Disse tingene trenger du i bilen om vinteren

Vinteren er en krevende årstid å kjøre på, spesielt når veiene er dekket av snø og is. For å sikre en trygg og problemfri kjøretur, er det viktig å være godt forberedt - for selv med dagens teknologi og utstyr er det noen essensielle ting du bør ha i bilen når Norge er kledd i hvitt.

Ikke vent til du virkelig trenger det!
Noen av disse tingene vi nevner her, kan kanskje virke overflødig å ha i bilen til enhver tid. Men, det er før du står i veikanten med nødblinken på, og virkelig skulle ønske at du hadde de. Det er tross alt slik at det er bedre å ha det, og ikke trenge det – enn å trenge det, og ikke ha det.

Huskeliste - ting til vinterbilen!

 • Isskrape/snøbørste
 • De-iser (isfjerningsspray)
 • Startkabler
 • Lommelykt
 • Dekkfiks-spray (pumper og reparerer punktert hjul)
 • Snøkjetting (evt antisklimatte eller brodder)
 • Varme klær og pledd
 • Mat og vann (lengre kjøreturer)
 • Førstehjelpsutstyr og refleksvest (gjelder hele året)
 • Varseltrekant (gjelder hele året)
 • Verktøy til bilen (skrutrekkere, pipesett, jekk, tang)

Bytt til riktige dekk i tide!

Bytte til vinterdekk er ikke bare anbefalt, det er også pålagt i mange land når vinteren kommer. Vinterdekk har bedre grep på glatte og snødekte veier, noe som gir deg økt sikkerhet og bedre kjøreegenskaper. Hos Biltema finner du alt du trenger for å skifte dekkene selv - enkelt, raskt og rimelig - og du kan gjøre det når det passer deg, uten å måtte være avhengig av time hos et verksted/dekkfirma. 

Sikre deg mot punktering med "reservehjul på boks"

Et genialt tips, er å ha en boks med "Dekkfiks" liggende i bilen. Om uhellet skulle være ute, og du skulle komme til å punktere,  reparerer og pumper dekkfiks punkterte dekk uten at hjulet tas av. Sørg også for at du har et reservehjul i god stand, sammen med verktøy for å bytte hjulene. 

Godt grep om situasjonen

Kjettinger er nemlig ikke noe som hører fortiden til. Noen ganger trenger bilen litt ekstra godt grep for å komme seg fram, spesielt dersom du kjører piggfritt. Og det gjør jo veldig mange av oss i dag.
Kjettinger er imidlertid ikke det eneste alternativet dersom det er i glatteste laget for bilen din. Det finnes nemlig brodder til bilen også, laget av nylon og beregnet for temperaturer ned til -35 grader. Eller kanskje du foretrekker en antisklimatte som kan gi deg det ekstra lille grepet du trenger for å ta løs. Disse kan kobles sammen ved behov.

Økt sikkerhet med god sikt

Alle som har gått tom for spylevæske på sørpete vinterveier kan skrive under på at de ønsker de hadde hatt en ekstra kanne liggende i bilen. Ekstra spylevæske bør ligge i bilen året rundt, også på vinteren. Det samme gjelder en ekstra vindusvisker eller to. Husk at vinterkulden kan gjøre at du må skifte viskere tidligere enn forventet.

Snøbørste og isskrape må du selvfølgelig ha, og da er det jo praktisk å ha begge deler i ett, slik som vår isskrape med telskophåndtak.

En siktforbedrende spray som de-icer spray kan hjelpe deg å holde ruter og speil isfri, og kan også brukes på gummilister. Du kan også bruke en pre-icer, som er beregnet mer forebyggende. Du sprayer bilruten hvis du forventer frost, og det midlertidige belegget absorberer fuktighet og hindrer den i å sette seg på glasset. 

Unngå flatt batteri

Når det gjelder bilbatterier og kulde, er det lurt å være godt forberedt. En starthjelp eller startkabler i bilen gjør deg litt tryggere på at du ikke skal bli stående i veikanten uten livsgnist. Altså i bilen.

En starthjelp kan for øvrig brukes til å lade elektronisk utstyr, som for eksempel mobiltelefoner. Det er selvfølgelig praktisk, ikke minst hvis du trenger å ringe etter hjelp, men har tappet mobilens batteri. Og skulle du trenge nytt batteri til bilen din, så har vi selvfølgelig det til deg hos Biltema.

Unngå at lås og pakninger fryser fast

Låsolje er et fint forebyggende tiltak på biler hvor det er aktuelt. Det samme gjelder å smøre dørpakningene med silikon. Ellers kan du rett og slett risikere å rive av dørpakningene, noe som både er kostbart, upraktisk og irriterende. En trekkfull bil er det siste du ønsker på vinteren.

Med disse tingene på plass kan du føle deg tryggere på norske vinterveier. Forhåpentligvis får du ikke bruk for alt vi har nevnt, men som vi nevnte i begynnelsen av artikkelen: Det er bedre å ha det, og ikke trenge det, enn omvendt.