Hesten min – i stallen med Miriam

Hesten min – i stallen med Miriam

Lukten av høy, kneggingen fra hestene og de flittige rytterne som måker boksene er det første man blir møtt av når man kommer inn i den røde stallen. En hvit og nysgjerrig mule dukker fram fra boksen til venstre, og jeg hilser ved å klappe den ømt.

Jeg finner Miriam i boks nummer 5, der inngangen er prydet av gylne bokstaver som sammen blir til navnet Trulle.
- Hei! Velkommen hit, dette er bestevennen min Trulle! Miriam klapper Trulle over manen, og han pruster fornøyd.
Det er umulig å ikke se lykken i Miriams øyne når hun snakker om hesten sin, og jeg spør henne hvor ofte hun er i stallen med Trulle.
- Hver dag etter skolen, og av og til om morgenen også, når jeg rekker det. Trulle må fores minst to ganger om dagen, forteller hun entusiastisk.
Vi begynner raskt å snakke om hvor tidkrevende det er å ta vare på en hest, og Miriam forteller at hester har liknende behov som oss mennesker. De trenger mat og vann, mosjon, sosialt samvær og kjærlighet – hver dag.

64758

Hest og rytter - Miriam og Trulle er beste venner.

64734

Ryddig i stallen - Når det er ryddig i stallen, føler seg både hester og ryttere bra.

Stell hesten din

Miriam forteller også at det er viktig at hesten stelles, og at hovene renskes. Å stelle hesten innebærer at man børster den ren for smuss, noe man helst skal gjøre hver dag og før hver ridetur. Når man steller hesten før man rir, reduserer man risikoen for at det ligger smuss og gnager under salen eller hodelaget. Børstingen øker også blodsirkulasjonen i hestens muskler og gir glans til pelsen.

Våre produkter for stell av hester

Utstyr i stallen

Når vi går gjennom stallen sammen, forteller Miriam om de forskjellige delene og hvor viktig det er å holde orden. De bruker blant annet hodelagshenger, salhenger, redskapshenger og tjoringsringer for å henge opp utstyr, striglevesker og annet utstyr.

I hestens boks, eller spiltau, der hesten bor, er det viktig å måke daglig, slik at hesten har det bra.

Det er viktig å ha god redskap når man måker, slik at man slipper å belaste ryggen for mye. Redskapen må ikke være for tung, og den må ha riktig lengde.

Det er også viktig at man ikke vrir ryggen for mye når man løfter. Miriam viser hvordan man isteden skal ta et trinn og snu kroppen, slik at man ikke risikerer å skade ryggen.

Se hele utvalget av stallutstyr

Utstyr til hesten

Når man skal velge utstyr til hesten sin, kan det av og til være vanskelig å få oversikten, fordi utvalget er så stort. Men det er også viktig at man har riktig og godt utstyr, slik at hesten trives, og slik at det blir gøy å ri. For å kunne ta vare på en hest, og for å kunne ri den, trenger du blant annet:

  • Strigleutstyr
  • Sal og hodelag
  • Skinnpleie til saler
  • Beinbeskyttelse
  • Skaberakk til å ha under salen
  • Hestesko
  • Grime
  • Fôr
For hestens helse er det også veldig viktig at man gir den en saltstein, slik at den selv kan regulere salt- og væskebalansen og få i seg viktige mineraler og sporstoffer.

Etter å ha hjulpet Miriam med å gjøre Trulle klar for dagens ridetur ute på banen, og å ha sett det magiske båndet mellom dem, er det på tide å si farvel. Trulle stikker frem mulen, og jeg stryker den lett samtidig som jeg klapper ham på manen. Deretter drar Miriam i tøylene, og Trulle svarer med å begynne å gå inn mot den store banen.

64711

Relaterte artikler

Dette må du tenke på når du skal kjøpe hund

Dette må du tenke på når du skal kjøpe hund

Tenker du på å skaffe hund? Da er det noen ting du må ha på plass før din firbeinte venn kommer hjem.

Alt til katten din

Alt til katten din

En katt kan forbedre din helse, redusere stress og gi deg mye kjærlighet og nærhet. Få tips og råd til hva din katt trenger!