Slik overlever du vinteren uten skader og fallulykker - strø riktig - til riktig tid og med riktig strømiddel!

Slik overlever du vinteren uten skader og fallulykker - strø riktig - til riktig tid og med riktig strømiddel!

La oss innse det først som sist – vi bor i Norge! Og her har vi ofte svært varierende temperaturer og varierende mengder snø og nedbør med påfølgende holke og glatte veier. Da er det bare å stålsette seg, vinteren vil mest sannsynlig krydre livene våre med uforutsette glatte veier, trapper og innkjørsler mange ganger i løpet av vinteren. Så om du fortsatt ikke har sikret deg strømidler og brodder – gjør det nå, så blir vinteren hyggeligere og mer skadefri.

Forebygg holke med salt på bar bakke/vei

Det beste er å være tidlig ute for å forebygge holke og glatte veier (la det være en lærdom til neste vinter, eller neste milde periode før nytt vintervær) – og strø salt før det blir skikkelig glatt og før isen har pakket seg. Dette har en forebyggende effekt da det er mer effektivt å strø på bar bakke før snøen kommer. Dermed reduserer du risikoen for at snøen binder seg til underlaget og lager is. Det kan også lurt å måke ofte, slik at snøen/isen ikke pakker seg.

Få best effekt på tykk is med strøsand, eventuelt blandet med salt 

Når det først har blitt tykk is og såkalt holkeføre, kan det beste være å strø med grov strøsand og eventuelt blande den med salt.

Salt kan også føre til mer is, så her gjelder det å følge med på været

Salt kan også føre til mer is, så her gjelder det å følge med på været. Salter du før et mindre snøfall, vil de første centimeterene smelte, men hvis det derimot slår raskt over til kaldere vær, kan dette laget fryse igjen og lage enda mer is.

Biltemas 5 strøtips:

  1. Sikre deg selv først – før du skal ut å «redde verden» (ut for å strø). Ta på deg gode sko, dropp fristelsen det er å kun hoppe inn i slippers eller tøfler selv om du bare skal «en liten tur ut» – ta helst på brodder så unngår du fall og uhell.

  2. Velg strømiddel etter ønsket effekt. Ønsker du å bli kvitt isen, så har salt en smelteeffekt, mens strøsand legger seg oppå isen og gjør den ruere. Når isen er skikkelig blank, kan man blande strøsingel-/sand med kokvarmt vann, slik at den smelter seg ned i isen.

  3. Ikke vær gjerrig – strø nok. Vanlig strømengde er ca. 200 gram pr kvm, for å få fotfeste. Bruker du en strøer 14-064, så vil en full strøer dekke ca 3 kvm. Om det allerede har blitt tykk is, må du antagelig også regne med å bruke mer strø for å få ønsket effekt.

  4. Grovkornet salt fungerer best før det har blitt skikkelig tykk is, men et triks kan være å blande med strøsand, så blir isen mer porøs og sanden gir grep. Ikke bruk salt på betong eller trevirke. Hos Biltema har vi derimot et langtidssvirkende issmeltemiddel, flak 14-1005 som kan brukes på alle typer dekke og helt ned til -40 grader.

  5. Bruk riktig strømiddel. Ønsker du å ha vekk isen i feks trapper og hardt underlag, så kan salt hjelpe med dette, men det aller beste er å strø salt før isen har lagt seg. I snøvær er det bedre med grovere strøsand.  


Disse strømidlene, broddene og sprederne finner du hos Biltema: 

Relaterte artikler

Vindusspylervæske om vinteren

Vindusspylervæske om vinteren

Når temperaturene begynner å bli lavere og lavere og vi ønsker vinteren velkommen, blir vi ofte møtt av snø, is og slaps på veiene. For å ferdes trygt, bør du ha god sikt. Les om hva du bør tenke på her.

Utstyr du bør ha i bilen om vinteren

Utstyr du bør ha i bilen om vinteren

Vinteren kan by på noen ekstra utfordringer når man skal ut å kjøre. For å sikre en tryggere og problemfri ferdsel, er det viktig å være godt forberedt og ha riktig verktøy i bilen for vinteren.