fjerne dem. Det beskytter nemlig plantene gjennom vinteren.

Hvis du har frukttrær i hagen, må du plukke opp nedfallsfrukt for å unngå soppsykdommer.

Alt innen hageredskaper

Beskjær hekken

Hvis du har en barhekk, for eksempel tuja, gran eller barlind, kan du med fordel klippe dem om høsten, siden de ikke vokser lenger. Avhengig av hvor i landet du bør, kan denne beskjæringen enten gjøres i september eller oktober før det blir for kaldt. Når du klipper barvekster, må du være forsiktig og bare beskjære de unge skuddene, ellers risikerer du at planten visner.

84736

Vårt sortiment innen hekksakser

Relaterte artikler

Hagen i november

Hagen i november

Snø, overvintring og krafsing av løv. Les mer om våre tips for november her.

Hagen i desember

Hagen i desember

Snø, rådyr og fuglemat. Les mer om våre tips for desember her.

Hagen i januar

Hagen i januar

Snø, våte dager og dyr som trenger mat. Les mer om våre tips for januar her.