Alt du trenger å vite om å bytte til sommerdekk

Alt du trenger å vite om å bytte til sommerdekk

Skal du gjøre bilen din klar for sommeren? Da er det viktig å bytte til sommerdekk. Men når er det riktige tidspunktet å gjøre det på, og hvordan foregår prosessen hvis du vil gjøre det selv?

Vi ser nærmere på alt dette og mye mer. Vi dykker nemlig ned i alt du trenger å vite når det gjelder sommerdekk, slik at du kan få en optimal kjøreopplevelse i sommer.

Hva er sommerdekk?

Sommerdekk er spesialutviklet for å brukes i varmere vær når temperaturen er over syv grader. Dekkene har lavere konsentrasjon av naturgummi, og derfor er de hardere enn vinterdekk. Det er helt avgjørende, siden dekkene blir mykere i det varme været om sommeren. Derfor passer dekkene godt til værforholdene, siden et for mykt dekk på en varm vei ikke er en optimal løsning. Og nettopp derfor er det viktig å bytte til sommerdekk når sommeren nærmer seg.

93984

I tillegg er overflaten på sommerdekk også mer ensartet og glattere enn på vinterdekk. Det gir mye bedre veigrep på de varme og tørre veiene. Som du vet, kan det regne mye om sommeren, og derfor har dekkene fortsatt dype spor som effektivt leder bort vann. Det sikrer godt veigrep – inkludert på våte veier. Man skulle tro vi selger dekk hos Biltema, men det gjør vi ikke.

Derfor bør du bytte til sommerdekk

Mange bilister velger å kjøre med helårsdekk fordi det kan virke som en enklere og mer økonomisk løsning. Men faktisk er det flere gode grunner til å bytte til dekk som er spesialutviklet for sommerværet, når temperaturen begynner å stige. Vi har samlet de viktigste grunnene til hvorfor du med fordel bør vurdere å gjøre det.

 1. Bedre veigrep: Sommerdekk er utviklet for å ha optimal ytelse i varmere vær. De har en hardere gummiblanding og mindre dekkmønster, slik at du får bedre veigrep på både tørre og våte veier om sommeren. Det forbedrer også bilens bremseegenskaper og øker sikkerheten din på veien.

 2. Lavere drivstofforbruk: Det er ikke sikkert du tror at det har en sammenheng, men sommerdekk påvirker faktisk også drivstofforbruket ditt. Sommerdekk har nemlig mindre rullemotstand enn for eksempel helårsdekk, og det betyr at bilen bruker mindre drivstoff. Det kan spare deg for penger i det lange løp.

 3. Lengre levetid: Hvis du bruker helårsdekk i varmt vær, slites de raskere, siden de er laget av en mykere gummiblanding. Hvis du bytter til sommerdekk, kan du forlenge dekkenes levetid. Og det sparer deg for både bry og penger i det lange løp.

Som du ser, er det flere gode grunner til å vurdere å bytte ut vinterdekkene eller helårsdekkene med sommerdekk. Det optimaliserer ikke bare kjøreopplevelsen i de varme månedene – det er også en investering i både sikkerheten og biløkonomien.

Når bør du bytte til sommerdekk?

Vet du når det er på tide å bytte til sommerdekk? Det gjør heldigvis vi. Det er nemlig veldig viktig at du gjør det på det riktige tidspunktet. Det bidrar til å sikre optimal kjøring og sikkerhet på veien.

Som tommelfingerregel er april den perfekte måneden for å bytte fra vinterdekk til sommerdekk. Da er risikoen for kaldt vær og glatte veier betydelig mindre, slik at veiene blir mer egnet til å bruke sommerdekk. Mange velger derfor å bytte i påskeferien og samtidig gjøre bilen klar for våren.

Men hvis du har planer om å ta en tur til utlandet, er det viktig at du undersøker reglene for det aktuelle landet. Det kan nemlig være obligatorisk å bruke sommerdekk i enkelte deler av året. Faktisk finnes det egne regler for både sommerdekk og vinterdekk.

Når du har byttet til sommerdekk, er det også viktig at du husker å bytte til vinterdekk igjen når vinteren og de isete veiene gjør sitt inntog igjen. Her er det en tommelfingerregel at du bytter til vinterdekk når temperaturen faller til under syv grader. Se hvordan du bytter til vinterdekk her.

Å bytte til sommerdekk handler ikke bare om været, men også om sikkerheten din og bilens ytelse. Derfor er det viktig at du vet når du bør gjøre det.

93985

Kontroller sommerdekkene dine før du monterer dem

Før du begynner å bytte til sommerdekk, er det viktig at du kontrollerer dem grundig. Da slipper du problemer og kostnader hvis du oppdager noe etter at du har montert dem. Vi har laget en liste over hva du bør være oppmerksom på.

