Disse grepene gir deg best mulig lys i den mørke årstiden.

Mørket har senket seg over oss, og vinteren er på vei. Dermed er det enda viktigere at du har skikkelige lys på bilen. Her er det noen grep du kan gjøre for å sikre deg best mulig effekt fra bilens lykter, og dermed best mulig sikt.

Kan ikke velge selv

Den rivende utviklingen på bilfronten gjelder også frontlyktene. Før i tiden kunne man enkelt plukke opp nye pærer til bilen (til og med på bensinstasjonen!), og man trengte ikke tenke så mye på hvilken bilmodell man hadde – det aller meste passet på de aller fleste. I dag er saken en helt annen. 

Den største forskjellen i dag er selvfølgelig at man har forskjellige typer lys. Før noen tiår siden var det halogenpærer som gjaldt, og mange har fortsatt slike pærer i lyktene sine.

I dag er det enten xenon eller LED som er det gjeldende. Av disse to er det LED som gir det beste lyset, ifølge fagfolkene.

Dessverre kan du ikke selv velge hvilken type lys du vil ha. Teknisk sett er det riktignok mulig å bytte ut en halogenpære med xenon, men det er ikke tillatt etter regelverket. Dette er fordi en xenonlykter skal ha automatisk høydejustering for eksempel når bilen er tungt lastet, slik at man unngår å blende motgående trafikk. Dette kan ikke ettermonteres, og dermed utgår muligheten til å bytte. Men det er mye som spiller inn på lyseffekten, uansett hvilken type pærer du har.

Effektive grep

Det er for eksempel ting du kan gjøre for å bedre effekten også på halogenpærer. Glasset på pæren vil over tid mattes, noe som gir dårligere effekt på lyset. Man kan forsøke et poleringsmiddel for glass, som sliper og renser glasset. Biltema har en rekke forskjellige midler for rengjøring av glass, som glassrens, glasspolish og glassrengjøringsskum. Som alltid vil det imidlertid være atskillig enklere, og ofte mer effektivt, å bytte pære.

Heldigvis har Biltema et rikt utvalg av pærer, av alle slag. Her er det også enkelt å finne riktig pære til din bil. På nettsiden, eller på søkestasjonene i butikkene, taster du rett og slett inn ditt reg-nummer, og dermed finner systemet riktig bilmodell og pære. 

Rene briller

På samme måte som med pærene, vil lykteglassene bli matte og slitt over tid. Dette er ikke bare skjemmende rent utseendemessig, men det kan også redusere effekten av lysene. 

Biltemas lykteglasspolish fikser den biffen. Polishen renser skitt og oksidering i plasten, fjerner riper og gjenoppretter klarheten. Dette komplette settet, som inkluderer polish, forsegling og mikrofiberklut, kan også brukes på andre typer klar plast. 

Biltema har selvfølgelig også viskerblad til frontlyktene dine.  

Bildene nedenfor viser hvordan pakningen ikke har gjort jobben sin, og det legger seg rikelig med dugg bak glasset. På motsatt side fungerer pakningen som den skal.

Dyrt irritasjonsmoment

Til daglig er en flaske siktforbedrer kjekt å ha i bilen. Væsken blandes med vann og spylervæske, og fungerer selvfølgelig også på frontruten. Denne rengjør lyktene for skitt, veismuss og insektrester og er skånsom mot lakk og gummilister.

At siktforbedreren er skånsom mot gummilister, er et viktig poeng. Dersom for eksempel pakningene rundt frontlyktene blir tørre og stive, kan fukt slippe inn, og det legger seg inne i frontlykten. I en ideell verden ville man bare byttet pakning, og problemet var løst. Denne muligheten er det dessverre få bilprodusenter som gir. I de aller fleste tilfellene vil man måtte bytte hele lykten, til en kostnad på flere tusen kroner. 

Dugg inne i frontlykten er ikke nødvendigvis noe stor problem, men det er heller ikke ideelt. Pass derfor på gummipakningene rundt lyktene på bilen. Et strøk silikonfett bidrar til å smøre og impregnere, og er vannavvisende. Biltema har også silikonspray på boks. 

Men dersom du skulle ønske eller ha behov for å bytte hele lyskasteren, har Biltema et rikt utvalg av disse også. Igjen taster du inn reg-nummeret på bilen din, og finner frem til riktig type. 


Lys til din bil

Med et enkelt søk med reg.nr. finner du belysning til din bil.

Søk her

 

Relaterte artikler

Spar penger på vinterklar bil

Spar penger på vinterklar bil

Kalenderen viser at det er tid for å gjøre bilen vinter-klar. Gjør jobben selv og spar tusenvis. Les mer her >>

Slik skifter du hjul selv

Slik skifter du hjul selv

Det er ingen kunst å gjøre jobben selv, og det behøver ikke ta lang tid dersom du har riktig utstyr. Samtidig får du en god mulighet til å sjekke tilstanden på dekkene du tar av, og de du legger på. Les mer her >>

Slik pleier du bilbatteriet ditt

Slik pleier du bilbatteriet ditt

Bilbatteriet varer vanligvis i 4–5 år, men hvis du tar godt vare på det, kan du forlenge levetiden. I vårt sortiment finner du alle verktøy og produkter du trenger for å ta vare på batteriet ditt. Les mer her >>