EVA-teak - et populært gulv til båter

EVA-teak - et populært gulv til båter

De siste årene har EVA-teak/EVA-skum blitt stadig mer populært som skipsgulv i båter og joller. Skum-materialet (EVA-skum) har god klarhet og glans, god motstand mot lave temperaturer, høy bruddmotstand og god motstand mot UV-stråler.

Du kan ettermontere EVA-skum i båten ved å kjøpe våre universelle EVA-ark/skumplater eller EVA-skumruller og deretter tilpasse det kunstige teakgulvet til båten din.

I denne artikkelen ser vi nærmere på hvordan du monterer EVA-teak og hvordan du tilpasser det til båten din.

83203

EVA skum - Du finner EVA-skum i forskjellige former og farger i sortimentet vårt.

Velg den riktige EVA Teak-varianten til båten din

Det første du må tenke gjennom, er hvilket utseende du ønsker til båten eller jollen. EVA-skumruller er velegnet hvis du skal kle hele dørken og hvis du vil at rekkverk, tofter, luker eller badeplattformer samt «prekestoler» skal kles. Det er mange muligheter.

Et tips: Hvis du skal kle et område med flere runder former, kan det være en fordel å bruke det diamantformede mønsteret, siden det er enklere å skjære til for slike former.

83207

Et fint resultat - Det er enklere å få et fint resultat med diamantformet EVA-teak når det dreier seg om runde former.

I likhet med mange andre prosjekter er grunnarbeidet for EVA-skum ekstremt viktig

Baksiden av EVA-produktene våre er selvklebende, slik at du kan klebe det direkte til overflaten. Men det er viktig at du rengjør arbeidsområdet grundig før du begynner klebingen. Til dette kan du med fordel bruke produkter som for eksempel teak cleaner eller tilsvarende, som rengjør grundig og avspenner overflaten. Du kan også velge grovere rengjøring og avfetting med aceton for å sikre god vedheft.

83205

Etter grunnrengjøringen - Aceton kan brukes etter grunnrengjøring for å sikre god vedheft.

Mål EVA-materialene nøyaktig

Nå må du måle området du skal kle, og nesten uansett størrelse kan det være lurt å lage en mal av tykk, gjennomsiktig plastfolie. Legg plastfolien på området, og tegn opp der du vil at EVA-skummet skal dekke. Deretter kan du legge plastfolien på EVA Teak og tegne opp hvor du skal skjære.

Når du gjør det, sikrer du at du får ønsket form, og at EVA-skummet passer til dørkbeslag, avrundinger eller andre ting som stikker opp fra dørken.

Bruk riktig verktøy til å montere EVA-teak

Når du er ferdig med å måle, må du merke og skjære til EVA-skummet. Bruk en solid og svært skarp hobbykniv (husk å bytte til nytt blad). Det er viktig at kniven alltid er skarp, så du må bytte knivbladet hyppig for å sikre at du kan skjære gjennom materialet med ett snitt uten å få en frynsete kant på EVA-skumplaten.

Hvis du skal lage lengre snitt, kan du med fordel skjære etter en linjal, slik at du unngår et skjevt kutt. Hvis du skal lage skjøter, er det lurt å gjøre det i de mørke stripene hvis det er mulig. Da blir det mye enklere å skjule skjøtene. Hvis du lager felt med EVA-skummet, blir det en penere overgang til glasfiberen hvis du kan avslutte kanten med en mørk stripe.

83206

Skæring av EVA-teak - Skjær med linjal for å få et rett snitt.

Selve klebingen av EVA Teak-skummet

Som sagt er EVA-skummet selvklebende på baksiden når du fjerner beskyttelsesfolien. Hvis du skal kle et større område, er det enklest å styre klebingen ved å fjerne bare en liten del av beskyttelsesfolien om gangen og montere i etapper. Press det hardt ned mot underlaget, og begynn deretter resten av klebingen ved å sakte fjerne mer og mer folie. Du kan gjerne dra og trykke på EVA-skummet for å sikre at det ikke kommer luft under skumplaten.

Når du har lagt hele biten, kan du godt legge det i press. Du kan for eksempel bruke en treplate med et par batterier eller en vanndunk på. Limet på baksiden kleber best når det er varmt. Hvis du mot formodning opplever at EVA-skummet løsner etter en stund, kan du med fordel rense området og lime det igjen med et godt marint silikon.

83204

God vedheft - Den selvklebende baksiden gir god vedheft mot de fleste materialer.

Vanlige teakplanker og produkter til båter

Hvis du er på utkikk etter vanlig teak til båten din, finner du det i det store båtsortimentet vårt.

Finn klassisk teak til båten >>

 

 

Relaterte artikler

Verktøyene du bør ha med i båten

Verktøyene du bør ha med i båten

Les mer om hvilket verktøy du bør ha liggende i båten.

Solcellepaneler – fremtidens energikilde

Solcellepaneler – fremtidens energikilde

Solcellepaneler er et miljøvennlig valg, og de kan monteres på for eksempel båter, campingvogner, hytter og bobiler. Les mer!

Utstyret som hever båtferien

Utstyret som hever båtferien

Har du utstyret som hever båtferien til et enda hyggeligere nivå?