Slik monterer du ditt terrassegulv av kompositt

Slik monterer du ditt terrassegulv av kompositt

Trekompositt er et lettstelt materiale med svært god holdbarhet, som ikke krever etterbehandling, og som tåler vårt nordiske klima uten å slå seg eller sprekke. Det er viktig å planlegge monteringen og se til at man har alt utstyr på plass innen man gyver løs på jobben. Vi hjelper deg.

Hvorfor velge terrassebord av kompositt?

Terrassebord av kompositt er naturlig tre som er kombinert med andre materialer for å forsterke holdbarheten og fargebestandigheten. Det fører til at de beveger seg minimalt, og fargen blekes med maksimalt 10 %.

Terrassebordene av kompositt er enkle å legge, og de gir en fin og svært slitesterk overflate.

Passer på altan, terrasse, balkong og lignende, og er også perfekt rundt bassenget. Krever ikke etterbehandling, og det eneste vedlikeholdet du må utføre, er å vaske bordene ved behov. I tillegg er overflaten barbeintvennlig – uten fliser, sprekker og skruer.

Planlegging og forberedelser

Terrassebordene av kompositt skal monteres på underlag med god luftsirkulasjon og avrenning, minst 2-3 % vinkel, slik at ikke vann blir liggende. La det være et mellomrom på sidene på minst 2 cm ved alle vegger, rekkverk og andre permanente objekter. Fjern eventuelle produktetiketter fra bordene. Planlegg selve leggingen av gulvet for å minimere svinn og for å få så få skjøter som mulig. Bland bordene, siden de kan variere noe i farge. Temperaturen bør være mellom +10 - +30 grader ved montering.

Før monteringen

Oppbevar komposittbordene på stedet i noen dager før montering, slik at de rekker å akklimatiseres til miljøet der de skal legges. Oppbevar bordene slik at de er beskyttet mot direkte sollys, regn , fukt og lignende. Stable bordene flatt på lekter med maks. 30 cm avstand.

Verktøy og utstyr du kan trenge:

  • Vernebriller, hørselvern og hansker
  • Målebånd, vinkel, vater og snekkerblyant
  • Sirkelsag, kapp- og gjærsag, sagbord
  • Drill og skrutrekker
  • Treskruer (for å skru fast dekklist)

Montering

Komposittbordene kan legges med valgfri side oppover - enten glatt eller riflet. Bruk startklips langs de ytre langsidene på bordene, og monteringskklips mellom dem. Legg bordene på plass, og juster de langsgående sporene mot klipsene. Begge endene på bordet skal hvile på en lekt, og de skal ikke stikke ut mer enn 20-30 cm. 

70246
70247

Figur A

1. Komposittbord må monteres på et underlag med god luftsirkulasjon og god avrenning, minst 2-3% vinkel, der det ikke blir liggende vann

2. Legg lektene i underkonstruksjonen med senteravstand maks. 30 cm. Avstanden mellom lekt og vegg skal være minst 2 cm.

Figur B

3. Merk posisjonen for startklipsene på lektene, og kontrollér at de havner på rett linje. Skru deretter fast startklipsene.

4. Skyv det første bordet på plass mot startklipsene.

5. La det være et mellomrom på sidene på minst 2 cm ved alle vegger, rekkverk og andre permanent installerte objekter. 

Figur C og D

6. Skyv deretter bord for bord på plass med monteringsklips montert mellom hver rekke. Monteringsklipsene lager automatisk avstand på 7 mm. 

NB! Monteringsklipsenes skruer må ikke skrus for hardt under legging. Isteden skal de skrus godt fast når alle bordene er lagt.

7. Ved langsgående skjøter, skal det være 6 mm mellomrom, slik at bordene kan ekspandere. Bruk en egnet kloss for å få lik avstand. Hvis en lekt ved en skjøt er for smal til at begge monteringsklipsene får plass, må du feste en ekstra bit med lekt på den eksisterende lekten. 

Figur E

8. Monter det ytre bordet startklips. Startklipsenes ytterkant plasseres 154 mm fra det nest ytterste bordets kant og skrus fast. 

9. Tre sporet i det ytterste bordet inn i startklipsen, og legg ned bordet.

10. Før inn monteringsklips mellom de to ytterste bordene, og skru dem fast mot lektene som tidligere. 

11. Når alle bordene er på plass, etterstrammer du alle monteringsklipsene mellom bordene godt. En alternativ måte er å legge den siste rekken med bord som tidligere, og forbore og skråskru i det langsgående sporet på det ytterste bordet ned i underliggende lekt med en rustfri skrue. 

Figur F

12. For å få jevn kant langs endene av bordene kan du kappe dem med en håndholdt sirkelsag med skinne.

13. For å dekke sporene i de ytre bordene og hulrommene avsluttes terrassen med enten dekklister rundt hele eller endebeskyttelse på bordenes kortsider, avhengig av terrassens utseende og plassering. Dekklistene monteres med valgfri utside utover - glatt eller riflet. Forbor og skru fast dekklisten med f.eks. en forsenket treskrue. Ikke skru nærmere enn25 mm fra kanten av bordet, da det kan oppstå sprekkdannelser. Endebeskyttelsen festes med værbestandig monteringslim. 

70228

Vedlikehold

Alt materiale som brukes utendørs, må vedlikeholdes. For å opprettholde utseendet må komposittbordene rengjøres en gang hvert halvår. Fjern løv, pollen, smuss og lignende. Vask deretter med såpe, varmt vann og stiv kost. En høytrykksspyler med myk børste kan brukes med forsiktighet ved vanskelige flekker og smuss, men aldri med direkte stråle. 

Bor du i et klima med mer forurensing, kan det være behov for hyppigere rengjøring. 

 

Relaterte artikler

Slik monterer du takrenner

Slik monterer du takrenner

Hvordan monterer man takrenner? Og hva bør man tenke gjennom? Vi hjelper deg, for det er ikke så vanskelig!

Bygge terrasse på bakken

Bygge terrasse på bakken

Her får du tips og råd om hvordan du lager en markterrasse som ligger i flukt med terenget rundt.

Slik gjør du uteområdet klart til sommeren

Slik gjør du uteområdet klart til sommeren

Vi ser på hvordan du kan gjøre uteområdet klart til sommeren enkelt, og rimelig!