 1. Kontroller dekkene grundig for å finne eventuelle steiner, spiker eller lignende som kan ha satt seg fast i dem. Det kan føre til skader på dekkene eller forkorte levetiden.

 2. Det er også viktig at du undersøker dekkenes mønsterdybde før du bytter til sommerdekk. Hvis den er under 3 millimeter, bør du vurdere å kjøpe nye sommerdekk fordi dekkets veigrep og evne til å lede bort vann er betydelig redusert. Det er tillatt å kjøre med sommerdekk med mønsterdybde ned til 1,6 millimeter.

 3. Selv om du har oppbevart dekkene dine på riktig måte gjennom vinteren, er det alltid lurt å kontrollere dekkenes alder og tilstand. De kan nemlig lett påvirkes av slitasje, og det kan hende de bør byttes ut.

Med andre ord er det flere gode grunner til å kontrollere sommerdekkenes tilstand før du begynner å montere dem. På den måten får du mest mulig ut av dem.

Her finner du alt dekktilbehøret vårt, som det kan være lurt å ta en titt på før du skal bytte til sommerdekk.

Slik bytter du til sommerdekk – trinn for trinn

Er du klar til å brette opp ermene og bytte til sommerdekk selv? Vi har laget en veiledning som viser hvordan du kommer i gang med prosessen. Og hvis du ikke er modig nok til å gjøre det selv, kan du naturligvis kontakte et verksted, som gjerne hjelper deg med oppgaven.

 1. Kontroller dekkene dine: Før du begynner å bytte til sommerdekk, er det viktig at du kontrollerer dem grundig. Se etter eventuelle lufttapp, lekkasjer eller tegn på slitasje.
 1. Klargjør bilen: Parker bilen på flatt underlag, aktiver håndbrekket og sett bilen i gir. Da begynner ikke bilen å rulle mens du jobber.

 2. Finn jekkepunktene: Jekkepunktene er ofte markert 20 centimeter fra hjulet. Hvis du er usikker på hvor de er, finner du informasjon om det i bilens instruksjonsbok. Plasser deretter en jekk midt under jekkepunktet, og jekk opp ett hjul om gangen. Her finner du alt løfteutstyret vårt.

 3. Løsne boltene: Når bilen er jekket litt opp fra bakken, kan du begynne å løsne boltene og mutterne på det første hjulet. Hvis de er vanskelige å løsne, kan en hjulmuttertrekker være et praktisk hjelpemiddel når du skal bytte hjul.

 4. Bytt hjulet: Når du har fjernet boltene, kan du forsiktig fjerne hjulet og erstatte det med det nye sommerdekket. Husk å kontrollere rotasjonsretningen. Den er ofte markert med en liten pil.
 5. Fest det nye dekket: Stram boltene før du senker bilen. For å gjøre det enklere for deg neste gang kan du smøre hjulboltene med aluminiumspasta.

 6. Senk bilen og etterstram: Når bilen er senket, må du stramme boltene. Det vil si at du strammer bolten over i stedet for bolten ved siden av. Bruk en momentnøkkel, slik at du ikke strammer boltene for mye. Kontroller momentet hos bilprodusenten, og husk å etterstramme hjulene etter 50 km.

 7. Kontroller dekktrykket: Bruk deretter en dekktrykkmåler til å kontrollere dekktrykket etter at hjulet er montert. Du finner det optimale dekktrykket i bilens instruksjonsbok. Her finner du alt dekktilbehøret vårt.

 8. Gjenta prosessen: Når du er ferdig med det første hjulet, går du gjennom de samme trinnene for resten av dekkene. Når du har byttet dekk, må du huske å etterstramme boltene.

For enkelte kan det virke som en stor oppgave å bytte til sommerdekk, men hvis du følger disse ni trinnene, så er prosessen enkel. Og hvis du er usikker på oppgaven, bør du kontakte fagfolk – både for din og andres sikkerhet på veien. Her finner du hele guiden vår til å bytte hjul.

 

Relaterte artikler

Hvilke bilverktøy trenger jeg?

Hvilke bilverktøy trenger jeg?

Uansett hvilken bileier du er, så finnes det noen bilverktøy det er smart å ha hjemme og i bilen.

Vi har reservedelene til din bil

Vi har reservedelene til din bil

I vårt søkefelt på nettsiden og i appen skriver du inn bilens registreringsnummer og får deretter et forslag til reservedeler som kan passe til din bilmodell.

Guide: Kjøp en jekk til bilen din

Guide: Kjøp en jekk til bilen din

I denne guiden tipser vi deg om hva du bør tenke på når du skal kjøpe en jekk til bilen din.